Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski državljani u BiH moći će glasovati na europskim izborima

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta zakazani su za 26. svibnja a pravo glasa na njima imat će i svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH.
26. travnja 2019. u 12:34 3 komentara 183 prikaza
Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je u petak suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Hrvatske koji žive u BiH na izborima za Europski parlament.

Sučeljavanje kandidata za izbore za Europski parlament ŽUČNA RASPRAVA Maras: Kolega iz Živog zida, odreknite se novca. Vuletić: Ja sam za referendum

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta zakazani su za 26. svibnja a pravo glasa na njima imat će i svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH, kao i oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tog dana zateknu u BiH. 

Iz veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu ranije su najavili kako će glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu biti organizirano na ukupno 40 biračkih mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Tako će u Sarajevu biti otvoreno osam biračkih mjesta, u Mostaru petnaest, u Vitezu deset, u Livnu četiri, u Tuzli dva te u Banjoj Luci jedno.

Dubravka Šuica SOLIDARIZACIJA Hrvatski europarlamentarci donirali novac za Notre Dame: 'Podsjetilo me na Dubrovnik'

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH imaju obvezu prethodno se registrirati za glasovanje dostavljanjem zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Rok za prethodnu registraciju birača predviđenu zakonom je 15. svibnja.

Glasovat će moći i oni hrvatski državljani koji se ne registriraju do tog roka ali će na dan izbora prije samog glasovanja morati ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će moći dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske.

Europski parlament Milan Ivkošić Izbori za EU parlament - Hrvatsku dajem za dobru plaću

Obveza aktivne registracije biraa ne odnosi se na hrvatske državljane koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Pa normalno. I hrvatski gradjani u Japanu, Keniji i SAD imaju mogucnost da glasaju na europskim izborima, ne sam9 u BiH.

 • Avatar ehlbert13
  ehlbert13:

  Gdje ovi iz BiH plaćaju porez!!? Da li su dijaspora ili konstitutivni narod u drugoj državi!? Evo radi čega Plenković drži Vasu u gabuli.

 • Avatar Houston^
  Houston^:

  Ovo bi trebalo biti protuzakonito, jer hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini ne plaćaju poreze u Hrvatskoj i ne pridonosu unapređenju republike Hrvatske