Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament

Hrvatski državljani u BiH moći će glasovati na europskim izborima

Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL
26.04.2019.
u 12:34

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta zakazani su za 26. svibnja a pravo glasa na njima imat će i svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je u petak suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Hrvatske koji žive u BiH na izborima za Europski parlament.

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta zakazani su za 26. svibnja a pravo glasa na njima imat će i svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH, kao i oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tog dana zateknu u BiH. 

Iz veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu ranije su najavili kako će glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu biti organizirano na ukupno 40 biračkih mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Tako će u Sarajevu biti otvoreno osam biračkih mjesta, u Mostaru petnaest, u Vitezu deset, u Livnu četiri, u Tuzli dva te u Banjoj Luci jedno.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH imaju obvezu prethodno se registrirati za glasovanje dostavljanjem zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Rok za prethodnu registraciju birača predviđenu zakonom je 15. svibnja.

Glasovat će moći i oni hrvatski državljani koji se ne registriraju do tog roka ali će na dan izbora prije samog glasovanja morati ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će moći dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske.

Obveza aktivne registracije biraa ne odnosi se na hrvatske državljane koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom.

Komentara 3

Avatar Le-Freak
Le-Freak
18:08 26.04.2019.

Pa normalno. I hrvatski gradjani u Japanu, Keniji i SAD imaju mogucnost da glasaju na europskim izborima, ne sam9 u BiH.

Avatar R & I
R & I
13:32 26.04.2019.

Ovo bi trebalo biti protuzakonito, jer hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini ne plaćaju poreze u Hrvatskoj i ne pridonosu unapređenju republike Hrvatske

Avatar ehlbert13
ehlbert13
14:31 26.04.2019.

Gdje ovi iz BiH plaćaju porez!!? Da li su dijaspora ili konstitutivni narod u drugoj državi!? Evo radi čega Plenković drži Vasu u gabuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije