Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA KRIZA
Povratak na članak

Hrvatska i još devet članica poslale otvoreno pismo EU: Nuklearna energija izlaz je iz energetske krize

Republika Hrvatska zajedno s još devet država članica EU pridružila se otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena.

Komentari 40

ST
stefj
08:35 12.10.2021.

Ovo je valjda prvi pametan potez vlade. Još da se i izgradi koja nuklearka pa da imamo jeftiniju i čišću struju, to bi tek bilo korisno... NIkada mi nije bila jasna ideja s tim solarnim elektranama, pa donekle i vjetroelektranama. Ako se pogleda bilo koja solarna elektrana, to se iskrči cijelo brdo da se dobije vrlo nestabilni slabi izvor energije kratkog vijeka trajanja s izuzetno skupom proizvodnjom. Osim devastacije prirode imamo korisnost vrlo blizu nuli, proizvodnja takvih panela ekvivalent je jednog malog plinskog generatora... Vjetroelektrane su vrlo sličan slučaj, osim krčenja šume i makije, kada nema vjetra, nedostatak struje nadoknađuje se vrlo skupim interventnim uvozom...

VL
DU
Deleted user
08:32 12.10.2021.

A kad to isto posalje Iran,onda salju drugo pismo

VL
RE
Revachevich
08:47 12.10.2021.

Jedna od rijetkih pametnih odluka. Da se mene pita, slobodno graditi još 1 blok NE Krško i 1-2 dodatna bloka po 600+ MW, ali preduvjet za to je infrastrukturno povezivanje s kupcima energije (npr. Italija) podmorskim kabelima. Naravno, apriori je uvjet minimalno 50% domaće komponente na tim projektima, ako će to RH i plaćati.

VL
MO
modovisisajteMaraschino
09:13 12.10.2021.

Nažalost u pravu su, jedini problem je radioaktivni otpad. Obnovljivi izvori energije ne mogu pokriti potrebe za energijom čak i bez elekt. automobila, a kamoli sada kada nam guraju svakakve elekt. igračke. Stvar je u tome što će sve to platiti siromašni, dok bogati vozaju jahte, lete u zrakoplovima i u svemir, nitko to ne kritizira iako su to najveći zagađivači... kritiziraju sirotinju koja mjesečno napravi 500 km s dizel motorom da zagađuje planet i njima nabijaju cijene i eko-poreze, te ih prisiljavaju na kupnju preskupih elekt. igračaka

VL
GA
galico
09:40 12.10.2021.

I sa nuklearkama se ne mogu ispuniti sve energetske potrebe a bez njih se o tome niti ne može razmišljati... U energetski mi treba uključiti sve što ima smisla a ništa ne izbacivati te odlučivati temeljem troška i koristi Moraa se voditi računa i o ekološkom trošku... Ali se tu vidi utjecaj lobiranja Solari imaju smisla na krovovima kuća a i tada kao pomoć, velike solarne farme nipošto... Tu kao i kod vjetroelektrana caruju korupcija , neefikasnost i u konačnici i ekološki trošak jer se nipošto ne radi o čistim izvorima kada se sve gleda cjelovito..Sramota je medijsko ignoriranje uloge rijetkih zemaljskih minerala u vjetroelektranama a i u solarima Neophodni su za vjetroelektrane i solare, dobivaju se izrazito prljavo te ih zbog toga u 90% iznosu kontrolira Kina... Sa hidroelektranama također treba biti pažljiv.. Proizvodnja nafte i plina se može učiniti održivom... Nuklearke mogu kreirati značajnu količinu energije koja je jeftina, no period gradnje je dosta dugačak... No svejedno se ne može sve na struju baciti jer bi trebalo suludo uložiti u infrastrukturu što zahtjeva ogromne količine bakra ( i ne samo bakra) koji se dobiva također prljavo, a di su još problemi sa baterijama koji su praktički nerješivi što god nas uvjeravali... Nema litija, cobalta niti dovoljno, sve je ekološki upitno a baterije su zapaljive, toksične i nemoguće za recikliranje...

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
10:07 12.10.2021.

Koliko godina pišem o tome i tek su se sada sjetili. Trebat će nam najmanje 2000MW, poželjno 3000MW, a to znači dvije.

VL
DU
Deleted user
10:54 12.10.2021.

Slaže se. Što će nam atomske bombe, kad ćemo imati atomske centrale. Černobil, Fukušima...

VL
ST
Startrack
12:51 12.10.2021.

Ko ima mrvu zdrave pameti moze vidit da sunce i vjetar nemogu dati dovoljno pouzdane energije. I povrh toga hoce strujni sistem da opterete sa autima na struju. To ovdje u americi gonjaju osuncane kongreswomen od kojih nijedna nije zavrsilala ikakvu prakticnu skolu nego nekakve geneder studije i tako.

VL
VU
VukBranković
13:12 12.10.2021.

Posjedovanje nuklearne bombe sprečava sve krize.

VL
ST
sttipe
13:11 12.10.2021.

Nuklearni lobi napada!! Sadako hoće živjeti!! Puno ih je priskočilo lektiru...

VL
AJ
Admine jebiti zelenski mater.
12:47 12.10.2021.

Ponovo ozivjetu rudnike uglja,i dobro cuvati sume i obnavljati iste,jer sturja u ovom obliku ode s cjenam u nebesa,apa stoga bice tesko daje to odrzivo,i dace ta ista struja,biti obicnom radniku i gradjanu Hrvaske nedostizna.

VL
Avatar Džo.Senilio
Džo.Senilio
08:56 12.10.2021.

Iskaču iz Agende. Dobit će po brnjici 🤡

VL
TM
trade_mark
09:27 12.10.2021.

samo vi dajte hrvatskoj da se igra s nuklearnom energijom. ako npr. josipa rimac ili neki drugi podobni domoljub izgradi nuklearku po "prilagođenim hrvatskim standardima" , onda će černobil biti bajka.

VL
IV
IvanSplit
08:32 12.10.2021.

Klimatske promjene se dogadale i prije dvi tisuce god u srednjem vjeku i sada. Evo po naj novijem Rusi,javili na Artiku se more zamrzlo vise od jedan mijun kvadratni km. Rekose neznamo dali ce planeta grijat se ili hladit. Kazuzu po naj novijem imat ceuticaj na hladenje zemlje. Rekose to se dogodilo prvi put nakon trideset god. Neki nisu htjeli Ruski plin tezili nezavisnosti i mi smo bili u tom kolu. Sad ce morat oni koji su potpisivali ugovor s Rusijom placat tisucu ipol dolara tisuc kubni metar.Sad mole Ruse da im salju plin. Ne mogu vitrenjace radit nije bilo vitra. .Zato sad Njejmci zadovoljno trljaju ruke prosa Sjeverni tok.. Oni mislili dugorocno. Jedino ko moze izvuc isve ovo iz energetske krize Greta Thumberg ona svlaci i oblaci nju slusajte daleko cemo stic. Zar nisu mogli vrli politicari predpostavit sta ce bit.

VL
JV
Jugo Večernjak
09:41 12.10.2021.

Tko šljivi nuklearku!? Važni su apartmani... 😁

VL
ST
sttipe
09:19 12.10.2021.

Ja želim od države kredit u kojem će kamata bit samo inflacija, i da na svoj krov stavim fotonaponske panele. Ali, uz uvjet, ako se razbolim, i ne budem više moga plaćati panele, da ih država uzme i da nekom ko ih plaćati može!! A ne da mi ka i banka, uzme dici kuću zbog "50 kila željeza"!!! Triba pozatvarat doživotno sve lihvare i lopove, a s njima i političare koji su od relativno poštene zemlje napravili raj za lopove. A ne gradnja bombe pod gu.icom!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.