Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova šefica hrvatske diplomacije: 'Počašćena sam!'

Marija Pejčinović Burić u Ministarstvo dolazi 2000. na poziv Ivana Jakovčića, no politički nije bila aktivna do 2007., kad ulazi u HDZ.
12. lipnja 2017. u 21:10 99 komentara 23457 prikaza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Počašćena sam i trudit ću se opravdati ukazano povjerenje, komentirala je kratko Marija Pejčinović Burić za Večernji nakon što je premijer Andrej Plenković potvrdio kako će upravo nju, dosadašnju državnu tajnicu u MVP-u, predložiti za novu ministricu.

Davor Stier NIJE VIŠE MINISTAR Stier podnio ostavku: U ovom trenutku važnije je biti u domovini

MVEP će tako voditi žena iz sustava, čija je karijera usko vezana za Ministarstvo, ali i prije toga za pitanje vanjske politike, posebice europskog puta Hrvatske. Dok je pred njom procedura imenovanja, M. Pejčinović Burić neće davati izjave.

Izvrsna stručnjakinja

Ipak, njezini suradnici – sadašnji i bivši – govore o njoj kao o izvrsnoj stručnjakinji s iznimnim poznavanjem europskih i euroatlantskih integracija na više razina – od nevladinog sektora, preko EU fondova, do političkog aspekta. U ovom je mandatu državne tajnice vodila projekt kandidature Hrvatske za preseljenje Europske agencije za lijekove iz Velike Britanije, ali i pripremala Hrvatsku za predstojeće predsjedanje Europskom unijom 2020.

Rođena je u Mostaru 1963., a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Collège d’Europe u Brugesu i u Varšavi, na kojem je stekla titulu magistrice europskih znanosti. Nakon zaposlenja u Končaru i Plivi, ali i angažmanu u proeuropskim pokretima (bila je direktorica Europskog doma) 2000. došla je u MVP i to, kako je sama rekla u intervjuu, na poziv ministra eurointegracija Ivana Jakovčića.

Ipak, sve do 2007. i ulaska u HDZ nije bila politički aktivna. Zanimljivo, njezin ulazak u HDZ koincidirao je s ulaskom još jedne sadašnje ministrice, Martine Dalić, u tu stranku. Tada je i detaljnije govorila o svom svjetonazoru, kazavši kako se svrstava u demokršćane i u desni centar, kako je vjernica te kako važnost polaže u obitelj i tradicionalne vrijednosti. Iz imovinske kartice se da iščitati kako joj suprug radi u tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine, kako imaju stan od 121 četvorna metra, zemljišta i oranicu, ali i kredit od 80 tisuća eura.

HDZ-ova zastupnica u Saboru

Iako u MVP 2000. dolazi kao članica pregovaračke skupine za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU, ubrzo postaje pomoćnica ministra, a od 2004. do 2008. i državna tajnica. Cijelo to vrijeme bavila se fondovima i europskim integracijama te sudjelovala kao pregovaračica u više poglavlja.

Nakon odlaska Kolinda Grabar-Kitarović iz MVP-a, pojavile su se špekulacije kako će je naslijediti upravo Marija Pejčinović Burić, no to se nije dogodilo. Umjesto toga, izlazi na izbore na listi HDZ-a i do 2011. zastupnica je HDZ-a u Saboru. Nakon toga radi kao savjetnica za europske politike na projektima koje financira EU u Hrvatskoj, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, a 2013. srbijanski su mediji objavili kako će s Tamarom Obradović Mazal raditi na projektu Vladina ureda za europske integracije koji financira EU, što nije potvrđeno.

Zanimljivo jest da kako je dva je puta trebala postati veleposlanicom: prvo imenovanje za veleposlanicu u Parizu stopirao je predsjednik Ivo Josipović, koji je odbio listu kandidata koje su predložio ministar Gordan Jandroković. Umjesto nje, tamo je naposljetku otišao Ivo Goldstein. Njezino imenovanje veleposlanicom u Madridu dvije godine kasnije, govorilo se, zaustavio je premijer Zoran Milanović.

Orsat Miljenić Reakcije Miljenić: Dobro je da se Stier maknuo. Bulj: Ostavka je očekivana barišić divjak BIVŠI MINISTAR Barišić: Ponuđeno mi je da ostanem u Vladi Davor Ivo Stier Zvonimir Despot Što danas Stier misli o svojim načelima

 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Donald:

  Plenkovićeva vlada sve se više pretvara u neokumunističku renesansu. Samo još fale Jokić i Frljić kao ministri.

 • Avatar navijač
  navijač:

  Pitaj boga čiji je to igrač , kao i Plenković.

 • Avatar heyhay
  heyhay:

  ovo je smješna država zamislite da u americi ministar vanjskih poslova bude netko tko je bio savjetnik putinu hahahaa