Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekivani radni vijek

Hrvati i Talijani radit će 32, a Islanđani 47 godina

Radnici
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.10.2018.
u 22:01

Djeci je teže nego roditeljima, kasno se zapošljavaju i često prekidaju radni odnos

Hrvatska se priključila državama koje su povećale radni vijek na 67 godina života te je istodobno svima koji žele u prijevremenu mirovinu postavila uvjet od 35 godina mirovinskog staža! Eurostat procjenjuje da će hrvatski radnici koji se 15 godina nalaze na tržištu rada, tijekom svog radnog vijeka skupiti oko 32 godine mirovinskog staža, žene 30 godina i četiri mjeseca, a muškarci 34 godine i pet mjeseci!

Indikator radnog vremena

Po tome, nitko od njih neće imati uvjete za prijevremenu mirovinu nego će morati raditi do propisanih 67 godina, a vrlo vjerojatno i dulje. Paket mirovinskih zakona, koji predviđa ubrzanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, prošao je javnu raspravu i očekuje se da će ga Vlada uputiti u saborsku raspravu. Europska komisija obvezala se da će do kraja ovog desetljeća zaposliti 75 posto stanovništva u dobi od 20 do 74 godine.

Zadnji izvještaj o realizaciji Strategije 2020. navodi da je u razdoblju od 2008. do 2015. godine zaposlenost u Hrvatskoj bila oko 63 posto, što je najniže u EU, a ostale su zemlje blizu tog cilja ili su ga preskočile. Da bi se kvalitetno pratilo provođenje Strategije i stanje na tržištu rada, Eurostat je uveo novi statistički pokazatelj – indikator radnog vijeka – preko kojeg se procjenjuje koliko će u pojedinoj državi raditi osoba koja je 15 godina aktivna na tržištu rada, netko u srednjim tridesetim godinama.

Istraživanje temeljeno na stanju na tržištu rada u 2017. godini pokazalo je da će u Europskoj uniji muškarci u prosjeku raditi 38,3 godine, a žene 33,4 godine. U Hrvatskoj se od 2000. godine očekivani radni staž povećao za dvije godine, s 30,4 na 32,5 godina, što je drugi najniži staž u Europskoj uniji, iza staža Talijana za koje se procjenjuje da će imati 31,6 godina mirovinskog staža.

Puno rade na crno

Među članicama Europske unije prva je Švedska s 41,7 godina, a od nečlanica iskočio je Island gdje se očekuje visokih 47 godina staža. Od nečlanica, najkraći se staž očekuje u Turskoj – 29 godina (prvenstveno zbog toga što žene u Turskoj rade samo 18,5 godina).

Spomenuti podaci ne predstavljaju zakonom propisani radni vijek za odlazak u mirovinu, nego sublimiraju stanje na tržištu rada svake zemlje na osnovi demografskih i radnih pokazatelja, primjerice očekivanoga životnog vijeka, broja nezaposlenih i neaktivnih građana, udjela zaposlenih žena i slično. Očekivani staž više pokazuje što se trenutačno događa u nekoj zemlji nego što se treba dogoditi. Mlađe generacije u Hrvatskoj kasno se zapošljavaju i nemaju kontinuitet radnog odnosa kao njihovi roditelji ili djedovi, mnogi rade na crno, po nekoliko mjeseci u sezoni i uz česte prekide, pa je i očekivani mirovinski staž relativno kratak.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 18

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:31 16.10.2018.

A koliko političari moraju raditi da zasluže mirovinu - Jedan mandat i evo tisuću eura penzije! O tome ni slova u ovom "objektivnom" tekstu!

ST
stefj
22:41 16.10.2018.

Ma nema, treba se pod hitno riješiti prvog stupa i takvog načina isplate mirovina. Takav način uvijek potencira isplate na osnovu nekih prava, a ne na osnovu rada i štednje... Da imamo načelo štednje, kao 2. stup, uvijek je transparentna isplata - koliko se uplati, toliko se dobije (+ dobit), a isplaćuje se na ugovoreni način. Definira se minimalni broj godina staža, onoliko koliko fond može izdržati... A najbolji način mirovine je poduzetništvo, gdje čovjek pokrene posao, uspije ga razviti i onda prodati i/ili živjeti od dividende. Ovaj najbolji način kod nas je teško izvediv, mikro i mala poduzeća kod nas nemaju šanse, naročito startupovi, država i paradržava ih udave odmah na početku...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:38 16.10.2018.

U Njemačkoj za 6-7 godina radnog staža zaradiš istu mirovinu kao u Hrvatskoj za 40 godina staža. To i je razlog što puno ljudi sa 40, 50 i više godina odlazi u Njemačku da si podeblja penziju jer inače ihh čeka sakupljanje ambalaže po kontejnerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije