Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun nije prihvaćen

Most srušio HDZ-ova gradonačelnika, Vrgorčani treći put idu na birališta

06.08.2015., Vrgorac - Gradonacelnik Rudolf Grljusic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
01.04.2016.
u 17:19

Vlada će sad imenovati povjerenika koji će upravljati gradom i raspisati nove izbore za gradonačelnika Vrgorca, ne i Gradsko vijeće

Vrgorčani će opet birati gradonačelnika i Gradsko vijeće. Prijedlog proračuna za 2016. gradonačelnika Rudolfa Grljušića (HDZ) nije dobio potporu u Gradskom vijeću, gdje većinu ima oporba (Nezavisna lista mladih Vrgorca, SDP i HNS). Po sili zakona raspušta se Gradsko vijeće, a Vlada imenuje povjerenika koji će umjesto gradonačelnika upravljati gradom i u roku od tri mjeseca raspisati izbore.

Propadaju započeti projekti?

Rudolf Grljušić izabran je prije samo osam mjeseci, također na izvanrednim izborima, nakon što je njegov stranački kolega Borislav Matković smijenjen na polovici mandata, kada nije dobio potporu za prošlogodišnji proračun. HDZ je s mladim Grljušićem opet dobio gradonačelnika, ali ne i većinu u Gradskom vijeću.

– Na dužnosti gradonačelnika sam samo osam mjeseci. Nije bilo političke volje, razumijevanja niti strpljenja da se zanemare sukobi. Mislim da imam najkraći gradonačelnički staž u povijesti Hrvatske, a kuriozitet je i činjenica da će Vrgorčani pet puta birati gradonačelnika u pet godina, ako uzmemo u obzir i redovne izbore dogodine – kaže Grljušić koji ističe kako je očiti cilj bio “srušiti” njega i njegova pomoćnika jer je SDP predložio da njih dvojica daju ostavku pa će podržati proračun, a Vrgorčani će na izbore samo za gradonačelnika, a ne i za Gradsko vijeće.

– Time su priznali da je proračun dobar, ali da sam im ja problem, odnosno da ih zanimaju samo fotelje. Zbog neizglasavanja proračuna Vrgorac će izgubiti tri mjeseca za projekt gradnje ceste za gospodarsku zonu Ravča, koji smo pokrenuli, a propast će nam dva milijuna kuna koje smo trebali dobiti od IPARD-a – poručio je Grljušić. Hoće li se opet kandidirati za gradonačelnika, ne zna, o tome će odlučiti tijela HDZ-a.

Ante Pranić, predsjednik Gradskog vijeća i vođa Nezavisne liste mladih Vrgorca, također kaže da je razočaran.

– Mi smo bili jasni 30. 12. prošle godine kada smo s gradonačelnikom potpisali sporazum, a on u tri mjeseca nijednu točku nije ispunio, iako je riječ o reorganizaciji, kontroli zaposlenika i sličnim pomacima za koje ne trebaju velika financijska sredstva. U osam mjeseci nijedan službeni akt nije protokolirao, a prijedlog proračuna mu je potpuno nerealan. Planira šest milijuna kuna rashoda za plaće zaposlenicima i četiri milijuna kuna poreznih prihoda. Pa tko to može prihvatiti?! Željeli su izbore, eto im ih! – kaže Pranić.

Inače, Ante Pranić je bio koordinator u izbornom stožeru Mosta za 10. izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima.

Umoran od svega

Na pitanje hoće li se i on opet kandidirati za gradonačelnika, kaže da je još rano razgovarati o tome i da je umoran od svega.

– Grljušić i ja smo generacija, prijatelji smo i nadao sam se nekoj generacijskoj solidarnosti i razumijevanju, međutim on se okružio kadrovima starog gradonačelnika koji ne podnose nikoga tko nije “njihov”. Mi i dalje želimo promijeniti stanje, a birači neka odluče – poručio je Pranić.

Situaciju u Vrgorcu komentirao je i potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

– Žao mi je da će Vrgorčani ponovno na izbore, u godinu dana tri puta, to će biti dodatni trošak i to je loše. Tamošnje se stranke moraju dogovoriti, uključujući i naš HDZ koji je bio vladajuća stranka - komentirao je Tomislav Karamarko.

>> Ne donesu li proračun, opet novi izbori

Komentara 8

MA
macor
17:41 01.04.2016.

U zapadnim zemljama, takva sela vode volonteri. A na posao dolaze pjeske ili s biciklom.

4M
4mazge
20:53 01.04.2016.

hadezenjare i esdepenjare nas upropastiše!....a mogli smo biti vrlo uspješna zemlja sretnih ljudi!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:47 01.04.2016.

6 i pol tisuca stanovnika, a 6 milijuna za place.900 kn po stanovniku. Hdzovska posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije