Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrelja: Potez Dalije Orešković je logičan

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je ranije danas Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak
18. veljače 2018. u 15:55 9 komentara 1232 prikaza
Silvano Hrelja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) u nedjelju je „logičnim potezom“ ocijenio odluku Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu.

povlači se Orešković povukla kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva: 'Maske su pale!'

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je ranije danas Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak kada je njezina protukandidatkinja dobila znatno veći broj glasova zastupnika.  "Sasvim jasnu, ovoga trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu te povlačim svoju kandidaturu," naglasila je Orešković u telefonskoj izjavi Hini.

 „Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao“, izjavio je Hrelja komentirajući za Hinu njenu odluku. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se „dogovorili“ da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.

 „Njena je procjena dobra“, ocijenio je Hrelja, izražavajući žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo, nije drugačije vrednovao dosadašnji rad.  

 Orešković, koja se uz Natašu Novaković, kandidirala za predsjednicu Povjerenstva, na saborskom glasovanju u petak dobila je 46 glasova, Novaković 75, jedan manje od potrebnih 76 glasova, pa predsjednica, dakle, nije izabrana. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković objasnio je pritom kako  zakon nije anticipirao takve situacije, pa je za daljnje postupanje konzultiran saborski Poslovnik, koji pak predviđa ponavljanje glasovanja u dva kruga.

 Sukladno Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici, najavio je u petak predsjednik Sabora.

  Hrelja ne dvoji da, unatoč tome što je Orešković povukla kandidaturu, druga kandidatkinja mora proći drugi krug i u tajnom glasovanju izboriti 76 glasova. 

 „Mora biti tajno glasovanje za jednog kandidata, tu dileme nema“, kaže potpredsjednik Odbora za izbor i imenovanja.

 Stav predsjednika saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader (HDZ) za sada nije poznat, jer nije odgovarao na telefonske pozive, kao ni Branka Bačića, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, čije je izjave Orešković apostrofirala.   

U današnjoj izjavi Orešković je, naime, naglasila kako neprihvatljivom smatra Bačićevu izjavu da će, ako bude potrebno, biti i treći krug glasovanja, a ako ni tada ni jedna kandidatkinja ne dobije većinu glasova, bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednice Povjerenstva.  

 Orešković je rekla kako joj je ta izjava neprihvatljiva, jer bi, ako bi se ponovio natječaj, to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva i rješavanja aktualnih predmeta.

Pogledajte i raspravu uoči glasovanja o izboru članova za Povjerenstvo:

Silvano Hrelja
1 / 27
Glasovanje u Saboru o članovima Povjerenstva i Daliji Orešković
Dalija Orešković Marinko Jurasić Htjeli se osvetiti Daliji Orešković pa dobili što su tražili Dalija Orešković problem za plenkovića Otkazali poslušnost: Koalicija pala na Daliji Orešković sabor REAKCIJE IZ SABORA Bačić: Većina je stabilna. Bauk: Ovo je poraz vladajućih!
Dan i noć
ČAROLIJA
Najpopularnije lokacije zagrebačkog Adventa: Pogledajte kako adventska bajka izgleda danju, a kako noću
 • stric7:

  ...pa ovaj je umirovljenik od vrtićkih dana .... uhljeb na kvadrat ....

 • Avatar Slito
  Slito:

  Kad vidiš da u igri ne možeš pobijediti, najčasnije je, kad se sam povučeš.

 • Avatar Jandro_Ković
  Jandro_Ković:

  Silvano Hrelja mene podsjeća na onog Vrdoljaka iz HNS-a. Fizički, naravno ne.