Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska se srami Dana pobjede nad fašizmom

Sramota je da nam Europska unija i njezino predstavništvo trebaju organizirati takva događanja, ocijenio je Ostojić
09. svibnja 2018. u 21:12 420 komentara 5939 prikaza
Nakon dvodnevnog team buildinga Davor Bernardić i Ranko Ostojić dali izjavu za medije
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić ustvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare da se Hrvatska srami Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, i kako taj događaj ne bismo na bilo koji način obilježili da nema predstavništva Europske komisije.

Ranko Ostojić Ranko Ostojić: 'Crvena je jedina hrvatska boja, nećete zabraniti crvenu zvijezdu!'

Sramota je da nam Europska unija i njezino predstavništvo trebaju organizirati takva događanja, ocijenio je Ostojić. Napomenuo je kako su SDP i nevladine udruge pokušale organizirati koncert na Europskom trgu da, kazao je, 'na pravi način obilježimo Dan pobjede koji je nešto što treba biti zapisano zlatnim slovima u našoj sadašnjosti, a ne u prošlosti'.

Pitanje pobjede nad fašizmom nije samo pitanje prošlosti nego i današnjice i budućnosti, to je bila pobjednička vojska i svrstala je Hrvatsku na pobjedničku stranu, jer u protivnom ne bismo imali Dalmaciju, jer bi bila talijanska, Međimurje mađarsko, a tko zna što bi bilo s ostatkom zemlje, dodao je Ostojić.

Ustvrdio je kako ga najviše užasava  da se već godinama pokušava i uspješno se provodi revizija povijesti, da se zaboravi činjenica da smo imali slavnu pobjedničku vojsku koja je u Drugom svjetskom ratu bila na strani saveznika. Europa nije bez razloga uzela taj datum i to piše i u Ustavu, da je država utemeljena na antifašizmu, ali se to ne provodi, rekao je Ostojić novinarima na Europskom trgu.

Ni Predsjednica, ni premijer ne smatraju za shodno da čestitaju Međunarodni praznik rada, 1. svibanj, a kamo li da na dostojan način obilježe ovaj praznik - Dan pobjede na fašizmom, izjavio je Ostojić. Nije dovoljno samo obići štandove, oni koji su to organizirali se trebaju držati Deklaracije o antifašizmu koja je usvojena na 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom i u njoj pišu, između ostaloga i obaveze Hrvatskog sabora, i pozivam ih da tu praksu promijene, rekao je Ostojić.

Odgovarajući na novinarski upit kazao je kako je tražio pokroviteljstvo Hrvatskog sabora. SDP je tražio korištenjen Europskog trga, Grad Zagreb je odugovlačio s odgovorom i konačno su rekli da ne mogu odobriti Europski trg, ali mogu Cvjetni trg. Željeli smo da na Europskom trgu govori zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović (SPD), predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predstavnici nevladinih udruga jer smatramo da "trebamo natrag vratiti Europu", dodao je.

SDP je danas zatražio stanku u Hrvatskom saboru da bi progovorio o Danu pobjede nad fašizmom i Danu Europe i to je žalosno što se ova zemlja srami najboljeg dijela svoje povijesti i to nikako ne mogu prihvatiti, kazao je Ostojić.

Upitan hoće li predsjednik stranke Bernardić biti i predsjednik saborskog Kluba SDP-a, Ostojić je odgovorio da ta odluka još nije na dnevnom redu, no da osobno misli kako bi to bilo dobro rješenje.

Na upit znači li to da nisu bili zadovoljni s dosadašnjim predsjednikom Kluba, Arsenom Baukom, Ostojić je rekao kako to ne bi komentirao i da je to unutarstranačka stvar koju će raspraviti na Klubu. Ne mislim da je iznošenje istine ili činjenica svađa, obično se to tako prikaže, svatko neka iznese činjenice pa ćemo biti u prilici da to riješimo, dodao je.

Ostojić je također rekao kako se nekima kod sadnje cvijeća priviđaju petokrake, simbol borbe protiv fašizma pod kojom su partizani ginuli da b donijeli slobodu, pa je na Europskom trgu kod spomeniku ulasku Hrvatske u EU, europsku zvijezdu posipao laticama crvene ruže.

Ranko Ostojić Bez dogovora Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost treći put ponavlja natječaj za građanski nadzor tajnih službi Rajko Ostojić Pripreme u SDP-u Rajko Ostojić vodi stožer EU izbora, cilj 6 mandata Nakon dvodnevnog team buildinga Davor Bernardić i Ranko Ostojić dali izjavu za medije DAVOR BERNARDIĆ 'Neću dopustiti da SDP bude talac bilo čijeg ponašanja'
mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • okolo:

  hrvatska je pobjedila fašiste i četnike s petokrakom u domovinskom ratu i jako je ponosna na to

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Što bi mi u Zagrebu trebali slaviti? Srpski korpus prepun preobučenih četnika koji kolju Zagrepčane? Evo tko su bili 'osloboditelji' Zagreba 8.svibnja 1945. godine: „Ulice su pune vojske. To su borci 1. i 2. armije….Armije su provaljale Srbiju i Srijem ... prikaži još!jem i putem mobilizirale sve što je bilo sposobno nositi pušku. Seljački momci uplovili su u brigade sa šajkačama, šubarama ,….prava narodna armija!“ (Ivan Šibl, 'Ratni dnevnik', str. 422. ). A 'provaljala' je ta 'narodna armija' i cijeli Zagreb, od prostitutki pa sve do časnih sestara (ali i ranjenika i TBC-bolesnika po zagrebačkim bolnicama) u krvavim orgijama šajkačkih koljača i 'lajbek-milicionera' na Savskoj cesti, Zagrebačkoj Gori, Gračanima, svugdje pod Sljemenom! Jedinice 2. armije pod komandom Srbina Koče Popovića prve su ušle u grad. Čitava je istina da su 1. i 2. armija 'oslobodile' Zagreb'; a komandant prve Armije bio je srbijanski Crnogorac Peko Dapčević! U Zagrebu 1945. je i bivši oficir srpske kraljevske vojske đenerala Draže Mihailovića, ortodoksni četnik Đoko Jovanić sa svojim koljačima za 'brza dejstva'. Kasnije je zbog tih 'zasluga' postavljen za načelnika zagrebačke vojne oblasti (1967.-74.) te proglašen narodnim herojem(1951.). Živio je taj donjolapački krvolok u Zagrebu sve do prvih demokratskih izbora, 1990.g. a umro 2000.-te i pokopan u Aleji 'narodnih heroja' na Novom groblju u Beogradu!

 • Avatar SINIŠA POLJAK
  SINIŠA POLJAK:

  Hrvatska slavi dan pobjede nad fašizmom na godišnjicu Oluje.