Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sučeljavanje Milanović – Plenković

HRT: Priopćenje Mosta je neprihvatljiv oblik političkoga pritiska

Božo Petrov
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/6
09.08.2016.
u 19:30

HRT ističe kako postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne izbore

Hrvatska radiotelevizija odbacuje navode Mosta nezavisnih lista o pristranosti te poziva političke aktere da poštuju slobodu medija, a Programsko vodstvo i Informativni medijski servis HRT-a, kako se navodi, zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku.

Most nezavisnih lista ocijenio je da je Hrvatska radiotelevizija odlukom o sučeljavanju predsjednika dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a odnosno Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića te tako prije početka službene predizborne kampanje, prekršila demokratske norme i pokazala da ne radi u javnom interesu nego u interesu promocije političke elite.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje navode Mosta te ističe kako je uvjerena da javnost prepoznaje važnost sučeljavanja predsjednika tih dviju stranaka i da građani žele čuti njihova mišljenja o tome kako poboljšati društveno, političko i gospodarsko stanje u zemlji.

HRT ističe kako postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne izbore.

Smatra i kako nije prekršila izborna pravila jer će se debata održati prije početka izborne kampanje. "Nije riječ o izbornoj emisiji, a Hrvatska radiotelevizija će se strogo pridržavati Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. kojima se jamči ravnopravnost", navodi HRT i dodaje kako ne stoje navodi iz priopćenja Mosta jer će se tijekom kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača.

 To je, podsjeća HRT,  utvrđeno Programskim pravilima o praćenju izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. koja su dogovorena u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP). 

HRT smatra kako ne „forsira duopol“, nego promiče pluralizam političkoga djelovanja te u svojim emisijama uvijek daje prostor i ostalim političkim opcijama. 

HRT smatra kako je priopćenje Mosta neprihvatljiv oblik političkoga pritiska na javni medijski servis i navodi kako neće dopustiti utjecaj na uređivačku politiku političkim strankama, neovisno o njihovu predznaku.

Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa, navodi se u priopćenju.

>> Most predstavio 'novo pojačanje' u svojim redovima

Ključne riječi

Komentara 153

TO
Torcidas
21:20 09.08.2016.

Ha ha, u kojoj izbornoj jedinici prelazite prag? Ako uzmete koji mandat necete trebati nikome, iako ne vidim gdje, NIGDJE. Mediji vas proizveli i narod će vas ugasiti. Ne zanimate vise nikoga Bozo, imali ste priliku ali NARCISI sami ste je prokockali.

TO
Torcidas
21:26 09.08.2016.

Mostovci narcisa Božu ce te pamtiti, nema vise, plakat ce te za Karamarkom, sve vam je dao ali NARCISU nije bilo dosta!!

Avatar Mamlazac
Mamlazac
21:23 09.08.2016.

Most je najgore sto nam se dogodilo, razocarali i svoje i sve ostale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije