Naslovnica Vijesti Svijet

'Hrvatska očekuje mnogo od reforme poljoprivrede'

Računamo na pozitivne učinke od smanjivanja isplata velikim gospodarstvima za iznose više od 150 tisuća eura, poručuju SDP-ovi europarlamentarci
17. prosinca 2013. u 13:19 3 komentara 604 prikaza
poljoprivreda

Nakon tri godine pregovaranja reforma Zajedničke poljoprivredne politike dobila je potvrdu Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva, na njihovoj sjednici u ponedjeljak u Bruxellesu.

Eurozastupnici SDP-a: Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Oleg Valjalo, komentirali su ovu odluku:

 - Pozdravljamo odluku i očekujemo da će veoma skoro sve države članice odlučivati o njezinoj provedbi. Hrvatska od reforme poljoprivrede očekuje mnogo, pogotovo od njezinog ozelenjavanja gdje vidimo velik potencijal. Nadalje, računamo na pozitivne učinke od smanjivanja isplata velikim gospodarstvima za iznose više od 150 tisuća eura, potom od identificiranja aktivnih poljoprivrednika i, pogotovo, od poticaja za mlade poljoprivrednike na što odlazi do 2% sveukupne nacionalne omotnice i obavezujuće je za sve države članice, dakle i za Hrvatsku. Pozdravljamo i odluku da se od 2016. godine autorizira sadnja novih vinograda, da se šećerne kvote ukidaju do 30. rujna 2017. godine, da reformski paket sadrži i ohrabruje bolje organiziranje proizvođača te nudi pojednostavljene mjere i programiranje, pogotovo u ruralnom razviju naglašavajući fleksibilnost u provedbi EU politike. Iz tih razloga očekujemo i da sve prednosti ovog sustava kvalitetno i kreativno iskoristi Hrvatska, pogotovo što reformski paket daje samo okvire promjena i prilagodbe ostavljajući nacionalnim vlastima regulaciju određenih sektora u skladu s potrebama domaćih poljoprivrednika, poručuju SDP-ovi parlamentarci.

>> Usvojena Zajednička poljoprivredna politika

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • Daniel.ZG:

    reforme poljoprivrede??? nema u nas poljoprivrede. kakve su ovo budalaštine. prije neki dan gledam prilog o Zvečevu, proizvode čokolade i izvoze u englesku. čokolade prave od uvoznog mlijeka, uvoznog lješnjaka, uvoznog badema, uvoznog kakaovca, isto tako, tvornica iz dalmacije proizvodi ... prikaži još!vodi pršute, ali svinjski but uvoze iz bugarske.

  • Avatar Hr98
    Hr98:

    Reformirat se moze jedino ono sto postoji, jedina opcija je da se podijele poticaji za todoriceve firme i to se nazove reforma poljoprivrede