Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski biskupi: Nitko od nas neće biti na prosvjedu u Splitu, ali ga podržavamo

Prosvjed podržavaju, ali na njemu neće biti jer su u Zagrebu na proljetnom zasjedanju, a i zbog toga što prosvjed nije organizirala Crkva.
12. travnja 2018. u 14:23 50 komentara 1975 prikaza
marin barišić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski biskupi podržavaju prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konferencije u Splitu, ali nijedan od njih neće biti na prosvjedu zato što su u Zagrebu na proljetnom zasjedanju, ali i zbog toga što Crkva nije organizator prosvjeda, nego civilne udruge.

Facebook prijetnja FACEBOOK PRIJETNJA "Ako izglasate konvenciju, cijeli grad će ostati bez struje"

– Vidite da sam otišao 400 kilometara u suprotnom smjeru – rekao je u šali nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, dodavši kako je prosvjed pravo svih koji se mogu organizirati i svjedočiti svoja uvjerenja, ali pritom ne vrijeđati drugoga.

– Ne bih htio da se iščita da smo pobjegli u Zagreb od skupa u Splitu, jer je zasjedanje ranije planirano. Nismo mi organizatori nego civilne udruge, no vidimo da se na civiliziran način izražava kršćanska duša, osjećaji i vjernički stavovi, vjera koja je oblikovala savjest ljudi. U takvom okruženju podržavamo skup i da u demokratskom društvu svatko ima mogućnost izraziti svoj stav, da se nikoga ne omalovažava. A vjernike i one koji su protiv Istanbulske konvencije, od najviših do najnižih razina, etiketira se, svakako ih se naziva, a mi šutimo, jer učenik Isusa Krista spreman je biti izrugan i ponižen, biti gubitnik. Nama to nije problem, ali dajte
malo dostojanstva i poštovanja svakom čovjeku i založimo se za to da se svačiji stav poštuje i nikoga se ne ponižava – rekao je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, a mons. Barišić dodao je da je ponosan što su Crkva i stranačka politika daleko od skupa.

– Bio bih ponosan ako se on održi u toleranciji i dostojanstveno, da ne bude uvreda i blaćenja, nego svjedočenje vlastita izražaja i uvjerenja na human i demokratski način. Čujem da će skup biti brojan, možda i veći nego u Zagrebu – rekao je mons. Barišić na konferenciji za novinare koja je organizirana na kraju proljetnog biskupskog zasjedanja. Mons. Barišić rekao da je „ovaj susret bio opušten, ležeran, uz malo humora i šale“.

– Što se tiče izjave o ratifikaciji Istanbulske konvencije, ona je glatko tekla, u zajedništvu i jedinstvu među nama. Čudio sam se čak kako nema nikakvih suprotstavljanja. Koji će njezin učinak biti ne znam, ali morali smo to učiniti. Ne znam hoće li pridonijeti zajedništvu u razumijevanju, ali je poziv da se razmisli i vidi svestrano te da se pokaže dobronamjernost s naše strane – rekao je Barišić, a na upit hoće li biti isključeni iz jedinstva s Crkvom oni koji glasaju za ratifikaciju konvencije, rekao je kako i oni koji glasaju ''za'' i oni koji glasaju ''protiv'' čine to po svojoj savjesti.

– Što to znači? Postoji formirana i deformirana savjest ,koja je produkt mentaliteta. Postoji kršćanska savjest koja treba biti formirana po Evanđelju i katoličkom nauku. Ne znam poznajemo li kao kršćani svoju vjeru i djelujemo li prema svojoj savjesti. Prema tome, smo svi malo defektni. Ako kažem da sam kršćanin, pitanje je što to znači. Ima onih koji kažu da su kršćani, ali ih Gospodin ne bi prepoznao, kao i onih koji kažu da nisu, ali njih bi prepoznao – rekao je mons. Barišić.

Na pitanje hoće li Crkva podržati referendum protiv Istanbulske konvencije, načelno je rekao kako podržava referendumski način izjašnjavanja, ali da o tome nije bilo razgovora. Također, neupitno je da Crkva osuđuje nasilje nad ženama, pa biskupi predlažu da se ti dijelovi iz Istanbulske konvencije implementiraju u hrvatske zakone ako već ne postoje dovoljno dobra rješenja za prevenciju nasilja nad ženama.

– Nisu nama svi elementi sporni, da je u konvenciji samo zlo, ima mnogo pozitivnoga, ali otvara i koristi rodnu ideologiju i pitanje je kamo će se to razviti. Dvojbena su i otvorena neka pitanja koja nitko ne pojašnjava. Pravnici kažu da interpretativna izjava nema pravnu težinu. Ona treba biti samo aperitiv da se bolje proguta konvencija. A voljeli bismo da je to digestiv, ali nije – rekao je mons. Barišić, koji se osvrnuo i na pedofilski skandal u svojoj nadbiskupiji.

– To je bolno pitanje. Izražavam svoje suosjećanje i bol s potencijalnim žrtvama. Sada smo u fazi istrage, a istraga je naša kanonska i civilna policijska. Kad sam upoznat s time, odmah sam reagirao, jer moramo biti na nultoj točki tolerancije i to je bolno, ali ne znam hoće li će stvari ići u smislu potvrde ili odbijanja moje sumnje, no kao nadbiskup moram reagirati na svaki znak sumnje. Javnost će biti informirana – rekao je Barišić.

Andrej Plenković ključna dva dana Plenković ušutkao oporbu, ali ne i onu u svojoj stranci Miro Kovač Završena rasprava Miro Kovač: Rodna teorija nije fatamorgana, ona postoji! Milijan Brkić Istanbulska konvencija Brkić: Ne odustajem od demokršćanskih vrijednosti moga naroda!
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Sv Franjo:

    Ateisti pred smrt vrište jer ugledaju istinu i svoj zločinački život cijeli .Onda vrište,baš svi jer osječaju zasluženu kaznu kako dolazi.Svaki dan gledam to u bolnici.

  • Petar1234:

    Sviđa mi se što su trenutno svi komentari protiv crkve. Valjda zato jer se svi ostali komentatori ovog trenutka spremaju na Rivu ;-)

  • Gastarbeiter2:

    Samo porez crkvi Hrvatsku spašava!