Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podbacile mjere

Britanija pred gubitkom kreditnog rejtinga

Cameron
Press Association/PIXSELL
14.12.2012.
u 18:45

Veliki je to udarac i za premijera Camerona, koji je od početka mandata najavljivao smanjenje deficita.

Nakon što su Moody’s i Fitch već snizili procjenu kreditnog rejtinga Velike Britanije na negativno, istu prognozu dala je i rejting-agencija Standard & Poor’s (S&P). Zbog rizika od usporenog gospodarskog rasta, snizila je prognozu za vrhunski, trostruki A kreditni rejting sa stabilne na negativnu. Šanse da Britanija izgubi AAA rejting, Standard & Poor’s procjenjuje na oko 30 posto. To bi u konačnici značilo da mjere štednje koje je uvela torijevska, konzervativna stranka jednostavno nisu uspjele.

“Naše je mišljenje da će većina uzroka koji su posljednjih godina ograničavali ekonomski rast i dalje nastaviti negativno djelovati. Vjerujemo da bi do toga moglo doći ponajviše zbog zakasnjelog i neravnomjernog gospodarskog oporavka ili slabljenja političke predanosti konsolidaciji situacije”, kaže se u priopćenju rejtinške agencije, koja dodaje kako vjeruje da će zamrzavanje plaća ograničiti potrošnju kućanstava, da je privatni sektor slab te da se korporativne investicije mogu očekivati tek kad se vanjske okolnosti poboljšaju – ponajprije u eurozoni.

Veliki je to udarac i za premijera D. Camerona, koji je od početka mandata prioritetnim ocijenio smanjenje troškova vladina sektora. Već su tada analitičari upozoravali da plan neće uspjeti jer država igra značajnu ulogu u ekonomiji. Rezanje njezinih troškova zaustavilo je ekonomiju i povećalo troškove poput naknada za nezaposlene te time zatrlo bilo kakvu mogućnost smanjenja deficita.

>>Economist o budućnosti Britanije: 'Zbogom, Europo!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije