Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RH BLIZU EUROZONE

Poznat je već tečaj po kojem ćemo prijeći na euro, a cijene će prvo biti dualne

Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janšom
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 18:52

Plenković: Danas smo dodatno ojačali reputaciju Hrvatske na ekonomskom i financijskom planu. Ovo će značiti jednu novu legitimaciju

Hrvatskoj je otvoren put za ulazak u eurozonu 1. siječnja 2023. nakon što je donesena odluka da se Hrvatska i Bugarska formalno primaju u Europski tečajni mehanizam (ERM II), čekaonicu eurozone u kojoj treba provesti najmanje dvije godine.

– Danas činite velik korak na putu prema priključenju eurozoni, čestitam i pozdravljam vaše napore – poručila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde. ECB je ujedno odredio i središnji paritet – 7.53450 kuna za jedan euro. Valuta zemlje koja se nalazi u ERM-u II može oscilirati plus ili minus 15 posto, a bitno je da nema velikih tržišnih pritisaka. Zadržavanje tečaja unutar tih 15 posto uvijek se može braniti intervencijama, koje trebaju biti koordinirane između ECB-a i HNB-a. Istovremeno s ulaskom u ERM II, Hrvatska ulazi i u bankovnu uniju.

Unatoč koroni

– Podsjetit ću da je Hrvatska već prigodom ulaska u EU, i kroz ugovor o pristupanju i kroz potvrdu na referendumu, odlučila da će pristupiti eurozoni kad ispuni kriterije – rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare koju je o ovoj temi organizirao nakon 18 sati u Banskim dvorima.

– Ne želim spekulirati o trenutku i datumu ulaska, mi ćemo i dalje raditi svoje aktivnosti i svoj program Vlade, ali danas smo dodatno ojačali reputaciju Hrvatske na ekonomskom i financijskom planu. Ovo će značiti jednu novu legitimaciju. Hrvatska će i ubuduće odgovorno pristupati svemu što slijedi na putu prema euru – dodao je premijer Plenković.

Za Hrvatsku je ovo uspjeh i zbog toga što su mnogi sumnjali da Hrvati mogu ispuniti sve kriterije za ulazak u ERM II u mjesecima globalne pandemije koronavirusa, koji je zaustavio ili barem usporio normalno funkcioniranje svega. Ipak, uz podršku Europske komisije i ECB-a, sve je dovršeno na vrijeme, tako da Hrvatska može ciljati na 1. siječanj 2023. kao datum ulaska u euro zonu. Kašnjenja u ovom poslu, pa i mala kašnjenja od nekoliko mjeseci, vjerojatno bi značila da bi cilj bio 2024. ili 2025. godina. Bugarska je aplicirala za ulazak u ERM II godinu dana prije Hrvatske.

– Obje su zemlje uložile velik trud kako bi došle do ove točke, čak i tijekom pandemije koronavirusa – izjavio je potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis.

Dualne cijene pet mjeseci prije finalnog uvođenja eura

Ministar Zdravko Marić sudjelovao je s premijerom Plenkovićem danas na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Naglasio je kako će uvođenje eura dugoročno donijeti pozitivne učinke te kako će moguć rast cijena biti samo jednokratan. 

Također, ustvrdio je kako će se šest mjeseci prije finalnog uvođenja eura znati točan tečaj, a pet mjeseci prije finalnog uvođenja uvest će se dualne cijene. Dakle, bit će ispisane i u kunama, i u eurima. 

"Sigurno je da je i dalje u našim rukama porezna politika i to ima efekt na cijene", kazao je. 

Ulaskom u ERM II, ulazak Hrvatske u euro zonu odmiče se iz sfere politike i postaje praktički automatiziran: ne očekuju se više nikakve političke odluke, već samo treba proći dvije godine tijekom kojih se vidi da Hrvatska kvantitativno zadovoljava tzv. kriterije iz Maastrichta o javnom dugu i proračunskom manjku. Hrvatska je, po svim izračunima, zasad na putu da zadovolji te kriterije i zbog toga mnogi očekuju da će se ulazak u eurozonu dogoditi 2023. godine. Bit će to prvo proširenje euro zone od 2015., kad je ušla Litva kao 19. članica. Ta je zemlja rekorder po vremenu provedenom u čekaonici eurozone, ERM-u II.: čak deset godina.

Vijest o ulasku Bugarske i Hrvatske u ERM II. objavljena je poslije 18 sati jer se čekalo zatvaranje burzi u petak poslijepodne s obzirom na to da odluke poput ove mogu potaknuti spekulacije na tržištu. Samu odluku donijeli su ministri financija zemalja eurozone, predsjednica ECB-a te ministar i guverner iz Danske. Hrvatske su se vlasti obvezale da će provoditi zdravu ekonomsku politiku s ciljem očuvanja ekonomske i financijske stabilnosti, kao i da će nastaviti s konvergencijom prema kriterijima iz Maastrichta. Ti kriteriji znače da Hrvatska mora smanjivati javni dug prema razini od 60 posto, i to spuštati ritmom od nešto više od jednog postotnog boda godišnje. Javni dug nam je 2019. bio na 73,2 posto BDP-a, ali zbog koronakrize skače na 88,6 posto, dok se za 2021. prognozira pad na 83,4 posto, prema proljetnim ekonomskim prognozama Komisije.

Euro – simbol jedinstva

Posljednja Komisijina prognoza predviđa Hrvatskoj pad BDP-a u ovoj godini za 10,8 posto zbog koronakrize, a potom rast u idućoj 7,5 posto. To je treća najveća stopa pada BDP-a u EU ove godine. No, Hrvatska se može osloniti na Europsku uniju i novi fond za oporavak, koji se upravo dogovara, zajedno s višegodišnjim financijskim okvirom, odnosno sedmogodišnjim proračunom Unije. Kroz obje te stvari, Hrvatska bi prema prijedlogu Komisije mogla računati na preko 20 milijardi eura, ali obje stvari tek trebaju biti dogovorene.

– Euro je opipljiv simbol europskog jedinstva, blagostanja i solidarnosti. Nastavit ćemo podržavati Bugarsku i Hrvatsku u njihovim sljedećim i završnim koracima prema pristupanju eurozoni – komentirala je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: "Euro je opipljiv simbol europskog jedinstva, blagostanja i solidarnosti. U toj se odluci uviđa da su Bugarska i Hrvatska već provele važne gospodarske reforme te se potvrđuje da je europska jedinstvena valuta i dalje privlačna. Nastavit ćemo podržavati obje zemlje u njihovim sljedećim i završnim koracima prema pristupanju europodručju".

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis rekao je: "Zadovoljstvo mi je pozdraviti ulazak Bugarske i Hrvatske u tečajni mehanizam II, što je važan korak na putu prema uvođenju eura kao nacionalne valute. Obje su zemlje uložile velik trud kako bi došle do ove točke, čak i tijekom pandemije koronavirusa. To svjedoči o privlačnosti naše zajedničke valute, koja je još uvijek relativno mlada, ali vrlo uspješna na globalnoj razini. Ovo su dobre vijesti za Bugarsku, Hrvatsku i cijelo europodručje".

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: "Bugarska i Hrvatska uložile su velike napore kako bi se pripremile za ulazak u ERM II i bankovnu uniju. Danas vidimo rezultate tih napora. U vrijeme krize i nesigurnosti ova odluka šalje poruku povjerenja u euro i uvjerenje da će Bugarska i Hrvatska biti sljedeće zemlje koje će pristupiti mehanizmu ERM II. Taj njihov ključni korak prema našoj zajedničkoj valuti za nas Europljane novi je korak prema sve povezanijoj Uniji".

Komentara 166

SJ
sjećanje
18:51 10.07.2020.

Velika većina hrvatskih građana štedi u eurima. Cijene nekretnina se daju u eurima. Ne razumijem ogorčenje individua, koje negiraju činjenice. (Da se i ne spominje, da bi nam u teškoj situaciji potresa i virusa status s eurom bio bolji.)

DU
Deleted user
19:01 10.07.2020.

Cijene auta i stanova su već godinama u eurima. Ovo ostalo lako ćemo. Kava 1,74 eura.

DU
Deleted user
18:53 10.07.2020.

Bravo...trenutno vjerujem plenkovicu da ce biti nesto od ove drzave, ako on nista ne napravi nece niko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije