Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA KRIZA

Hrvatska i još devet članica poslale otvoreno pismo EU: Nuklearna energija izlaz je iz energetske krize

12.10.2021.
u 08:06

Republika Hrvatska zajedno s još devet država članica EU pridružila se otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena.

Komentara 40

ST
stefj
08:35 12.10.2021.

Ovo je valjda prvi pametan potez vlade. Još da se i izgradi koja nuklearka pa da imamo jeftiniju i čišću struju, to bi tek bilo korisno... NIkada mi nije bila jasna ideja s tim solarnim elektranama, pa donekle i vjetroelektranama. Ako se pogleda bilo koja solarna elektrana, to se iskrči cijelo brdo da se dobije vrlo nestabilni slabi izvor energije kratkog vijeka trajanja s izuzetno skupom proizvodnjom. Osim devastacije prirode imamo korisnost vrlo blizu nuli, proizvodnja takvih panela ekvivalent je jednog malog plinskog generatora... Vjetroelektrane su vrlo sličan slučaj, osim krčenja šume i makije, kada nema vjetra, nedostatak struje nadoknađuje se vrlo skupim interventnim uvozom...

DU
Deleted user
08:32 12.10.2021.

A kad to isto posalje Iran,onda salju drugo pismo

RE
Revachevich
08:47 12.10.2021.

Jedna od rijetkih pametnih odluka. Da se mene pita, slobodno graditi još 1 blok NE Krško i 1-2 dodatna bloka po 600+ MW, ali preduvjet za to je infrastrukturno povezivanje s kupcima energije (npr. Italija) podmorskim kabelima. Naravno, apriori je uvjet minimalno 50% domaće komponente na tim projektima, ako će to RH i plaćati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?