Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Hrvatska zabranila, a sad odobrava uzgoj činčila za krzno

naslovnica 19.6.
Foto: VL
19.06.2015.
u 00:01

– Na Saboru se još nije našao ni nazadni prijedlog uvođenja lova lukom i strijelom, a sada ćemo dopustiti i uzgoj činčila radi krzna – kaže predsjednik Prijatelja Luka Oman

U Hrvatskoj je uzgoj činčila radi krzna jedini takav poznat uzgoj pa je namjera ministra Tihomira Jakovine da se iz odredbe o zabrani uzgoja životinja radi krzna izuzmu samo činčile dodatno izrugivanje zakonodavnom sustavu RH i volji građana, poručuju iz udruge Prijatelji životinja, nakon što je objavljen dopis ministra Saboru o izmjenama Zakona o zaštiti životinja kojim će se ukinuti zabrana uzgoja činčila radi krzna.

– Na Saboru se još nije našao ni nazadni prijedlog uvođenja lova lukom i strijelom, a sada ćemo dopustiti i uzgoj činčila radi krzna – kaže predsjednik Prijatelja Luka Oman.

Ističe i kako je Hrvatska to još prije osam godina zabranila, dajući uzgajivačima prijelazno razdoblje od čak 10 godina.

Zabranu su podržale i parlamentarne stranke i 73% hrvatskih građana, da bi se sada, dodaje, zbog nekolicine uzgajivača registriranih kao udruga i njihova profita te nečijeg luksuza i obijesti ozakonio uzgoj i ubijanje činčila. Rušenjem donesene zabrane, koja je bez izuzetaka na snagu trebala stupiti 1. srpnja 2017., Jakovinino ministarstvo odašilje poruku nedosljednosti i neprofesionalnosti, a Hrvatskoj narušava ugled, poručuju Prijatelji. No, Bruno Ivančan, predsjednik Udruge hrvatskih uzgajivača činčila iz Sv. Đurađa, kaže kako je taj biznis 100% izvozni i opet u procvatu.

Cijeli tekst čitajte u izdanju Večernjeg lista od petka ili prolistajte e-izdanje!

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
01:20 19.06.2015.

Kada ce Hrvatska krenuti naprijed?! Svaki dan sve gore.

I9
ivan.994
22:11 18.06.2015.

I opet Tomašević od pape radi ljevičara i marksista... Pročitajte encikliku prije nego pišete gluposti.

OK
okus
08:02 19.06.2015.

SVE zabranit. Odmah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije