Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ključna dva dana

Plenković ušutkao oporbu, ali ne i onu u svojoj stranci

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.04.2018.
u 06:47

Iz HDZ-ove saborske većine 15 zastupnika protiv Konvencije

Vrh HDZ-a proteklih se dana razletio po terenu tražeći (i dobivši) podršku županijskih organizacija HDZ-a za ratifikaciju Istanbulske konvencije (IK), no unatoč tome broj HDZ-ovih zastupnika koji će glasati protiv Konvencije nije se smanjio, štoviše – raste.

I Ante Babić protiv

Jučer se protiv IK izjasnio i Ante Babić, dok se preksinoć na Klubu HDZ-a osam zastupnika deklariralo protiv. Kada im se pribroje članovi Predsjedništva koji su ujedno i zastupnici, a koji su već rekli da su protiv tog dokumenta, već ih je 12 protiv. Ako se dodaju i partneri – Branko Hrg, Ivica Mišić, Goran Dodig – broj se penje na 15 zastupnika protiv IK iz HDZ-ove većine. Osim toga, Plenković je neslavno prošao i kada je riječ o podršci njegove matične organizacije – zagrebačkog HDZ-a.

Na sjednici Gradskog odbora (GO) prošli tjedan prisutno je bilo tek 49 od 91 člana. Od toga je 39 prisutnih glasalo za, a 10 protiv. Nekoliko prisutnih, naši izvori procjenjuju troje ili četvero, nije uopće glasalo pa su ubrojeni u one – za. Na toj sjednici nije bio nijedan Plenkovićev ministar, a devetero je među članovima, što su prisutni i spočitnuli premijeru pitajući ga gdje su mu ministri. Na to je navodno odgovorio da je razumio poruku njihova pitanja.

Kao i na Predsjedništvu HDZ-a, a dijelom i na Klubu, i na GO-u Plenković je govorio da je protivljenje Konvenciji rat protiv njega i prostor desničarskim udrugama da se razmašu. Iako je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, glasao za ratifikaciju, naši izvori smatraju da je utjecaj na revolt zagrebačkog HDZ-a imao i Milijan Brkić. Dodatni udarac Plenkoviću zadao je i dio istarskih HDZ-ovaca koji tvrde da ŽO Istarske županije nije obznanio rezultate glasanja o podršci IK, da je većina članova bila protiv ratifikacije, ali da je šef HDZ-a nedavno izjavio da ima podršku i te organizacije. Budući da vrh HDZ inzistira da HDZ-ovi zastupnici podrže IK i opiru se glasanju po savjesti, fronta protivnika sve je šira. Hoće li se bunt protiv Konvencije koju dio HDZ-ovaca smatra svjetonazorskim pitanjem pretvoriti u nešto šire?

Motivirani strahom?

Kontekstualno je to moguće zaključiti – odgovorio je jučer uoči saborske rasprave Plenković na pitanje vjeruje li da dio zastupnika HDZ-a koristi situaciju oko IK kako bi ga destabilizirali. Ipak, vjeruje da je većina protivnika motivirana strahom, tj. da je pod pritiskom opće atmosfere i medija. Sankcija za te zastupnike ipak neće biti jer, naglašava, glasanje nije nešto što se zahtijeva. Ne zabrinjava ga ni činjenica da je jučer Hrast napustio vladajuću koaliciju pa je sa 78 zastupnika pao na 77 u Saboru.

– Glede sukladnosti s Ustavom i smisla Konvencije, nema straha od eventualnog uvođenja rodne ideologije u smislu pravne obveze, ni od promjena u obrazovnom sustavu ni od ustavne redefinicije braka. Sve ono što igra na strahove i bojazni ljudi adresirali smo na vrlo precizan i kvalitetan način, bilo je nekoliko relevantnih očitovanja o naravi interpretativne izjave, pravnom učinku i sadržaju – kazao je dodavši da oko ratifikacije nije bilo nikakvih pritiska, diktata ili naputaka iz centrale.

– Jako je važno da javnost zna da se u RH razvija antieuropski sentiment kakav nisam ni slutio da će se dogoditi u 2018., i to ne samo na ovoj temi – zaključio je valjda svjestan da to ide i dijelu njegovih zastupnika.

Ante Babić, zastupnik HDZ-a:  Glasanjem protiv IK zastupnici HDZ-a ne okreću leđa Plenkoviću. Vlast proizlazi iz naroda, a ja slušam volju birača     

Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrasta: Ova Vlada izdala je svoje birače, HDZ je zakoračio u lijevi politički spektar, zato više nismo dio te većine     

Goran Dodig, predsjednik HDS-a: Ova je tema podijelila i naš klub. Glavaš i Kosor glasovat će za ratifikaciju, a Hrg i ja protiv     

Komentara 93

Avatar siva_sova
siva_sova
07:18 12.04.2018.

nije ušutkao oporbu, nego je oporba(sdp) u šoku ne znaju kako se postaviti, što kritizirati, plenki radi sve po njihovim lijevim politikama.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
07:36 12.04.2018.

Lako je ušutkati antihrvatsku oporbu kad zastupaš njihove stavove! Neka proba s nekom temom koja je dobra za RH.

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
07:13 12.04.2018.

Plenkovic jos ne zna da je bivsi. Trenutno u HDZ-u nema dvoje troje koji bi pustili suzu za njim. Njonjo bi. Drzi ih na okupu jedino platna lista...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije