Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENA STIHIJA

Hrvatske zračne snage od jutra na požarištima u Izraelu

izrael požar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.11.2016.
u 11:55

Hrvatske posade sveukupno su provele u zraku 13 sati gaseći požare na dvije lokacije

Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u pomoć za borbu protiv požara pozvao hrvatsku Vladu, stiže priopćenje iz MORH-a o napretku zračnih snaga.

Priopćenje prenosimo u cijelosti!

Posade dvaju protupožarnih aviona Canadair CL-415 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i danas, u subotu, 26. studenoga 2016., od jutra sudjeluju u gašenju velikih šumskih požara koji ugrožavaju naseljena mjesta u Državi Izrael.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković rekao je, kako su danas rano u jutro krenuli u nove akcije jer žele iskoristiti svaki trenutak dana u gašenju požara koji su brojni. „Svugdje osjećamo toplinu i zahvalnost izraelskog naroda za pomoć koju pružamo. Posebno su zahvalni kad vide da su naše posade neumorne i ostaju djelovati sve do sumraka", naglasio je pukovnik Turković.

O značenju pomoći koju hrvatske zračne snage pružaju izraelskom narodu govori i činjenica kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu već prvoga dana posjetio i pozdravio letačke posade, izrazivši zahvalnost za brzu i učinkovitu reakciju i izniman trud.

Prvoga dana djelovanja na požarištima, u petak 25. studenoga 2016., hrvatske posade sveukupno su provele u zraku 13 sati gaseći požare na dvije lokacije, na području Haife i Mount  of Jerusalema izbacivši pritom oko 150 tona vode.

Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade ulažu maksimalne napore kako bi požarišta čim prije stavili pod nadzor i zaustavili njihovo daljnje širenje.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

>> Veliki požari haraju Izraelom: Hrvatski kanaderi počeli s gašenjem požara

Komentara 26

Avatar imotska115
imotska115
14:24 26.11.2016.

Mala nacija ali veliko srce, nas ponos, bravo momci.

SA
sadsamtu
12:23 26.11.2016.

Bravo!!

SO
Sos
20:56 26.11.2016.

Treba Golstajn i ekipa da idu branit svoju zemlju sto cekaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije