Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvati na udaru: Predsjedništvo BiH smijenilo dvanaest hrvatskih diplomata

Predsjedništvo je smijenilo i većinu srpskih veleposlanika u Bugarskoj i Češkoj Republici.
18. prosinca 2018. u 18:50 132 komentara 18623 prikaza
Renata Paškalj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi saziv Predsjedništva BiH donio je odluku o smjeni najvećeg broja veleposlanika BiH hrvatske nacionalnosti na prijedlog člana Predsjedništva Željka Komšića.

Željko Komšić NE POŠTUJE SUVERENITET Komšić poručio Plenkoviću: "Ono što Hrvatska radi nije dobro"

Tako je smijenjena dugogodišnja veleposlanica BiH u Kraljevini Belgiji Lidija Topić – Bouwen, zatim Renata Paškalj u Zagrebu. U Republici Italiji je vjerodajnice nedavno dostavio i veleposlanik Darko Zelenika. Među smijenjenima je i Tomislav Leko, dosadašnji veleposlanik BiH u Mađarskoj.

Video - Vučić i članovi Predsjedništva BiH u Beogradu

U Saveznoj Republici Njemačkoj nedavno je funkciju preuzela i Ankica Gudeljević, a u Poljskoj je veleposlanik iz reda Hrvata bio Ivan Dunđer. U Kraljevini Švedskoj opozvana je veleposlanica Vesna Ćužić, a u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Valentina Marinčić.

Andrej Plenković summit EU Plenković o BiH: Mislim da ljudi shvaćaju da postoji problem i da ga se treba riješiti

Veleposlanik pri Svetoj Stolici više nije Josip Gelo. Lucija Ljubić smijenjena je s pozicije šefice stalne misije Vijeća Europe u Strasbourgu. S pozicije konzulice u Milanu smijenjena je Ružica Udovičić.

Renata Paškalj
1 / 5
Željko Komšić

Predsjedništvo je smijenilo i većinu srpskih veleposlanika u Bugarskoj i Češkoj Republici. Iz Crne Gore povučen je Vinko Radovanović, a iz Arapske Republike Egipat Duško Stojanović, Grčke Branko Dokić, a iz Države Izrael Jelena Rajaković. Smijenjen je i veleposlanik u Japanu Borislav Marić, u Kanadi Srđan Lalić, a u Rumunjskoj Mile Vasić, Slovenije Slavko Vučurević, Srbije Lazar Mirkić, Švicarske, kao i Anđelko Grahovac.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • altruist:

    Bosnjaci vrse agresiju na Hrvate i ovo je nastavak etnickog ciscenja. I daju legitimitet Dodiku da je drzava BiH nemoguca.

  • trabant7:

    Nek postave sad imame i vehabije.

  • badboy2222:

    Morate znati da Željko Komšić smjenjiva ambasadore isključivo zbog toga sto su Hrvati. Nadam se da je sad malo jasnije na koje su sve načine ugroženi Hrvati. Naravno da ce se sada u Sarajevskim medijima čuti kako ih je Komšić ... prikaži još! smijenio jer rade protiv interesa države, to je klasična mantra i njihovo manipuliranje. Ni jedan primjer ne postoji da je bilo koji ambasador radio protiv interesa države. Njihov je jedini krimen sto su Hrvati i zastupaju autentične Hrvatske interese. Na njihove ce funkcije razni Nerkezi, Edimi koji ce se za potrebe toga izjasniti kao Hrvati.