Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆA PAMET

HS Produkt planira prodati 40.000 revolvera u SAD

'SPECIJAL OBZOR, 01.12.2011., Karlovac -  HS Produkt d.o.o. je hrvatska tvrtka za proizvodnju vatrenog oruzja. Poznata je po proizvodnji polu-automatskog pistolja HS 2000 i jurisne puske VHS koji se u
'Marko Prpic/PIXSELL'
16.10.2012.
u 16:28

Kontejner prostirki za papkare i kopitare te za njeno recikliranje u kompost na putu je u Katar, a dogodine bi se mogao prodavati u šleperima

Tri zlatne i srebrnu medalju te posebnu nagradu ARCA, koja je po važnosti između zlata i Grand Prixa, osvojila je Udruga inovatora Karlovačke županije na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2012. Na najznačajnijoj i najvećoj izložbi u Hrvatskoj predstavljeno je oko 300 inovacija, a Karlovčanima je od osam eksponata nagrađena polovica.

Nova radna mjesta

Nagradu ARCA dobio je revolver RHS Hrvoja Rapića iz HS Produkta d.o.o. Karlovac. Zlatnim medaljama nagrađeni su Kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare snage 2 do 5 MW grupe autora iz Tvornice turbina Karlovac, Pištolj XDS čiji su autori Mario Špine i Dubravko Trpčić iz HS-a te Postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njeno recikliranje u kompost Matije Volnera i Herba Produkta d.o.o. Ciljnik optički CT-1 5x s integriranom crvenom točkom na jurišnoj pušci VHS, Instituta Ruđer Bošković i HS-a, nagrađen je srebrom. No, posebna vrijednost inovacija je što je većina već u proizvodnji i ostvaruje dohodak.

– Vrlo smo zadovoljni osvojenim nagradama, ali i što takve inovacije otvaraju radna mjesta, koja Hrvatskoj i te kako trebaju. Revolver RHS HS Produkta zaštićen s dva patenta i dizajnom krenuo je u serijsku proizvodnju i sljedeće godine 30.000 do 40.000 komada trebalo bi biti prodano Amerikancima. HS-ov pištolj XDS ima PCT, odnosno Međunarodnu prijavu i već je prodano oko 60.000 pištolja. Ciljnik optički ispitan je po standardima NATO-a i nekoliko tisuća komada prodano je Hrvatskoj vojsci. Od sljedeće godine trebali bi se naći i na američkom tržištu – napominje predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Marko Bubaš.

Prodavali bi struju HEP-u

Dodaje da je veliko zanimanje i za Postupak za proizvodnju prostirke za papkare i kopitare i njeno recikliranje u kompost. Kontejner tog proizvoda već je otišao u Katar, a iduće bi se godine mogao prodavati u šleperima. Novi proizvod nudi i Tvornica turbina d.o.o. Karlovac. Riječ je o parnoj turbini koja se za proizvodnju električne, ali i toplinske energije koristi biomasom. Struja bi se prodavala HEP-u, a koristila bi se u kućanstvima i tehnološkim postrojenjima.

– Pregovaramo s potencijalnim investitorima. No situacija je takva da ćemo proizvod prije prodati u inozemstvu nego u Hrvatskoj – kaže direktor Tvornice Turbina Ivica Mikšić.

>>Direktor u HS Produktu, a radnici čekaju prvu stečajnu raspravu

Komentara 15

DU
Deleted user
17:34 16.10.2012.

Pištolj je jedno,revolver nekaj sasvim drugo,a pištolj revolver ne postoji

ZU
zuba
17:46 16.10.2012.

Istina da...al to se misli na xds model 45.kalibar...koji je najmanji model pistolja sa takvim kalibrom uopce u proizvodnji.

KA
kajinx
17:12 16.10.2012.

…njeno recikliranje u kompost. “recikliranje” ! Tko izmišlja ove “hrvatske” riječi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije