Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska i Njemačka obnavljaju savezništvo

Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da su granice sa Slovenijom bilateralno pitanje
23. kolovoza 2018. u 15:30 106 komentara 12008 prikaza
Angela Merkel i Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Kad je iz Njemačke netom prije izricanja odluke Arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije, a da ih nitko nije upitao o mišljenju, stigla poruka kako očekuju da dvije države odluku, ma kakva ona bila, provedu, mnogi su ostali neugodno iznenađeni protuhrvatskim stavom.

Andrej Plenković i Angela Merkel Novi sastanak Plenković kod Merkel. Teme: Izbjeglice, granica sa Slovenijom...

No sada, godinu dana kasnije, Njemačka je omekšala svoj stav i približila se hrvatskom tumačenju da je to bilateralno pitanje koje treba riješiti sporazumno. Uostalom, istu je promjenu doživio i stav Europske komisije o tom pitanju. Nije ta promjena stava došla sama od sebe, na njoj se dobrano radilo diplomatski i na najvišim političkim razinama.

Ovaj primjer dobro ilustrira dinamiku hrvatsko-njemačkih odnosa. Nakon godina zapuštenih odnosa, s dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ponovno se počelo raditi na dijalogu i suradnji – iako ne bezuvjetnoj – s Njemačkom pa se pomaci vide. Jedan od dokaza tomu je što premijer Plenković 28. kolovoza odlazi u Berlin na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel, a do kraja godine u Hrvatsku dolazi i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

njemačka policija U Berlinu Uhićen Čečen osumnjičen za pripremanje terorističkog napada

Blokirali njemački stav

Odnosi su sada dobri, kažu nam diplomati. Savezništvo Njemačke i Hrvatske emotivna je činjenica koju se u Hrvatskoj uzimalo zdravo za gotovo, no činjenica je da je ono nakon hrvatsko-bošnjačkih sukoba u BiH ohladilo, i uz manje izlete, kao što je podrška Hrvatskoj u finišu pregovora s EU, ostalo na relativno niskoj razini. Merkel je samo jednom bila u službenom posjetu Zagrebu, 2011., kad ju je ugostila premijerka Jadranka Kosor. Još je dva puta posjetila Hrvatsku: 2007. nazočila je skupu sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a 2014. sastanku inicijative Brdo-Brijuni, kada je izostao sastanak s Milanovićem. Također, otkazala je dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU 2013., što su mnogi pripisivali nezadovoljstvu zbog donošenja tzv. lex Perković.

Angela Merkel useljenička politika Njemačka slavi 'dobru integraciju': Zaposlili 306.574 izbjeglice

Jedna od točaka prijepora je i BiH. Iznimno je važno da Merkel iz prve ruke, od premijera, čuje hrvatske stavove. Berlin zagovara građansku državu, koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao pojedinac, a ne kao pripadnik neke skupine, koji u većini država nije nimalo problematičan. No u BiH, zbog unutarnjih specifičnosti jest. Hrvatska ima drugačiji stav: građanski je koncept poguban za stabilnost BiH, kao i za hrvatski narod. I to, kažu nam diplomati, treba ponavljati i objašnjavati. Nije se Hrvatska libila ići protiv Njemačke ni na razini EU: pri dogovaranju zajedničkih stajališta EU o BiH Hrvatska je u više navrata uspjela “blokirati” njemački stav.

Druga neuralgična točka jest investicijska klima, i ona je – govore nam diplomati – ozbiljno razbjesnila Berlin jer, očekivano, zastupaju svoje interese i interese njemačkih kompanija. Sukob datira još iz mandata Zorana Milanovića, kad su odnosi dosegli najnižu razinu, kad je na sastanku s Merkel govorio o hrvatskom planu gradnje infrastrukture za širokopojasni internet prema projektu državne tvrtke Odašiljači i veze, a suprotno načinu na koji je infrastrukturu htio graditi Hrvatski Telekom u vlasništvu Deutsche Telekoma.

Da su njemačke tvrtke, a onda i vlada, nezadovoljne, govori i ovogodišnja anketa Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komora koja je provedena među 140 tvrtki članica te u nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj. Postotak poduzetnika koji bi ponovno investirali u Hrvatsku ranijih godina se kretao oko visokih 80 posto, u tom je istraživanju pao na 68 posto. Kao izvor nezadovoljstva tvrtke i dalje navode izostanak reformi. Tu je Merkel vidjela premijera Tima Oreškovića kao dobrog sugovornika, no mandat mu je trajao prekratko.

Zoran Milanović FISKALNA POLITIKA Milanović rezao potrošnju najviše, ostali se oslanjali na rast prihoda

Ojačati granice od Albanije

Njemačka i Hrvatska suprotno gledaju i na poziciju Srbije. Njemačka se pokazala velikom zagovornicom Beograda, pokušavajući ga privući sebi nauštrb Moskve i zbog svojih interesa, a hrvatski stavovi, poput inzistiranja na promjeni zakona o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine, što je rezultiralo i blokadom pregovora Srbije s EU, doživljavaju se negativno. No treba podsjetiti da je i sama Njemačka, kao i Britanija, blokirala srbijanski put u EU, sve dok Srbija nije popustila oko Kosova.

Angela Merkel silvije tomašević Izbjeglice zaposleni, alI još ne i integrirani

Razgovora će biti i o aktualnoj temi, migracijama. Hrvatska je mora iskoristiti u svoju korist, za lobiranje za ulazak u Schengen, dokazujući da je spremna čuvati vanjsku granicu. No isto tako, protivno volji Njemačke, Hrvatska odbija primiti migrante spašene iz mora ili vraćene iz te države.

Hrvatska na razini EU, ali i bilateralnoj, radi na tome da uvjeri ostale da se moraju ojačati kontrole na granicama od Albanije prema Hrvatskoj, koje su sada nepostojeće.

VIDEO Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

 

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar Matija22
  Matija22:

  pogledao njemac snimku kupovanja sudaca i sve mu jasno, slovenci su se osramotili i trebaju se ispričati hrvatskoj

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Za Merkel je spor sa Slovenijom oduvijek bilateralno pitanje! Za postivanje arbitraze izjasnio se njezin koalicijski partner , socijalist, postoje dvije Njemacke kao i dvije Hrvatske. Merkel je reformirala i socijaliste u medjuvremenu , vratila ih na pravi put - rad umjesto rod.

 • Avatar southman
  southman:

  Ne popuštati niti za milimetar ni Bih ni Sloveniji ni Srbiji. Naš geostrateški položaj je neusporedivo bolji i interesantniji svim velikim silama i treba ga iskoristiti !