Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska vojska ubuduće u šatorima domaće proizvodnje

U tvrtki Belina godišnje proizvedu više od 30.000 kvadratnih metara šatorskih pokrova za “civile”, a sad se okreću i “vojnom” biznisu
12. srpnja 2018. u 21:36 4 komentara 1586 prikaza
Šator za vojsku Belina
Foto: Belina
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatske oružane snage odnedavno su opremljene modernim vojnim šatorima, koji su u potpunosti domaći proizvod, projektiran i izrađen u tvrtki Belina iz Krapinskih Toplica. Impozantnih performansi u skladu s najvišim standardima NATO-a te kapaciteta 20 ležajeva, primjenjivi su u svim klimatskim uvjetima, bilo u Hrvatskoj, bilo u nekoj od misija naših vojnika u svijetu, kažu u toj tvrtki, uvjereni kako će sa svojim proizvodom brzo prerasti granice Lijepe naše.

MORH JAVNI NATJEČAJ MORH zapošljava: Evo koje struke se traže

Jednostavna montaža

– Naš objekt u pojedinim svojim segmentima premašuje i norme NATO saveza. Naši inženjeri posvetili su posebnu pažnju svakom detalju, a naročito sigurnosnim uvjetima. Kako će se ovi objekti koristiti u vojnim, često vrlo ekstremnim situacijama, korišteni su najmoderniji vatrootporni tehnički tekstili, sa smanjenom infracrvenom remisijom, a specijalno za tu namjenu razvili smo četveroslojne prozore s izolacijom, zaštitom od ulaska insekata, fleksibilnim staklom i zaštitnim pokrovom – kaže Damir Belina, izvršni direktor tvrtke Belina.

Šator za vojsku Belina
1 / 40
Dan OSRH na Jarunu

Dodaje kako je riječ je o demontažnom vojnom objektu 21. stoljeća, koji se brzo i jednostavno može premještati s jedne lokacije na drugu. Svaki šator ima implementiranu i jedinicu za grijanje i hlađenje, a višeslojni izolacijski termo-stabilni pokrov omogućuje ugodnu klimu unutar šatora i na tropskim vrućinama i u uvjetima niskih temperatura. Sastavni dio sustava je i specijalna robusna LED rasvjeta, a razrađen je tako da MORH u jednoj transportnoj kutiji dobije sklopive elemente konstrukcije, pokrov šatora, razvodnu kutiju za strujne instalacije, rasvjetu..., kako bi sami vojnici šator samostalno montirali na terenu.

Zagreb: Proslava 27. obljetnice osnivanja 1. gardijske brigade Tigrovi Vojno-akrobatska vježba Obilježena 25. obljetnica dolaska Tigrova na ogulinsko bojište

Izvoze u 10-ak zemalja

U tvornici u Krapinskim Toplicama šatore zasad proizvodi 70-ak radnika Beline, a s rastom opsega poslovanja računaju i na nova stalna zapošljavanja te sezonce.

– Naravno da nam je želja da naša vojna industrija kao u mnogim zemljama bude generator zapošljavanja i gospodarskog rasta te se nadamo da će u narednim razdobljima količine porasti i generirati potrebu za daljnjim zapošljavanjem – odgovaraju iz tvrtke s 36-godišnjim iskustvom, koja je dosad izrađivala “civilne” šatore, cerade, tekstilnu arhitekturu i tende. Godišnje proizvedu više od 30.000 kvadratnih metara šatorskih pokrova. Izvoze ih u 10-ak zemalja EU, dok bruto godišnji prihodi kompanije iznose oko 80 milijuna kuna. Ipak, s vrhunskim kreativnim razvojnim timom teško je stajati u mjestu, ne tražiti nove niše poslovanja i ne inovirati u skladu s najmodernijim tehnološkim dostignućima. Pretpostavka je tako da su njihovi šatori za hrvatsku vojsku u uporabi i izvan granica RH. No taj je podatak, smiju se, po svoj prilici klasificiran kao vojna tajna. Doznajemo tek kako je šivaona, kao i u ostatku tekstilne industrije, “rezervirana” za žene, dok u pogonu teške konfekcije rade njihovi muški kolege.

Vojska u Vukovaru Poseban značaj Svečana promocija 153 polaznika vojnih škola HVU-a u Vukovaru

– Koliko nam je poznato, MORH je sve do sada šatore za smještaj vojnika bio prinuđen kupovati od stranih proizvođača – ističu.

A sada se uz pomoć ministarstava vanjskih poslova i gospodarstva radi na inicijativi da hrvatski vojni šatori krenu u osvajanje inozemnih tržišta. 

[video: 25126 / ]
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • Krotila:

    tako je,domaća proizvodnja

  • Lujo123:

    Pa nije valjda da znamo i šator napraviti! Prije 30 godina znali smo i napravili smo puno hidroelektrana i termoelektrana kaj je malo složenije od šatora i nismo se time hvalili, a sad smo spali na to da se hvalimo ... prikaži još!o kak znamo napraviti šator! Ma fantastično! Stvarno napredak!

  • ivanjoksimovic:

    Proizvodi firma "Glogoski"