Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Promjenom u MVEP-u ne mijenja se vanjska politika'

"U ovoj aktualnoj sitaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak", rekao je Plenković.
13. lipnja 2017. u 14:02 19 komentara 1037 prikaza
Andrej Plenković i Volodimir Grojsman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

U Ukrajini je u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više i stoga u suradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija, rekao je premijer Andrej Plenković u Zagrebu. 

Predrag Štromar PREUZEO GRADITELJSTVO Štromar otkrio što će biti s porezom na nekretnine

Plenković  je na tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom kazao da je Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i "stoga u ovoj aktualnoj sitaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak".

Zato je i osnovana radna skupina, koju s hrvatske strane vodi državna tajnica Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministar vanjskih poslova Olena Zerkal, kojoj je cilj Ukrajini ponuditi katalog mjera koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji, kazao je Plenković. Radi se o mjerama uspostave povjerenja, uspostavi mehanizama kontakata i suradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjim, mjerama razminiranja i socijalnih transfera, objasnio je Plenković i naglasio da se radi o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini i OESS-u i komplementarna sporazumu iz Minska. 

Grojsman Rusima: Maknite svoje vojnike iz Ukrajine 

Ukrajinski premijer kazao je da je zahvalan Plenkoviću, vladi i hrvatskom narodu "za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtvom ruske agresije" i za inicijativu stvaranja radne skupine za predaju hrvatskog iskustva mirne reintegracije. "Jako mi je žao što je Rusija napala Ukrajinu i vojno i gospodarski, i energetski i informacijski", rekao je Grojsman.   "Uz podršku međunarodne zajednice, Ukrajina se nastavlja boriti za poštivanje međunardnog prava i za svoj teritorij", kazao je. 

Miro Bulj NIKOLA GRMOJA 'Upravo sam primio poziv u kojem prijete Miri Bulju'

Novinari su Grojsmana pitali i za komentar ruskih kritika upućenih Plenkoviću nakon njegova prošlogodišnjeg posjeta Ukrajini kada je prvi put najavio hrvatsku pomoć u mirnoj reintegraciji okupiranog ukrajinskog teritorija.  "Plenković je tijekom posjeta Ukrajini potvrdio svoju privrženost međunarodnim zakonima i načelima, a to su načela koja su ruskom čelništvu jako daleka. Svi koji se za to zalažu dobivaju kritike iz Moskve i to je jedan od načina hibridnog rata", odgovorio je Grojsman.

Pošto je nedavno bio Dan Rusije, ukrajinski premijer je kazao da Rusima ima nešto za poželjeti.  "Maknite svoje vojnike iz Ukrajine i postanite stvarno demokratska zemlja", poručio je. Plenković se nadovezao riječima da ovo nije njegova osobna politika prema Ukrajini.   "To je politika hrvatske države, politika iza koje stoje sve hrvatske institucije i to je principijelna, odgovorna, jedina moguća politika, sviđa li se ona nekome ili ne, to je nešto drugo. Mi smo zemlja koja je članica UN-a, EU-a, NATO-a i dijelimo određene temeljne europske vrijednosti međunarodnog poretka, poštivanja međunarodnog prava. To je poanta hrvatskoga stava. I on će ostati takav neovisno o bilo čijoj i bilo kakvoj kritici", naglasio je.  

"A načelna pitanja kao što je teritorijalni integritet Ukrajine ne utječu na uspostavljanje realacija s Rusijom. To rade i sve druge odgovorne zemlje", dodao je Plenković. 

Branko Bačić Ostavka ministra Predsjednik Kluba HDZ-a: 'Poštujem Stierovu odluku, ali bila je nepotrebna'

Odnosi dviju zemalja nikad bolji  

Plenković je rekao da su Hrvatska i Ukrajina dvije izrazito bliske i prijateljske zemlje.  "Ukrajina je prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. U 25 godina odnosi su razvijeni, potpisani su brojni međunarodni ugovori i radi se na razvoju gospodarske suradnje", kazao je Plenković. Dodao je kako očekuje sve veći broj dolazaka ukrajinskih turista, posebno nakon odluke EU o liberalizaciji viznoga režima za ukrajinske državljane koja je stupila na snagu prije dva dana.

Kazao je i kako Hrvatska pruža aktivnu potporu Ukrajini u europskim institucijama i u prenošenju hrvatskog znanja u približavanju Uniji.  "Naša suradnja je na jako viskoj razini, naši bilateralni odnosi sada su najbolji", kazao je Grojsman. "Gospodarska razmjena stabilno raste i ima puno prilika da se ona dodatno poveća", dodao je. Ukrajinski je premijer rekao i da njegova zemlja podržava inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović "povezivanje triju mora" i da u tome želi sudjelovati. 

Za kraj je još jednom pohvalio hrvatskog premijera, koji je prije te dužnosti bio šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom. "Plenkovića poznaju u Ukrajini i jako ga poštuju. To nam omogućuje da širimo našu suradnju", rekao je Grojsman.

"Promjenom u MVEP-u ne mijenja se vanjska politika"

Predsjednik vlade Andrej Plenković kazao je a se promjenom na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova neće promijeniti hrvatska vanjska politika. 

"Hrvatska vanjska politika je uvijek težila temeljnom konsenzusu između ključnih aktera, predsjednice, vlade, Sabora i, naravno, ključnih političkih stranaka", rekao je Plenković poslije sastanka s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom.  "Nastavit ćemo usuglašavati i voditi vanjsku politku kao što smo i do sada, štiteći nacionalne interese i poštujući temeljne okvire međunarodnog prava na kojem baziramo naše principijelne stavove", rekao je premijer.  

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier jučer je podnio ostavku kako bi se, po vlastitim riječima, kao politički tajnik HDZ-a mogao posvetiti radu u stranci i jačanju demokršćanske opcije.  Rašireno je mišljenje, međutim, da je Stier odstupio jer mu nije prihvatljiva koalicija HDZ-a i HNS-a. Na njegovo mjesto bit će postavljena Marija Pejčinović Burić, dugogodišnja diplomatkinja i dosadašnja državna tajnica u MVEP-u. (Hina)

Andrej Plenković Andrej Plenković: 'To je razotkrivanje. Hasanbegović i Esih glasali identično kao SDP' Davor Stier Davor Ivanković Stierovim protestom Plenković u HDZ-u dobio alternativu bogata karijera Nova šefica hrvatske diplomacije: 'Počašćena sam!'

VIP izdvaja za Vas

  • Rocky.Zg:

    Bravo Plenkoviću, bez nas Rusija ne može voditi vanjsku politiku. Ne znaju oni to bez da im se umiješa ovakva velesila kao sto smo mi.

  • Bubalamala:

    Tu sad dolazi do izražaja to što je precednica najavila, Hrvatska postaje su kreator američke vanjske politike !

  • slatix:

    Opet ovaj laprda. Zaboravio je detalj da je Hrvatska u tom trenutku imala vojnu nadmoć i okupator nije imao nekog izbora a ovdje se to neće dogoditi nikada