Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski studenti osnovali svoju udrugu

Ideju udruge osmislili su Dinko Franceschi, student zajedničkog programa Sciences Poa u Parizu i Sveučilišta Columbia u New Yorku i Ilija Ante Lovrić, također student Sciences Poa u Parizu
10. siječnja 2019. u 11:40 1 komentara 1006 prikaza
studenti
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Hrvatski studenti, koji studiraju u inozemstvu, osnovali su lani Udrugu hrvatskih studenata (UHSI), kako bi okupili na jednome mjestu studente koji su odabrali svoje mjesto za studiranje izvan Hrvatske, a čiji broj iz godine u godinu raste te kako bi mogli pomoći svakome tko se odluči za takav potez.

studenti Budućnost očima hrvatskih studenata 'Hrvatski je san Irska, ljudi su uvjereni da je ta zemlja od naše bogatija novcem, ali i razumom'

Ideju udruge osmislili su Dinko Franceschi, student zajedničkog programa Sciences Poa u Parizu i Sveučilišta Columbia u New Yorku i Ilija Ante Lovrić, također student Sciences Poa u Parizu, uvidjevši da ne postoji jedinstveno udruženje koje okuplja hrvatske studente u inozemstvu i poučeni primjerima udruga studenata iz drugih zemalja. U suradnji s hrvatskim kolegama raširenim po čitavom svijetu započinju rad udruge, u koju se uključuju i studenti koji studiraju izvan Hrvatske (Dea Majetić, Sara Alfirev, Taline Filipović, Roman Lovrić, Sara Octenjak, Stjepan Klinar, Tea Matušinović, Filip Pavičić, Sara Pavlović i Jakov Tiefenbach.

Učenici Analiza Studentima i 1100 kuna mjesečno, uz stipendije daju se i krediti – županija plaća dio kamata

– Najveća snaga udruge su upravo njeni članovi, kojih je trenutno oko 100, s time da je njihov broj i broj zainteresiranih iz dana u dan sve veći. Članstvo u udruzi je besplatno, a pridružiti se mogu građani Republike Hrvatske koji provode ili su proveli jedan semestar studirajući u inozemstvu. Udruga je nadstranačka, otvorena za sve one koji su spremni sudjelovati u njezinu radu u skladu s njezinim ciljevima – kažu u UHSI-ju, navodeći kako je cilj udruge ponajprije povezivanje hrvatskih studenata izvan Hrvatske, pomoć Hrvatima koji odlaze na studij u inozemstvo, povezivanje sa studentima u Hrvatskoj i stranim zemljama te lokalnim zajednicama u kojima studenti žive. Nadalje, udruga nastoji njegovati hrvatsku kulturu izvan Hrvatske i suradnju s drugim hrvatskim zajednicama u inozemstvu te podupire uključivanje Hrvata iz inozemstva u znanstveni, kulturni, gospodarski i društveni život u Hrvatskoj.

studenti više po satu Dobra vijest za studente! Povećana minimalna satnica

– Ciljevi će se provoditi putem raznih aktivnosti, kao što su neformalna druženja, razmjena iskustava i znanja, savjetovanje, posjećivanje obrazovnih i kulturnih manifestacija i putovanja. Kroz organizaciju radionica, predavanja, seminara, konferencija i sličnih događanja, udruga će poticati suradnju i umrežavanje profesionalaca iz raznih struka, promociju hrvatske kulture i jezika i sudjelovati u dijalogu o pitanjima vezanih za život mladih, obrazovanje i rad – kažu u UHSI-ju i dodaju kako u ljeto 2019. planiraju Ljetni susret udruge u Zagrebu koji će okupiti svoje članove, studente iz Hrvatske, osobe iz javnog života i privatnog sektora i sve zainteresirane za teme mladih studenata u Hrvatskoj i inozemstvu. Susreti će ubuduće biti organizirani dva put godišnje, ljeti i zimi, kada se najveći broj studenata kratkotrajno nalazi u Hrvatskoj.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu Smotra Sveučilišta Buduće brucoše na fakultete mame pitoni, fritule, bolidi...

Udruga potiče otvorenost, dijalog i međusobno uvažavanje i poziva sve zainteresirane i one koji žele dobiti više informacija da se jave na e - mail; kontakt@uhsi.net.

shrvana misica
Tuga u obitelji Ivane Paris: Iznenada preminula njezina mlađa sestra, imala je samo 31 godinu
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane