Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Usvojena Zajednička poljoprivredna politika

j
Slavko Midzor/PIXSELL
16.12.2013.
u 14:05

Usvajanjem reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike ostvarili su se uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja

Na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu usvojen je reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2014. – 2020. o kojem se pregovara još od 2010. godine.

Usvajanjem reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike ostvarili su se uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na EU razini. Usvojene su i prijelazne uredbe kojima je definirano funkcioniranje sustava poljoprivrede u zemljama članicama tijekom 2014. godine.

Novu Zajedničku poljoprivrednu politiku karakterizira „ozelenjavanje“ (greening), identificiranje aktivnih poljoprivrednika, smanjivanje plaćanja velikim gospodarstvima za najmanje 5% za iznose iznad 150.000 eura, ukidanje proizvodne kvote za mlijeko (od 2015. godine) i proizvodne kvote za šećer (od 2017. godine). Posebna novost je i poticanje mladih poljoprivrednika kojima je namijenjeno 2 % ukupne nacionalne omotnice.

Svaka zemlja članica ima prostora na nacionalnoj razini regulirati određene sektore i pravila ponašanja sukladno vlastitim potrebama. Kako bi nacionalna pravila bila u skladu s potrebama naših poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede idućih će mjeseci provesti opsežnu javnu raspravu kroz redovite Savjete s proizvođačima iz raznih sektora kako bi se modeli koji će se nacionalno donositi bili što prihvatljiviji krajnjim korisnicima.

 - Posebno me raduje da mogu najaviti kako nova Zajednička poljoprivredna politika potiče mlade poljoprivrednike. Mjera je to koja će sigurno u Hrvatskoj biti dobro prihvaćena obzirom na velike generacijske razlike među poljoprivrednim proizvođačima. Mladim poljoprivrednicima usmjereno je financiranje do 2 % ukupne nacionalne omotnice i bit će obavezno za sve države članice.”, izjavio je prisutnim novinarima ministar Jakovina dodajući:  - Pred nama je razdoblje izazova i mogućnosti. O nama ovisi koliko ćemo ih i na koji način iskoristiti. Samo zajedničkim snagama i suradnjom moći ćemo maksimalno upotrijebiti svoje potencijale.

>> Jakovina iz 'protesta' odsjeo u hotelu za 500 dolara na noć

Komentara 3

VE
verakruz
14:29 16.12.2013.

Vidi ga. Veseo, nasmija, preplanuo od tropskog sunca... Vidio svoju dragu ženicu koja puni proračun sa 8000 eurića mjesečno načisto, plus ostali troškovi. A što narod nema šta da jede i nema ni lipe u džepu, što je uništio poljoprivreduu i ribarstvo, to ga nije briga... Ili je po zadatku sve to uništio. A on to najbolje zna kako se radi... I poloprivrednu apoteku je tako... Sve u šesnaest... Čak nije imao ni za platiti 200 tisuća kuna poreza... E moj narode.

KR
KroničarHr
17:17 16.12.2013.

Ne sumnjam ja da je usvojena zajednička politika, samo ne znam, a volio bih vidjeti bilo koga tko zna - što je to hrvatska politika u toj - zajedničkoj! A ministar Jakovina - zadovoljan. Čime života ti?

HR
HR4ever
17:50 16.12.2013.

Kritizirali ste njegov put na Bali....a EU prihvatio sve njegove prijedloge jednoglasno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije