Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkazali poslušnost: Koalicija pala na Daliji Orešković

Neuspješan izbor šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
17. veljače 2018. u 09:52 116 komentara 14507 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Neuspjeli izbor novog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokazao je da vladajuća većina HDZ-a i HNS-a s manjinskim partnerima od 78 ruku u Saboru ipak nije tako jaka kako premijer to voli tvrditi. Hrvatski sabor, naime, nije uspio izabrati novu predsjednicu Povjerenstva s obzirom na to da je umjesto traženih 76 glasova, HDZ-ova kandidatkinja Nataša Novaković na tajnom glasovanju dobila glas manje, a dosadašnja predsjednica Dalija Orešković 46 glasova. Dokaz je to da je najmanje troje zastupnika vladajuće većine odlučilo ignorirati dogovor koji su njihove stranke postigle na sastancima održanim jučer i u četvrtak navečer, odnosno da šefovi klubova nisu uspjeli disciplinirati zastupnike.

sabor REAKCIJE IZ SABORA Bačić: Većina je stabilna. Bauk: Ovo je poraz vladajućih!

Dokaz nestabilnosti

Osim dokaza nestabilne većine, već se u saborskim hodnicima počelo postavljati pitanje i čime se HDZ-u toliko zamjerila Dalija Orešković da nisu pristajali na njezin reizbor i pod cijenu da nitko drugi ne bude izabran.

Kako zakon koji regulira rad Povjerenstva ne kaže što napraviti u tom slučaju, plan je temeljem saborskog poslovnika ponoviti glasovanje o kandidatkinjama za predsjednicu na sljedećoj sjednici. Kako Sabor ne zasjeda idućih deset dana, odnosno s radom nastavlja tek 28. veljače, jasno je da se minimalno do ožujka ništa neće događati po pitanju Povjerenstva.

Za članove te institucije na mandat od pet godina izabrani su dosadašnji članovi Davorin Ivanjek i Tatijana Vučetić te kao nove Tončica Božić i Aleksandra Ileković Jozić, no kako predsjednik organizira i upravlja radom Povjerenstva, saziva sjednice i predsjedava njima, potpisuje sve akte, bira svog zamjenika, upitno je i može li Povjerenstvo uopće započeti s radom dok se ne izabere i predsjednik. Ako se to, kad se sjednica nastavi, ne uspije dogoditi ni na ponovljenom glasovanju, treba ponovno proći cijelu proceduru javnog poziva i razgovora s kandidatima, a to je posljednji put trajalo dulje od šest mjeseci, pitanje je kada bi povjerenstvo koje više ne postoji od 11. veljače moglo nastaviti s radom. To, čini se, ne brine predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, koji uvjerava da je vladajuća većina i dalje stabilna.

– Vlada ima većinu. Sada očekujemo da se ponovi glasovanje za predsjednicu Povjerenstva. Ako bude potrebno, bit će i treći krug, a ako ni tada ni jedna kandidatkinja ne bude dobila većinu glasova, bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednice Povjerenstva. A ako je i ne izaberemo, neće biti kraj svijeta. Bit će opet javni natječaj i tu doista nema problema – kaže Bačić. Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić dodaje da su se oni s HDZ-om dogovorili o kandidatu,te poziva medije da analiziraju kako bi shvatili tko na tajnom glasovanju nije dao glas kandidatkinji vladajuće većine.

– Pogledajte analizu, procijenite i vidite koji je koji kandidat dobio i napravite analitiku – poziva Batinić i optimistično dodaje: “Bit će drugi put.” SDP-ov Arsen Bauk ipak ovo tumači kao poraz vladajućih jer, naglašava, nisu uspjeli okupiti svoju većinu oko kandidatkinje koju su podržali.

‘Nemaju petlju’

– Mi sad imamo slučaj da jedna institucija radi svoj posao četiri godine, odgovara Hrvatskom saboru koji gotovo jednoglasno i uz pohvale prihvaća njihova izvješća, predsjednica Povjerenstva uživa veliku potporu javnosti, kandidira se za ponovni mandat, parlamentarna većina nema petlju reći da je ne podržava, i onda na tajnom glasovanju njihov kandidat ne dobije dovoljno glasova. To je samo po sebi dovoljno apsurdna situacija, ne treba dodatno analizirati. Poruka je – nemojte raditi svoj posao, ako ga radite, radite ga tako da se ne zamjerate HDZ-u, a ako se zamjerate, bez obzira na to što na to dobro radite i imate potporu javnosti, nećete biti opet izabrani – zaključuje Bauk.

Sabor Veselo u sabornici Neobičan potez predsjednika Sabora: Pogriješio sam, dajem si opomenu naputak Uoči glasanja o Povjerenstvu Grmoja objavio šalabahter HDZ-a? Nataša Novaković BEZ PREDSJEDNICE Ni Orešković ni Novaković nisu dobile dovoljan broj glasova!

Povjerenstvo bez predsjednice ne može raditi

        Postupak izbora Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nadležni je odbor pokrenuo još prije šest mjeseci, no posao nisu uspjeli završiti u roku pa je Hrvatska već tjedan dana bez tog važnog tijela jer je prošlom sazivu mandat istekao 11. veljače. Iz jučerašnjeg neuspjela izbora očito je da ćemo bez Povjerenstva biti još neko vrijeme s obzirom na to da Zakon o sprječavanju sukoba strogo razlikuje izbor predsjednika od izbora članova tog tijela pa ne postoji mogućnost da preostali članovi između sebe izaberu tko će ih voditi. Treba se tek nadati da ta praznina neće potrajati dugo jer smo 2011. gledali scenarij u kojem smo bez Povjerenstva bili čak godinu dana. (ibv)     

Bejrut
PRELIMINARNI REZULTATI ISTRAGE
Ekskluzivno otkrivamo što je uzrok eksplozije u Libanonu: Riječ je o ljudskoj greški
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
 • lomas.kusic:

  Sve je pod kontrolom.Nema pada Vlade.Vlada ce pasti kad Vucic kaze.Pupovac mora slusati.

 • Avatar tituš
  tituš:

  jedino moralno i bez sukoba interesa bilo bi da se ova gospođa povuče. Rezultat glasovanja donio je njen teški poraz, a otsanak u kandidaturi pokazao bi samo bijedu osobnosti i moralnu trulost ove gospođe koja bi i dalje funkciju .. ... prikaži još! treba li to Hrvatskoj, ma možda čak i treba ..

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Nista nije "palo a naci ce se i taj glas.