Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Očekuje nas pravi ljetni vikend: Visoke temperature, ali DHMZ upozorava stanovnike nekih dijelova Lijepe Naše

Ovršeno polje pšenice u Slavoniji mami na fotografiranje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
12.04.2024.
u 08:38

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni

Danas će biti pretežno sunčano te iznadprosječno toplo, a ujutro u gorskoj Hrvatskoj i dijelu središnjih predjela više oblaka, vremenska je prognoza za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita ujutro lokalno na udare i olujna, poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26, u Dalmaciji i do 28 Celzijevih stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod upalio je meteoalarm u petak za dio zemlje. Žuti meteoalarm upaljen je za područje riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića i srednje Dalmacije zbog vjetra. "Mjestimice jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", navode.

VEZANI ČLANCI

Za područje Velebitskog kanala upaljen je narančasti meteoalarm, što znači da vrijeme može biti opasno.

Foto: DHMZ

"Jaka, još tijekom noći mjestimice vrlo jaka bura, poslijepodne će malo oslabjeti, a navečer ponovno pojačati. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vrijeme u subotu

Sutra će biti pretežno sunčano u unutrašnjosti mjestimice s umjerenom i povećanom naoblakom. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na moru između 14 i 18, a najviša dnevna uglavnom od 24 do 28°C.

Foto: DHMZ

DHMZ je najavio žutu narančasti meteoalarm za subotu za područje Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala zbog vjetra, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno.  

"Pojačana bura. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h). Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u njihovoj prognozi.

Kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećim danima

Dipl. ing. iz DHMZ-a Tomislava Hosjak otkrila je za HRT kakvo nas vrijeme čeka idući tjedan.

"Pretežno sunčano i stabilno vrijeme u kopnenim će krajevima potrajati sve do početka idućeg tjedna. U ponedjeljak će zapuhati i jačati jugozapadni vjetar, a dnevna temperatura zraka opet će znatno porasti iznad prosjeka, te će njezine vrijednosti biti primjerenije početku ljeta.

I na Jadranu sunčano i stabilno, u ponedjeljak uz ponešto oblaka. Još će u subotu duž obale ponegdje puhati bura koja će poslijepodne okrenuti na maestral. U nedjelju većinom tiho, a u ponedjeljak će zapuhati jugo. Temperatura zraka znatno iznad prosjeka za sredinu travnja.", prognozirala je Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

VIDEO Vakula o toplinskom valu: 'Nije samo travanj iznimka, govorimo o globalnom zatopljenju'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije