Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski premijer među 'morskim psima'

FAZ: HDZ bi nakon stranačkoga kongresa, koji se održava krajem svibnja, mogao lijevo-liberalnom HNS-u ponuditi koaliciju
13. svibnja 2016. u 09:03 34 komentara 4652 prikaza
Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Najutjecajnije novine na njemačkom jeziku, Neue Zürcher Zeitung i Frankfurter Allgemeine, analiziraju natezanja u hrvatskoj Vladi i sporost reformi.

Neue Zürcher Zeitung svoj članak naslovljava "'Kanađanin' u hrvatskom bazenu s morskim psima", podsjećajući kako je "uspješni kemijski menadžer i politički novak Tihomir Orešković" iznenada došao na hrvatsku političku pozornicu kako bi zemlju izvukao iz krize. Autor teksta, dopisnik ovih novina iz Beograda Andreas Ernst, tvrdi da se Orešković dobro snašao u političkim igrama, ali da je glavna njegova zadaća, reforma gospodarske politike, još na čekanju. "Za slabo privlačnu klimu Orešković optužuje neučinkovitu birokraciju i kolebljivu poreznu politiku. Drugi problem, koji Hrvatska dijeli sa svojim susjedima s područja bivše Jugoslavije, jest smanjivanje broja stanovnika i – što ima posebno teške posljedice - odlazak stručnjaka. IT-sektor, jedno od rijetkih područja koja cvjetaju, narastao je u posljednjih pet godina za gotovo polovicu, na 12.500 zaposlenih. Ali, taj uspjeh ugrožava odlazak informatičara. Prema jednom ispitivanju, ove godine će 4000 hrvatskih IT-stručnjaka tražiti u inozemstvu bolje uvjete rada."

NZZ dalje navodi planove kojima bi vlada htjela smanjiti izdatke i povećati prihode državnog proračuna, koje je predstavila i Europskoj uniji, konstatirajući: "Može čuditi da se već i na najavu mjera protiv neravnoteža u nacionalnom gospodarstvu tako dugo čekalo. U stvarnosti Orešković je imao loš start kao političar i dalje se bori za autoritet u vladi", piše Neue Zürcher Zeitung.

Novi izbori ili promjena koalicije?

Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) skreće pozornost na natezanja unutar vlade tvrdeći da je "osobito napet odnos između predsjednika vlade i njegovoga zamjenika, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka", potkrepljujući to pričom o dugotrajnom procesu smjene šefa tajne službe i imenovanjem novog šefa, koje su zastupnici Mosta progurali uz potporu oporbenih socijaldemokrata. F.A.Z. razmatra moguće posljedice takvih odnosa u vladi:

vlada Kritički osvrt Njemački Der Spiegel objavio analizu prvih 100 dana hrvatske vlade Prosvjed Radničke fronte i inicijative Ujedinjeni protiv fašizma Zašto nas percipiraju kao netolerantnu zemlju Nema fašizacije Hrvatske, ali dominantan je govor mržnje

"Osim novih izbora, koji bi se mogli održati već u rujnu, nagađa se i o "letećoj" promjeni vlade. HDZ bi nakon stranačkoga kongresa, koji se održava krajem svibnja, mogao lijevo-liberalnom HNS-u ponuditi koaliciju. Navodno bi dosad najprisniji saveznik socijaldemokrata bio spreman promijeniti stranu. A socijaldemokrati i lijevi mediji dotle nade polažu u diskreditaciju vlade na međunarodnoj sceni i stavljanje Hrvatske u red s Mađarskom i Poljskom pod sumnjom fašizma. Ne obazirući se na višekratno distanciranje Oreškovićeve vlade od hrvatskog ustaškog režima, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata kolaborirao s Hitlerovom Njemačkom, predbacuju joj da želi relativizirati fašizam. Takve optužbe nisu nove. Hrvatska desnica odavno izjednačuje antifašizam s komunizmom, a ljevica protukomunizam s fašizmom. Taj redukcionizam nedvojbeno ima prednosti, jer strankama je lakše poticati povijesne prijepore nego vlastitu klijentelu ljutiti nepopularnim reformama. Lobiji radnika, umirovljenika i ratnih veterana, državnih službenika i subvencioniranih "kulturnjaka" dosad su se uvijek pod svakom vladom uspješno branili protiv smanjivanja privilegija", zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    He, he dobro pogođeno... Lijevi preko stranih medija pokušavaju navući osudu na ovu vladu, a samim tim i Hrvatsku. Toliko o ljubavi lijevih prema vlastitoj zemlji, kada su je spremni devastirati samo da dođu do vlasti... A stoji i tvrdnja ... prikaži još! da lijevi antikomunizam izjednačuju s fašizmom, dok su se i predsjednica i vlada više puta ogradili od fašizma, te imamo i napomenu da antifašizam i komunizam nisu isto... Tako da se lijepo vidi tko destabilizira zemlju...

  • olrajt:

    ...drug Milanović je obećao je predsjedniku vlade pakao a ne more, pa je prema tome predsjednik vlade među vragovima,crvenim vragovima a ne morskim psima!

  • kapunjohan:

    Lijevi ili ti komunistički fašizam je neumoran u svojem naumu, zato diplomacija mora svijetu raskrivati zlodijela na kojima je izrastao. Izgleda, da neki u svijetu pomalo vide u čemu je stvar.Treba lijevim političarima neprestalno postavljati pitanje, dali osuđuju nedijela Tita ... prikaži još!a i komunističke partije u ratu i kasnije u Jugoslaviji, i dali se odriču te ideologije, kao što oni ,,desnima,, stalno postavljaju pitanja iz povijesti . Desni se na pitanja, uspanče i brane ,da nemaju ništa sa tim i da to osuđuju a neznaju postaviti jasna kontrapitanja i tražiti izjašnjavanja ,,lijevih o ,,njihovoj,, povijesti, što bi pripomoglo jasnijoj sliki, koju bi i drugi razumjeli.