Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGO LOVRIĆ:

'Hrvatski vojnici su vrhunski, moramo zadržati eskadrilu'

Drago Lovrić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
06.08.2014.
u 19:46

Remont MiG-ova, naglasio je Lovrić, bilo je kratkoročno rješenje doneseno iz nužde

- Hrvatski vojnici su vrhunski vojnici i upravo taj naš ljudski potencijal je nešto najvrednije što imamo i zato moramo zadržati eskadrilu borbenih zrakoplova - rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić gostujući na Dnevniku HTV-a.

Lovrić je tako odbacio eventualno ukidanje eskadrile povodom jučerašnjeg pada MiG-a 21 kod Velike Gorice. Nije sa sigurnošću mogao reći što je uzrok nesreće, u kojoj pilot Stanko Hrženjak nije stradao jer se na vrijeme katapultirao.

- Uzrok pada je tehnički kvar na avionu, što je uzrok kvara teško je odgovoriti. Evidentno je da se motor zapalio i da se stajni trap nije otvorio - rekao je Lovrić.

Lovrić je rekao da zračni prostor Hrvatske čuvaju četiri MiG-a 21 koji su spremni izvršavati zadaću, dodajući kako se nada da ćemo do kraja godine imati punu eskadrilu. Remont MiG-ova, naglasio je, bilo je kratkoročno rješenje doneseno iz nužde jer se nije odluka o kupnji novih zrakoplova nije donijela na vrijeme.

- Zbog rezanja proračuna odluka nije donesena na vrijeme, a proces uvođenja novih zrakoplova traje od pet do sedam godina. Zbog toga smo morali produžiti životni vijek MiG-ova 21 - rekao je Lovrić.

>> 'Nismo jedina zemlja gdje padaju avioni. Sa dva šefa ću razgovarati o ostavci!'

>> 'Avion je bio neupravljiv. Jedino sam gledao da izbjegnem kuće!'

>> Ivan prvi pomogao pilotu: Avion se raspuknuo na tri komada!

Komentara 35

GO
Gomila
21:35 06.08.2014.

Sabotaza na dan pobjede

DU
Deleted user
20:20 06.08.2014.

Od švedskog offseta koristi bi mogli imati Končar, Dalekovod i drugi Tvrtka Saab, koja proizvodi zrakoplov Gripen čiju kupnju razmatra Ministarstvo obrane, predstavila je danas novinarima svoje aktivnosti oko offset programa kojeg će u narednom razdoblju pokušati usuglasiti sa svojimjim hrvatskim kolegama, predstavnicima vlasti, gospodarstvenicima i HGK. Dok je pravila o offsetu prije tridesetak godina imalo svega desetak zemalja, danas je obavezu ugovaranja offseta ugradilo oko 130 zemalja. “Saab ima trideset godina iskustva u offsetu i dosad smo uvijek ispunjavali svoje obaveze. Želimo podijeliti iskustva o offsetu s Hrvatskom, a već smo razgovarali o uspostavi skupine za offset čiji bi član bio i Saab”, rekao je Bo Norlin, potpredsjednik tvrtke Saab AB Industrial Cooperation, koji je zadužen za poslove oko offseta. Istaknuo je kako je važno u ovom razdoblju, prije nego što na red dođe odluka o kupnji aviona, napraviti program zajednički s hrvatskim partnerima koji će odražavati stvarne hrvatske potrebe. Prema njegovim riječima već su im pristupile neke tvrtke iz Švedske, kao i one koje već imaju predstavništva u Hrvatskoj, ali i ulagači i drugi, te je najavio da će uskoro u Švedskoj predstaviti neke hrvatske tvrtke iz energetskog sektora. Nije htio precizirati koje, ali je rekao da su dosad imali razgovore s Končarom, Dalekovodom i nekim drugim tvrtkama.

Avatar žljeb
žljeb
22:05 06.08.2014.

opet će nas iznenaditi nismo znali došlo odjednom daj se saberite malo i mućnite tikvom nemate pojima što nas još čeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije