Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA ČIŠĆENJA

Tko je sve ostao bez zdravstvenog osiguranja? Oglasio se HZZO i ukazao na veliku nelogičnost

U Hrvatskoj ima čak 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika!
Emica Elvedji/PIXSELL
21.08.2023.
u 11:41

Zanimljivo je da je i nakon HZZO-ove čistke na popisu osiguranika danas njih 127.750 više nego što je bilo stanovnika Hrvatske na popisu iz 2021.

HZZO je u svojoj akciji čišćenja popisa osiguranika od onih koji na zdravstveno osiguranje realno nemaju pravo, do srpnja s popisa brisao oko 106.000 osiguranika. Procjenjuje se da će na temelju toga zdravstveni budžet na godišnjoj razini uštedjeti više od 30 milijuna eura, jer otprilike toliko stajao je u 2022. godini trošak zdravstvenih usluga za osobe koje zapravo nisu imale pravo na zdravstveno osiguranje HZZO-a, piše Novi list.

Riječ je mahom o hrvatskim građanima koji su hrvatsko zdravstveno osiguranje zadržali nakon odlaska u inozemstvo, u HZZO-u su se i dalje vodili kao nezaposleni, a s iskaznicom HZZO-a dolazili bi u Hrvatsku kad bi im zatrebao pregled, lijek, dijagnostička obrada ili bolničko liječenje.

Početkom travnja je HZZO, podsjetimo, poslao oko 280.500 obavijesti osobama za koje je uparivanjem podataka HZZO-a i HZZ-a utvrđeno da nisu nezaposlene, iako su se dosad tako vodile u evidenciji HZZO-a, da dođu regulirati svoj status, i to do 29. lipnja ove godine. U zakonskom roku od 90 dana HZZO-u se radi produljenja statusa nisu javile 105.982 osobe i one su brisane iz registra i izgubile su pravo na zdravstveno osiguranje, podsjeća Novi list.

VEZANI ČLANCI

O tome je li se netko od njih u međuvremenu javio HZZO-u radi ponovne prijave, u Direkciji HZZO-a nemaju saznanja. Svakodnevno im se, kažu, novi osiguranici prijavljuju ili drugi odjavljuju, odnosno mijenjaju osnovu osiguranja. Broj osiguranih osoba mijenja se iz dana u dan, a na dan 17. kolovoza policu osnovnog zdravstvenog osiguranja imale su 3,999.583 osobe.

Zanimljivo je da je i nakon HZZO-ove čistke na popisu osiguranika danas njih 127.750 više nego što je bilo stanovnika Hrvatske na popisu iz 2021. Ako se uzme u obzir da u Hrvatskoj trenutačno radi više od 95.000 stranih radnika, koji bi također morali biti zdravstveno osigurani, moguće je da se registar osiguranika HZZO-a doista primiče realnoj brojci onih koji imaju pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje, dodaje Novi list.

Komentara 42

Avatar horuk
horuk
11:58 21.08.2023.

A kazne za one koji vani rade a doma uzimaju socijalna primanja?

DU
Deleted user
12:28 21.08.2023.

Ako neki nisu imali pravo, a koštalo nas je više od 30 milijuna eura, postoji institut povrata, pa oni koji to nisu imali pravo korištenja, a iskoristili su, zatražiti povrat, po potrebi i ovrhom! Nije tu kraj, toliko njih prekodrinskih i prekosavskih koristi naša leđa da bi se liječili, a neki nisu nikad jednog eura uplatili, a neki su i pucali po nama i državi!

TR
tratincica68
11:56 21.08.2023.

Ja nisam isao u inozemstvo ali ste mi ukinuli zdravstveno pa ne pricajte gluposti.oce gospoda onda objasnit ako netko ne radi na koji nacin da onda placa 82 eura na mjesec.nas 60000 se pretvorilo u uho da nam to pojasne.ili mozda zele da ljudi ostanu bez imovine jer im se ne placa 82 eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije