Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Hrvatska zajednica županija priprema Strategiju razvoja malih općina

Općina
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
18.06.2019.
u 13:25

Svoj dan namjerno obilježavamo u Saboru da bi dali značaj našoj zajednici, općinama, te potrebi da se Hrvatska dalje decentralizira i time pruži prigodu snažnijeg gospodarskog, demokratskog i društvenog razvoja uopće, kaže predsjednik Hrvatske zajednice općina i saborski zastupnik Marin Baričević

Hrvatska zajednica općina danas je, u povodu svoga dana 19. lipnja i svoga zaštitnika, prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića, u Hrvatskom saboru održala svečanu sjednicu predsjedništva i upravnog odbora. Plan im je susresti se s predstavnicima svih političkih opcija u Saboru i tako, kako su pojasnili, simbolično ukazati da je njihov razvoj nemoguć bez volje svih u Saboru.

U pripremi je, najavljuju, izrada Strategije razvoja malih općina u RH koja bi trebala biti dovršena do jeseni i dostavljena najvišim državnim tijelima, nacrt je već gotov no čeka se suglasnost i eventualne sugestije svih članica.

Svoj dan namjerno obilježavamo u Saboru da bi dali značaj našoj zajednici, općinama, te potrebi da se Hrvatska dalje decentralizira i time pruži prigodu snažnijeg gospodarskog, demokratskog i društvenog razvoja uopće. Najbitnije o čemu smo danas razgovarali je Strategija, kako mi vidimo naš put, razvoj, kojom dinamikom, koji modeli decentralizacije, usporedba s drugim zemljama, s onima koji su kao i mi bili u tranziciji od socijalizma prema demokraciji i koji su stare demokracije unutar EU. Vidimo se definitivno s više novca i više ovlasti, kao što je u drugim uređenim europskim zemljama, smjer je snažnija fiskalna decentralizacija i više ovlasti na razini lokalne samouprave i malih općina, potvrđujemo da je to moguće, dokazuju razvijene europske zemlje – objasnio je predsjednik Hrvatske zajednice općina i saborski zastupnik Marin Baričević. Uzor im je, pojašnjava, Bavarska gdje ima jako puno općina do 500 stanovnika.

– One vrše funkciju i u zdravstvu i u školstvu i eksploataciji prirodnih bogatstava. To dokazuje da veličina nije uzročno-posljedična s razvojem. Želimo dokazati da razvijene zemlje stalno vode brigu kako unaprijediti lokalnu samoupravu, a ne kao u nekim dijelovima hrvatskog društva da se stalno to gleda kao neko izvanredno stanje, kako treba ukinuti lokalnu samoupravu jer je to kao izvorište najviših problema. Držim da su općinski načelnici i općine najuspješniji dijelovi hrvatskog društva i da su dali svom stanovništvu najviše. Nema veće potrebe do onih ljudi koji žele da njihove sredine napreduju, a time i Hrvatska u cjelini napreduje. Ovo kako sad izgleda da se sve grupira u županijska središta i glavni grad, to definitivno nije put kojim Hrvatska treba ići, treba iskoristiti sve potencijale koje imamo da bi krenuli brže. Sama činjenica da je predsjednik Vlade zahtijevao da mi to napravimo pokazuje da se ima volje, određena zakonska rješenja koja su donesena pokazuju da ima volje, ali moramo i mi pokazati da smo spremni raditi. Strategiju ne donosimo radi sebe i svojih sjedalica, nego potrebe razvoja hrvatskog društva – zaključio je Baričević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije