Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska slavi Dan neovisnosti: Znate li što se dogodilo na današnji dan?

Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj
08. listopada 2019. u 08:21 64 komentara 2955 prikaza
Zastava
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Hrvatska u utorak slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.

DAN NEOVISNOSTI ANKETA Znaju li građani što se sutra slavi? Evo što kažu treba li ukinuti sutrašnji praznik

Hrvatski sabor je prije 28 godina jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. 

Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Andrej Plenković Izmjene zakona o blagdanima, neradnim danima... Dan pada Vukovara bit će novi praznik – spomendan na sve žrtve Domovinskog rata

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije.

Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovu trgu. Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća.

VIDEO Znaju li građani što se slavi 8. listopada?

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Syssko
  Syssko:

  PLEN-KI-MOON sve više podsjeća na maršala za kojima mnogi i da danas plaću, partija je ponosna jer za svaki lopovluk, sukob intereza,uhljebljivanje ti istih lopina podrška HDZ-u raste! Dakle, NAROD podržava sve ovo što se događa zadnjih 28 godina, ponosno, ... prikaži još! sno, pogotovo na koaliciju sa SDSS-om! Oni pak koji šute također su suučesnici u zloćinu! Naravno da Plenki kao što kontrolira USKOK-DORH-MUP-ustavni sud i preko njih kao alatom AUTOKRATSKI vlada, tako i povjerenstvo glumi neke istrage a kada i nešto presude opet nikom ništa! Kažu da bi Škoro bio faraon, da želi te ovlasti? Pa dali mislite da i jedan ministar može klamerice naručit da se Plen-Ki-Moona ne pita? Da jedan ne digne u saboru ruku kako on kaže odmah leti ko svojevremeno MOST zbog jednog zakona i 3 ruke! Škoro želi bolikrat to i UPITNE ZAKONE dati na referendum, dakle direktna demokracija od kojeg H-DEMOKRATSKA-zajednica zazire. Škoro želi dokinut da HDZ/SDP partija svoje ustavne suce uhljebljuje kako bi ovi svaku narodnu inicijativu proglasili NEUSTAVNOM, lažni demokrati, titoisti a narod ih podržava!

 • Barbasmora:

  I danas je pravi dan kada je najbolje da ne pisemo i govorimo o realnosti. Recimo kako je hrvatska daleko najslabija(!!!) EU clanica u crpanju novca iz EU fondova....Isto nije domoljubno opomenut HDZ kako imaju recimo i Slovenci poseban status ... prikaži još! ( nalik sportasa) zaza mlade koji moraju brinut o bespomocnim ( invalid, bolest...) roditeljima, djedu, sestri, susjedima....ili odakle muzu Suice 5 mio € koje je navodno zaradio na brodovima... kako je cetvrtina djece u domovini bar jednom sedmicno gladna, kako mogu biti osnovnoškolci sretni sto nemaju prostora za fiskulturu i moraju vjezbat na lipom travniku vani i zimi ili usvajanje pasa samo za potrebe svoje promocije ( kolinda) Nije samo danas dan kada je najbolje o realnosti ( mora se?) cutiti..takvih dana imamo u lipoj mojoj 365. Zivia HDZ! Ajmo slavit!!

 • austrougarskigeneral:

  sretan dan neovisnosti