Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMOLJENO ČOVJEČNO POSTUPANJE

Ministarstvo potvrdilo: Hrvati pritvoreni u Zambiji nemaju malariju. Ovaj tjedan nisu na sudu

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
09.02.2023.
u 14:49

Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Sukladno trenutno raspoloživim informacijama, osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno pritvoreni u zambijskom gradu Ndola ovaj tjedan neće biti izvedeni pred nadležni sud, kažu u Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Također, hrvatski državljani nemaju malariju, kako su neki javljalo, potvrđeno je Večernjem listu iz ministarstva. Veleposlanik RH u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Republici Zambiji. Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine.

Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

 

Podsjetimo, Hrvati su još sredinom prosinca uhićeni u Zambiji. Nakon mjesec i pol dana provedenih u zatvoru pušteni su da se brane sa slobode nakon što su ispunili tražene uvjete. Odvjetnica jednog od četiri uhićena para u Zambiji Sandra Marković kazala je u srijedu da postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice, s obzirom da je moguće da sud u zambijskom gradu Ndoli nije odbacio optužnicu za pokušaj trgovanja djecom, već je, vjerojatnije, ona povučena.

Sud u zambijskom gradu Ndoli prija dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku. Premda je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhićeni navodi na zaključak da to nije sasvim točno, već je vjerojatnije da je tužiteljstvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići.

„Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo komparirati s našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja”, kazala je za Hinu odvjetnica Marković.

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar DAVOR
DAVOR
15:05 09.02.2023.

Tomo Vrećo je neki dan potpisao G.r.l.i.ć R.a.d.m.a.n.o.v.o.j f.i.r.m.i 14.000 kvadrata građevinskog zemljišta po samo 30 e.u.r.a za kvadrat, naslućujemo zašto se onda R.a.d.m.a.n toliko trsi N.E.M.O.Ž.E.M.O.vce izvuć iz ćuze. Vjerojatno se sprema i koalicija na državnoj razini HDZ/NE/MOŽEMO.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:53 09.02.2023.

Zlotvorima je mjesto iza rešetaka.

DU
Dubrava
15:00 09.02.2023.

Nisu Hrvati nego Ljevati.To je druga nacija van zemaljskog uporišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije