Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TEŠKE BOLESTI

HRT-ov doajen Miroslav Gantar umro u 77. godini

Miroslav Gantar
Foto: HRT
1/2
30.03.2016.
u 14:08

"Miroslava Gantara generacije novinara pamtit će kao iznimnoga kolegu i učitelja"

Miroslav Gantardugogodišnji novinar i urednik u HRT-ovu Centru Osijek, umro je sinoć u Osijeku u 77. godini života nakon duge i teške bolesti, priopćio je danas HRT. 

"Diplomirao je na osječkome Poljoprivrednom fakultetu te je nekoliko godina radio kao voditelj proizvodnje u Tvornici stočne hrane Belje. Njegovi su novinarski počeci povezani s Radiom Osijek, ali je veći dio svojega radnog vijeka proveo kao televizijski novinar – više  od  tri desetljeća. Uz izvješća za Informativni program Hrvatske televizije (HRT – HTV), pamtimo ga kao novinara specijaliziranoga za teme iz gospodarstva, posebice poljoprivrede. Bio je dugogodišnji urednik i voditelj poljoprivredne emisije Plodovi zemlje, povremeno je uređivao i emisije U krupnom planu, Žetvene kronike i Kronike Slavonije i Baranje. Kao ratni izvjestitelj javljao se iz Osijeka, Vukovara, Županje, Vinkovaca, Nove Gradiške i Slavonskoga Broda, a pratio je i proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Autor je i zanimljivih putopisnih i stručnih emisija o poljoprivredi iz različitih dijelova svijeta, poput Etiopije, Australije i država zapadne Europe. Za svoj je rad dobio brojna priznanja i nagrade: 1976. godine Mađarska televizija nagradila ga je za specijaliziranu emisiju o poljoprivredi, dobitnik je Zlatnoga pera, priznanja Hrvatskoga novinarskog društva 1982. godine, a nositelj je i Spomenice Domovinskoga rata te odličja Reda hrvatskoga trolista. Miroslava Gantara generacije novinara pamtit će kao iznimnoga kolegu i učitelja koji je veliko znanje i iskustvo nesebično prenosio mlađim generacijama, a svojim je radom oblikovao svjež i inovativan novinarski izričaj, posebice kada je riječ o temama iz gospodarstva i poljoprivrede slavonsko-baranjskoga prostora, za koji je bio i profesionalno i osobno duboko vezan", priopćili su iz HRT-a.

>> Preminuo jedan od autora Jelačić-placa

Komentara 1

IV
ivanhoe1980
15:43 30.03.2016.

Poseban glas,bezprijekorna dikcija i karizma koju su imali rijetki novinari.Neka mu je laka zemlja.Iskrena sucut obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije