Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA GRMOJA

'Upravo sam primio poziv u kojem prijete Miri Bulju'

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.06.2017.
u 12:50

Mostov Miro Bulj iskoristio je stanku u Saboru kako bi progovorio o projektu Vis viva, koji uključuje termoelektranu na Peruči, protiv čije se izgradnje, kako je rekao, bore stanovnici Cetinske krajine.

Mostov Miro Bulj iskoristio je stanku u Saboru kako bi progovorio o projektu Vis viva, koji uključuje termoelektranu na Peruči, protiv čije se izgradnje, kako je rekao, bore stanovnici Cetinske krajine, a nositelj tog projekta je, dodaje, suprug buduće ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

– Prema mišljenju svih stručnjaka, taj projekt je neodrživ i ekološki neprihvatljiv na tome području. Vis viva je privatni projekt u koji je do sada uloženo više od 5 milijuna eura. U vlasništvu je projektnih tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane. Zoran Burić, direktor tvrtke MCC, koja je jedan od nositelja projekata, kazao je u intervjuu za Nacional sredinom prošle godine kako za projekt ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija. Podršku je projektu, tvrdio je, dao i Državni ured za upravljane državnom imovinom koji je, prema njegovim riječima, spreman prepustiti pravo korištenja državnog zemljišta s obzirom na to da je gotovo pola zemljišta na kojem će se graditi elektroenergetski objekt u sklopu projekta u državnome vlasništvu – objašnjava Bulj te dodaje kako Burić nije samo direktor tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine već i tvrtke Vrdovo reverzibilne elektrane, tj. dvije tvrtke koje se bave proizvodnjom električne energije na području Cetinske krajine.

"Ona tvrdi da nema poslovnog udjela u tvrtkama"

– Marija Pejčinović Burić, sadašnja državna tajnica, bivša savjetnica srpskog premijera Dačića ili maloga Slobe, prema riječima današnjega našega premijera i buduća ministrica vanjskih poslova, supruga je gospodina Zorana Burića i, prema podacima njene imovinske kartice, vidljivo je da njen suprug ima 50 posto udjela u vlasništvu tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine, dok u tvrtki Vrdovo reverzibilne hidroelektrane ima stopostotno vlasništvo. U obje tvrtke nije izvršen prijenos vlasništva. Ona tvrdi da nema poslovnog udjela u tvrtkama. Prije nego što je prošle godine imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ova magistrica europskih znanosti od 2013. radila je kao ekspertna savjetnica za europske politike, među ostalim za projekte koje financira EU. U siječnju ove godine obavljeno je da je projekt Vis viva u razmatranju HNB-a i Europske investicijske banke za financiranje iz Europskih fondova za strateška ulaganja, a vidimo da je projekt Vis Viva u strateškim projektima, prema riječima Burića – nastavlja Bulj te dodaje kako je peticija protiv projekta s 10.000 potpisa poslana i premijeru Plenkoviću da se zaustavi ekocid koji je, smatra, očito lobiran od strane buduće ministrice vanjskih poslova i njezina supruga.

– Šaljem poruku svima koji lobiraju da se gradi termoelektrana uz najveće jezero pitke vode da im narod Sinja i Cetinske krajine to neće dopustiti, pa makar imali uz sebe ministricu vanjskih poslova. Gospodo, nećete! – poručio je Mostovac. 

Grmoja primio poziv

Mostovom Miri Bulju prijete zbog toga što je jutros u Saboru progovorio o projektu Vis Viva koji uključuje termoelektranu na Peruči protiv čije se izgradnje, kako je rekao, bore stanovnici Cetinske krajine, a nositelj tog projekta je, naglasio je, suprug buduće ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. Izjavio je to Mostov Nikola Grmoja koji je tu prijetnju, tvrdi, telefonski primio.

- Nakon Buljeve stanke jutros, ja sam upravo dobio telefonski poziv Ivana Poparića Kane iz Sinja, čovjeka koji je kako čujemo glavni lobist tog projekta. Upozorio me da kažem Bulju da prestane govoriti protiv tog projekta ili ako ga se on uhvati neće znati hoda li naprijed ili se vraća natrag. Prijetio je i da će iznijeti u javnost Buljevu dijagnozu o PTSP-u – rekao je Grmoja nakon stanke koju je zatražio u Saboru. On je tom čovjeku, dodaje, rekao da će ga prijaviti policiji zbog ove prijetnje.

- Miro Bulj očito je pogodio pravu metu s ovom temom, kad neki imaju snage zvati zastupnike i prijetiti. Očekujem da ga se privede zbog prijetnji Bulju i pritvori na najmanje pet dana kao što su dobili ovi koji su prijetili Janici Kostelić. Bulj, vi ste jedina nada za Hrvatsku, bez straha razotkrivate interesne lobije koji su očito povezani s Vladom, odnosno s budućom ministricom – zaključio je Grmoja koji drži da bi Bulj trebao dobiti i zaštitu, no Bulj je i klupe rukom pokazao kako mu to ne treba.

Komentara 125

Avatar majmunranko
majmunranko
11:54 13.06.2017.

Normalno da ruskim igračima iz Mosta ne odgovaraju nikakve energetske investicije u RH, kad im je cilj da budemo ovisni o ruskom plinu.

Avatar firebird
firebird
14:07 13.06.2017.

Ovi iz mosta su stvarno zadnje sto bi narod trebao gledati u saboru, može li niže?

Avatar rondo
rondo
11:37 13.06.2017.

ovaj Bulj bi sigurno pobijedio na natjecanju za najveću babu tračaru na Balkanu a i šire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije