Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski kreditni rejting je 'smeće'

Kreditna agencija Standard & Poor's proglasila je kreditni rejting Hrvatske "smećem" odnosno spustila ga je iz 'BBB-/A3' u 'BB+/B'.
14. prosinca 2012. u 19:10 365 komentara 119 prikaza
Linić Milanović
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Kreditna agencija Standard & Poor's proglasila je kreditni rejting Hrvatske "smećem" odnosno spustila ga je iz 'BBB-/A3' u 'BB+/B'.

Hrvatski dugoročni kreditni rejting je spušten za jedan korak na BB+, što je najviša "neinvesticijska razina", dok je kratkoročni rejting također pao na B. Iz agencije upozoravaju da su strukturalne i fiskalne reforme do sada uvedene nedovoljne da bi potaknule ekonomski rast i "ustabilile" javne financije, piše agencija, a prenosi Bloomberg.

U Bruxellesu je premijer Milanović danas komentirao gospodarski rast, rejting agencije i sindikate. – Ključan je rast. Mi smo vodili i vodit ćemo ekonomsku i fiskalnu politiku, ali ne na način da se dopadnemo svakome jer kad se dopadneš svakome, na kraju će te svi prezreti. Vodimo ih tako da se nikome pretjerano ne dopadamo jer radimo stvari koje su nužne. Kad bismo slušali rejting agencije – i mi ih slušamo, to su relevantni pokazatelji, u krajnjoj liniji imaju utjecaja i na najveće države – onda bismo, ne pretjerujem, otpustili 30 tisuća ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće. Ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli: "Bravo!" A onda, kad to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting 10 puta. Dakle, to ne radite ako razmišljate. Nađete neko razumno rješenje.

Pokušavate uvjeriti sindikate da su nužna određena odricanja – neki to zovu štednjom, ja zovem racionalnim ponašanjem. I stoga se nadamo da će se konačno početi generirati nekakav novi rast, nova vrijednost. Kada biste slušali jedan ekstrem i drugi ekstrem, uvijek bi bilo loše. Jedni se ne žele ničega odreći, drugi žele da srežete sve. Dakle, to nisu dobra rješenja. Mi smo tu u nekoj zlatnoj sredini. To nije politika kompromisa, to je politika djelovanja. Jer dosad smo imali politiku nedjelovanja. Prethodna vlada nije poduzimala ništa. Mi smo, kao što vidite, smanjili javnu potrošnju za gotovo 5 milijardi kuna, u pravilu se držimo tih razina deficita 3 posto. To bi se u nekim vremenima smatralo sjajnim. A danas je prilično opterećenje - rekao je premijer Milanović.

>>Britanija pred gubitkom kreditnog rejtinga

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Ako sad nije vrijeme, kad je!? Režite broj općina i županija!! Prvo sve one koje ne mogu se same financirat, a onda dalje!! A ne da se tamo uhljabljuju lokalni političari kukuriki ili HDZea!!

 • zagabria1:

  Ovaj rejting može još samo padati jer niti vlast niti privreda ne zna znanje. Vlast se ne snalazi to je jasno, a ni privreda nije sposobna da napravi izvozne proizvode i usluge. Očekujem daljnje srozavanje ekonomije i standarda jer mi ... prikaži još!i kolektivo naprosto nismo pokazali da smo sposobni za bolje. Ostaje sposobnim pojedincima poduzetnicima da nakon ulaska u EU potraže kredit vani po povoljnijoj cijeni i da naprave proizvode i usluge za izvoz. No tada će pasti u iskušenje da i poslovanje presele kompletno van.

 • lativ:

  Ključan moment je odlazak Čačića (Ratko, Ratko...). Mood y s je raegirao samo par dana nakon njegovog odlaska. Ja sam napisao odmah po njegovom odlasku da je nastupio grčki scenarij . Vi iz javnog sektora zapalite svijeću Liniću, jer on ... prikaži još!er on vas je držao iznad vode, jer će te sada vidjeti što je život (primjer Grčke kada na mizerne plaće, srežu još 30 % ). Sada ćete vidjeti kako je nama godinama....