Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži reforme

Josipović u UN-u: 2015. godina bi mogla definirati našu budućnost

Ivo Josipović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
25.09.2014.
u 22:12

- Hrvatska je izuzetno zabrinuta situacijom u Ukrajini i smatra da i taj konflikt treba riješiti mirnim putem - kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović obratio se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a glavni naglasci u njegovom govoru bili su važnost korjenite reforme Svjetske organizacije, koja je jedini postojeći sustav koji na globalnoj razini može štititi od ratova i pomagati stanovništvu koje je ugroženo sukobima, prirodnim katastrofama i epidemijama.

On je naglasio kako je izrazito važno dogovoriti zajedničke razvojne ciljeve za razdoblje nakon 2015. godine. Predsjednik je također progovorio o trenutnim velikim krizama na planeti, onoj u Ukrajini, na Bliskom istoku, ali i u Africi gdje epidemija ebole uzima sve više maha.

"2015. je godina koja ima potencijal da definira našu zajedničku budućnost"

- Sljedeća godina biti će presudna u povijesti naše Organizacije, ne samo zbog proslave 70. obljetnice osnutka, već i zato što je 2015. godina koja ima potencijal da definira našu zajedničku budućnost - kazao je Josipović i dodao da održivi razvoj i zaštita našega planeta i dalje ostaju prioriteti. Naglasio je i to da ukoliko na najveće ugroze na našem planetu ne reagiramo u trenucima kada su one u nastanku, riskiramo da će one nabujati i da će izmaknuti kontroli.

- Hrvatska je izuzetno zabrinuta situacijom u Ukrajini i smatra da i taj konflikt treba riješiti mirnim putem. Također dijelimo zabrinutost zbog brzog širenja terorizma i nasilja u cijelome svijetu, a osobito u Africi i na Bliskom istoku. Razmjeri razaranja, gubitak ljudskih života i nezamisliva zvjerstva koja čini ISIL u Iraku i Siriji, izazivaju zabrinutost da oni neće stati tako skoro i da ih neće zaustavljati granice - kazao je hrvatski predsjednik.

On je dodao da  je za sprečavanje širenja toga zla potrebna nulta tolerancija prema terorizmu i združeni napor cijeloga svijeta. Najavio je da je Hrvatska spremna pružiti pomoć iračkoj vojsci i snagama iračkih Kurda. Okupljenim državnicima predsjednik Josipović je obećao da će Hrvatska i nadalje pomagati onim najranjivijima, sudjelovati u razrješavanju humanitarnih kriza i pružati pomoć žrtvama nasilja.

>>'Moramo svakom djetetu omogućiti da realizira svoj puni potencijal'

>>Josipović: Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv ISIL-a

Komentara 38

KN
knezica
18:50 25.09.2014.

Mi u Hrvatskoj imamo terorizam spram naroda od strane vlasti! O tome ni slova?

MK
marcel.kocan
18:56 25.09.2014.

šalji svoju djecu tamo...

HR
HRVATSKA89
19:00 25.09.2014.

gosp,prijedsjednik niste imali mud..a da kazete javno ko slovenski premijer kako Amerikanci mogu stavljati drzave na popis a da te iste drzave to saznaju kroz strane medije to sve govori koliko vas i nas cijeni USA kapitalizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije