Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNIČKA TAJNA

HUBOL upozorio: 'Javna objava zdravstvenih podataka pacijenata je protuzakonita'

Mostar: Polusatni štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
24.05.2022.
u 11:00

Za funkcioniranje pravne države je nužno da se svi u javnoj komunikaciji pridržavaju zakona i etičkih principa u javnoj i ostaloj komunikaciji, smatraju iz HUBOLA

Hrvatska udruga bolničkih liječnika upozorila je na učestalo kršenje liječničke tajne tj. kršenje prava pacijenata na povjerljivost podataka o njegovom identitetu, zdravlju i medicinskoj dijagnozi.

Kako su napisali u priopćenju, pravo pacijenta na povjerljivost njegovih podataka propisano je Zakonom o liječništvu, Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Kodeksom medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore te da sve što liječnik sazna o pacijentu u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem mora čuvati kao liječničku tajnu i može otkriti isključivo uz odobrenje i dozvolu pacijenta. 

- Liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici koji u javnosti iznesu zdravstvene podatke o pacijentu, a to učine bez njegove dozvole, krše navedene zakone i Kodeks medicinske etike - napisali su. 

- HUBOL je dužan upozoriti i masovne medije da i u njihovom slučaju iznošenje medicinskih podataka bez dozvole pacijenta predstavlja kršenje zakonskih prava pacijenata. Svi podaci o pacijentu, a tako i podaci o osobama s duševnim smetnjama, bez obzira na okolnosti medicinskog zbrinjavanja i funkciju, titulu i zanimanje su povjerljivi i tajni dok pacijent ne odluči drugačije. Za funkcioniranje pravne države je nužno da se svi u javnoj komunikaciji pridržavaju zakona i etičkih principa u javnoj i ostaloj komunikaciji - dodali su te očekuju da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim ovlastima. 

>> VIDEO Rasplet događanja! Slovenski liječnici odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi


 
Ključne riječi

Komentara 1

DA
dam63
11:44 24.05.2022.

Čobana koji je gostovao u Nu2 smijeniti pa neka ima priziv savjesti na baušteli nakon oduzimanja licence.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije