Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transnacionalni organizirani kriminal

Hrvatska prihvatila rezoluciju o jačanju provedbe UN-ove Konvencije

Mirta Mandić
Foto: Snježana Herek
11.10.2014.
u 12:15

Hrvatska je na zasjedanju sudjelovala u dvostrukoj ulozi: kao država stranka Konvencije i kao članica EU-a, koja je također jedna od stranaka Konvencije

Usvajanjem Rezolucije o jačanju provedbe Konvencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (UNTOC) dopunjene s tri protokola završila je u petak u noći u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču  7. Konferencija država stranaka ovog međunarodnog pravno obvezujućeg instrumenta.

S hrvatske strane zasjedanju je bila nazočna opunomoćena ministrica u Stalnoj misiji RH pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mirta Mandić (na slici). 

"Cilj prihvaćene Rezolucije je, između ostalog, potaknuti pregovore država stranaka, među kojima je i Hrvatska, oko iznalaženja univerzalnog, transparentnog i učinkovitog mehanizma praćenja provedbe Konvencije i pripadajućih protokola, te o tome, za dvije godine na 8. Konferenciji izvijestiti o postignutom“, rekla je za Večernji list hrvatska predstavnica. Napomenula je kako je Hrvatska na zasjedanju sudjelovala u dvostrukoj ulozi: kao država stranka Konvencije i kao članica EU-a, koja je također jedna od stranaka Konvencije.

Rad na implementaciji mukotrpan i složen

"Konvencija o borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta, jedna je od najvažnijih konvencija u UN-ovom sustavu“, ustvrdila je Mandić, istaknuvši  kako je rad na implementaciji Konvencije i pripadajućih protokola "mukotrpan i složen“, obzirom da je široko prihvaćena i da su niz njenih stranaka članice UN-a s različitim sustavima i načinima djelovanja.

"Stoga je važno da pronađeni mehanizam uključuje sve čimbenike društva, a ne samo nadležna državna tijela“, dodala je napomenuvši kako Konvencija i protokoli uživaju široku političku podršku preko 170 država stranaka.

"Sve je više država koje su uz Konvenciju ratificirale i sva tri protokola, a među njima je i Hrvatska“, rekla je Mirta Mandić pojasnivši kako je riječ o Protokolu o prevenciji, suzbijanju i kažnjavanju trgovanja ljudima, posebno žena i djece, Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem i zrakom te Protokola protiv nezakonite proizvodnje i trgovanja vatrenim oružjem, njegovim dijelovima i komponentama.

Napomenula je kako je cilj ovom temeljnom međunarodno pravnom okviru olakšati međunarodnu suradnju zemalja na razini pravosuđa i policije u sprečavanju, progonu i kažnjavanju nezakonitih radnji kriminalnih skupina.

Okupilo se preko 800 sudionika

"Hrvatska pridaje veliku važnost borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i posljedicama koje ostavlja i važan je i aktivan čimbenik u međunarodnoj suradnji, pri pružanju pravne pomoći i razmjeni informacija, što je glavna intencija ove Konvencije“, istakla je hrvatska opunomoćena ministrica.

Konferencija, kojom je UN-ov bečki Ured za borbu protiv droga i organiziranog kriminala na čelu s Yuryjem Fedotovim pokazao koliku važnost UN pridaje borbi protiv organiziranog kriminala diljem svijeta, okupila je u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda preko 800 sudionika, među njima i visoke vladine dužnosnike država članica Konvencije, veleposlanike, predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija te medija.

Konferencija UNDOC-a održava se svake dvije godine, a ove je godine trajala od 6. do 10. listopada.

>> Josipović u UN-u: 2015. godina bi mogla definirati našu budućnost

>> 'Ruska agresija podsjeća na doba kada su velike nacije gazile manje'

Komentara 1

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
13:42 11.10.2014.

A kad ce te vi nama reci o zlu Agendi 21. Samo da kazem da ce se agenda 21 rado pobrinuti da vas istjera iz vasih kuca. Milanovic vam je to i rekao za vrijeme poplava "ne mogu se kuce graditi svukuda". Dobro proucite kakav plan agenda 21 za sada jos vase kuce...Prostudirajte dobro orginalni dokument ...ne manipulativna tumacenja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije