Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIRANJE U INOZEMSTVU

Hrvatski studenti osnovali svoju udrugu

studenti
Foto: Damir Špehar/Pixsell
10.01.2019.
u 11:40

Ideju udruge osmislili su Dinko Franceschi, student zajedničkog programa Sciences Poa u Parizu i Sveučilišta Columbia u New Yorku i Ilija Ante Lovrić, također student Sciences Poa u Parizu

Hrvatski studenti, koji studiraju u inozemstvu, osnovali su lani Udrugu hrvatskih studenata (UHSI), kako bi okupili na jednome mjestu studente koji su odabrali svoje mjesto za studiranje izvan Hrvatske, a čiji broj iz godine u godinu raste te kako bi mogli pomoći svakome tko se odluči za takav potez.

Ideju udruge osmislili su Dinko Franceschi, student zajedničkog programa Sciences Poa u Parizu i Sveučilišta Columbia u New Yorku i Ilija Ante Lovrić, također student Sciences Poa u Parizu, uvidjevši da ne postoji jedinstveno udruženje koje okuplja hrvatske studente u inozemstvu i poučeni primjerima udruga studenata iz drugih zemalja. U suradnji s hrvatskim kolegama raširenim po čitavom svijetu započinju rad udruge, u koju se uključuju i studenti koji studiraju izvan Hrvatske (Dea Majetić, Sara Alfirev, Taline Filipović, Roman Lovrić, Sara Octenjak, Stjepan Klinar, Tea Matušinović, Filip Pavičić, Sara Pavlović i Jakov Tiefenbach.

– Najveća snaga udruge su upravo njeni članovi, kojih je trenutno oko 100, s time da je njihov broj i broj zainteresiranih iz dana u dan sve veći. Članstvo u udruzi je besplatno, a pridružiti se mogu građani Republike Hrvatske koji provode ili su proveli jedan semestar studirajući u inozemstvu. Udruga je nadstranačka, otvorena za sve one koji su spremni sudjelovati u njezinu radu u skladu s njezinim ciljevima – kažu u UHSI-ju, navodeći kako je cilj udruge ponajprije povezivanje hrvatskih studenata izvan Hrvatske, pomoć Hrvatima koji odlaze na studij u inozemstvo, povezivanje sa studentima u Hrvatskoj i stranim zemljama te lokalnim zajednicama u kojima studenti žive. Nadalje, udruga nastoji njegovati hrvatsku kulturu izvan Hrvatske i suradnju s drugim hrvatskim zajednicama u inozemstvu te podupire uključivanje Hrvata iz inozemstva u znanstveni, kulturni, gospodarski i društveni život u Hrvatskoj.

– Ciljevi će se provoditi putem raznih aktivnosti, kao što su neformalna druženja, razmjena iskustava i znanja, savjetovanje, posjećivanje obrazovnih i kulturnih manifestacija i putovanja. Kroz organizaciju radionica, predavanja, seminara, konferencija i sličnih događanja, udruga će poticati suradnju i umrežavanje profesionalaca iz raznih struka, promociju hrvatske kulture i jezika i sudjelovati u dijalogu o pitanjima vezanih za život mladih, obrazovanje i rad – kažu u UHSI-ju i dodaju kako u ljeto 2019. planiraju Ljetni susret udruge u Zagrebu koji će okupiti svoje članove, studente iz Hrvatske, osobe iz javnog života i privatnog sektora i sve zainteresirane za teme mladih studenata u Hrvatskoj i inozemstvu. Susreti će ubuduće biti organizirani dva put godišnje, ljeti i zimi, kada se najveći broj studenata kratkotrajno nalazi u Hrvatskoj.

Udruga potiče otvorenost, dijalog i međusobno uvažavanje i poziva sve zainteresirane i one koji žele dobiti više informacija da se jave na e - mail; kontakt@uhsi.net.

Komentara 1

MA
maloprekosutra
12:38 10.01.2019.

Studira tko može platit !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije