Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatske šume rješavaju se viška radnika, a sada preko agencija traže nove'

Hrvatske šume putem agencija za privremeno zapošljavanje namjeravaju preuzeti 1275 radnika
27. veljače 2015. u 18:04 6 komentara 4199 prikaza
Hrvatske šume
Foto: ilustracija

Potpredsjednici ORaH-a Božana Zadro i Davor Škrlec prije točno godinu dana upozorili su na probleme koje će izazvati rad putem agencija za privremeno zapošljavanje, a tu bojazan potvrđuje informacija da Hrvatske šume upravo putem takvih agencija namjeravaju preuzeti 1275 radnika, priopćili su iz ORaH-a.

U stranci tvrde da se zapošljavanje preko takvih agencija u Njemačkoj, a čiji model rada je preuzet u novom tekstu Zakona o radu, pretvorio u veliki problem na tržištu rada te da se u roku od samo deset godina, od uvođenja modela ovakvog načina rada, brojka "posuđenih" radnika u Njemačkoj na određeno vrijeme utrostručila. Informacija da Hrvatske šume zapošljavaju radnike preko agencija ORaH-u posebno smeta jer dolazi nakon što su Hrvatske šume provodile i namjeravaju provoditi višegodišnji plan zbrinjavanja viška radnika te su po toj osnovi odvojile i odvojiti će značajna financijska sredstva na ime otpremnina.

"Novi Zakon o radu na ovom primjeru pokazuje da je doista širom otvorio vrata zapošljavanju putem Agencija za privremeno zapošljavanje, bez da itko postavlja pitanje zašto Hrvatske šume nisu u okviru svih radnika koje su prethodnim razdobljima otpustili promišljali koji će im radnici u narednom razdoblju biti potrebni i da li upravo među tim radnicima koji su detektirani kao tehnološki višak ima mogućnosti napraviti premještaje na druga radna mjesta, odnosno ići u smjeru korištenja otkaza ugovora o radu sa ponudom izmijenjenog ugovora o radu, pa time dati priliku radnicima da sami kroje svoju sudbinu", poručili su iz ORaH-a u priopćenju.

Dodaju da je nereagiranje Vlade, s obzirom na to da je država jedini osnivač Hrvatskih šuma, znači podupiranje ovakvog način rada, nepoštivanje primarnih odredbi Zakona o radu vezano za način zapošljavanja radnika i omogućavanje da tzv. outsourcing u Republici Hrvatskoj ipak postane pravilo, a ne iznimka.

>> ORaH-ov poučak: Ekološka stranka bez formalno obrazovanih ekologa

>> Referendumsko pitanje protiv outsourcinga ide na ocjenu ustavnosti

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
 • Avatar čičvarda
  čičvarda:

  Posle veliki kiša i poplava u nas,šume su izrasle svukuda ko lude.Da bi se to posiklo i uredilo potribno je zaposlit radnike.

 • Avatar comparator
  comparator:

  O ovom problemu imam svoje mišljenje . Imam osječaj kako državni sektor želi zadržati vlast u tom dijelu privrede ali je prisiljen privatizirati njene dijelove. Ovakvim potezima ova vlast želi prikazati lažnu sliku o udjelu privatnog sektora opčenito

 • Deleted user:

  Gospođica ORAH, jer je već dugo u politici, zna da su u svim javnim poduzećima uhljebi na kvadrat. I ona je uhvaćene u traženju da se zadrži supruga joj kolege. Zbog nje i ostalih političara u javnim poduzećime ima, sigurno, ... prikaži još! 50% nesposobnih i neupotrebljivih, a nedostaje 60% pametnih i stručnih da bi se firme razvijale. Isto kao na burzi - stalno se potencira više od 300.000 nezaposlenih. Dajte objavite njihovu školsku i stručnu strukturu pa da se vidi koliko ih se nikada neće zaposliti.