Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.06.2017. u 11:00

Prema potresu koji bi mogao izazvati Stier, projekt Hasanbegovića je luk i voda.

Javni istup Davora Ive Stiera do sada je najjači politički šamar Andreju Plenkoviću. Ministar vanjskih poslova na odlasku Stier bacio je svom dugogodišnjem kolegi i savezniku unutar HDZ-a rukavicu u lice.

I vjerojatno bi griješili oni koji bi pomislili da su Plenković i Stier dogovorili takav igrokaz. Takvo što se, naime, teško dogovara. Stierov je odlazak iz Vlade protestni. Dao je ostavku u sklopu jasnog političkog konteksta, da se ne slaže s Plenkovićevom rekonfiguracijom Vlade s HNS-om. No, Stier je pokazao da se zbog toga ne smatra disidentom, nego da, naprotiv, ostaje u HDZ-u i, štoviše, želi ostati na važnoj funkciji političkog tajnika stranke.

Shizofrena situacija

Kako bi, kako sam kaže, sada kao zastupnik HDZ-a u Saboru i politički tajnik nastavio raditi na svojoj paradigmi i usmjeravati HDZ prema dubljoj demokršćanskoj opciji. Taj je njegov stav simpatičan i valja mu priznati da ima hrabrosti u njegovu činu jer je prvi tako visoko rangirani HDZ-ovac koji je izišao iz tzv. monolitnosti stranke i izravno šefu poručio da se ne slaže s njegovom politikom.

No, kada bi Stier ostao politički tajnik, to bi otprilike zvučalo ovako – ne slažem se s tobom, Andrej, ali tražim da mi ostaviš funkciju i politički prostor da organiziram svoju frakciju u HDZ-u, odakle ću ti konkurirati. To bi vjerojatno bila pomalo shizofrena situacija jer je uvriježeno da politički tajnik bude u korelaciji s političkim stavovima predsjednika stranke pa bi bilo logično da Stier bude razriješen s funkcije političkog tajnika. Ovim istupom Stier se, međutim, pretvorio i u izravnog političkog izazivača Plenkoviću, a ta se njegova namjera vidi i iz završne poruke gdje očito apelira na održavanje unutarstranačkih izbora po načelu jedan član, jedan glas.

Prema potresu koji bi mogao izazvati ovakav Stier, projekt Hasanbegovića je luk i voda jer Stier ostaje u HDZ-u i baca rukavicu iznutra. Plenkovićevo redizajniranje HDZ-a bila je visokorizična operacija i vjerojatno se moralo dogoditi da Stier sada uđe u nastalu političku pukotinu u HDZ-u.

     

Komentara 29

MO
mobitel20
11:33 13.06.2017.

Stier nije medju "stopostotnima", hehe. Podrzavam ga, ali nema tu kruha. Ovi "vodeci" HDZovci su liseni svake ideologije i morala, pa bi doista, bez problema prihvatili i Puovca kao celnika ako bi im osigurao moc i novac. Ocekivati da ce clanstvo u ovakvom medijskom stanju, izabrati neke nove ljude je,nazalost, utopija. Eto, cak i Kalmeta, Skoric i Milinovic vole "narodnjake", heheheh...Crna zemljo...

Avatar Django
Django
11:43 13.06.2017.

Plenković je sam sebi stvorio problem jer želi mijenjati stranku po svojoj mjeri a ne po mjeri članstva HDZ-a. Stier je tu puno kompatibilniji. Normalno je da to izaziva otpor unutar stranke i on će sve više rasti što razlika između onoga što radi Plenković i onoga što je duboko usađeno u ono temeljno biće HDZ-a bude veća. Ili, da parafraziram samog premijera, što njegovo razotkrivanje bude jasnije, ako još uopće postoji netko kome nije jasno. A što se Stiera tiče, na žalost šanse da soliranjem nešto promijeni su male. Utoliko bi, kao i mnogi drugi, trebao učiti od Plenkovića. Naime, jedan od osnovnih postulata strategije glasi (Sun Tzu) - u bitku se upuštaj tek onda kada si već pobijedio. Ili drugim riječima, prvo pripremi teren a onda udari. Ovako, Stier je samo upozorio protivnika što namjerava raditi i dao mu vremena da se pripremi. Hrabro ali i naivno.

AR
aristip
11:52 13.06.2017.

O Plenkoviću su mnogi mislili da je pošten, sklapanjem koalicije s HNS-om vjerojatno to više ne misli niti sva njegova rodbina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije