Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će dobiti datum dokaže li da se bori protiv korupcije

– Nužno je ostvariti napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizirana kriminala te poštovanju temeljnih prava
10. studenoga 2010. u 18:16 31 komentara 14 prikaza
vandoren
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Ako u izvještaju o hrvatskome ispunjavanju mjerila za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja, koji će Europska komisija objaviti do kraja ožujka, bude stajala ocjena da se borba protiv korupcije na visokim razinama vlasti provodi učinkovito i dosljedno od istrage do presude, u njemu će se odrediti ne samo nadnevak potpisivanja pristupnoga ugovora Hrvatske i EU nego i nadnevak ulaska naše zemlje u punopravno članstvo EU.

Potvrdila je to Večernjem listu glasnogovornica EK za proširenje i europsku susjedsku politiku Angela Filote. To znači da će se države članice, prihvate li na Vijeću EU EK-ov izvještaj, obvezati da će ratifikacijski postupak Pristupnoga ugovora provesti na vrijeme da se taj cilj i ostvari. A. Filote ponovno je potvrdila da privatizacija brodogradilišta nije uvjet za članstvo, no od Hrvatske se očekuje da državne potpore škverovima uskladi s europskom pravnom stečevinom.

– Nužno je ostvariti napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizirana kriminala te poštovanju temeljnih prava. Hrvatska se mora pozabaviti naslijeđem rata, kao što su problem izbjeglica, ratnih zločina i suradnja s Haagom – istaknuo je u Zagrebu šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Kazao je da nije vidio pisma koje je Ivo Sanader navodno poslao EK.

– Bruxelles nije potvrdio primitak – rekao je.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • -obrisani-:

    A hoće li dobiti i čokoladu?

  • Rocco:

    A, to znači da, datume nećemo dobiti dok ne izumre ova, generacija....LOPOVA!!!

  • Deleted user:

    ma kakva EU !!? ako uđemo u EU dobit ćemo sve one turke,arape,crnce,kineze kojih se Francuska i Njemačka jedva čekaju da riješe ! Čim ćemo morati otvoriti granicu...naj***** smo definitivno !