Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji poručili:

Čekamo prvi potez Vlade, ali ploča se neće micati mimo zakona

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
30.08.2017.
u 08:05

Pa nije li premijer neki dan rekao da se zakoni moraju provoditi? Nijedan zakon sada ne dopušta uklanjanje ploče, kažu branitelji

Najava promptnog uklanjanja ploče s imenima poginulih HOS-ovaca i pozdravom “za dom spremni” s pročelja zgrade u Jasenovcu unijela je silan nemir u braniteljsku populaciju, ne samo u redovima bivših pripadnika ove postrojbe.

A oni su gotovo jedinstveni u stavu da neće dopustiti da ploču itko dirne. Jedini disonantni ton čuo se jučer upravo na stranicama Večernjeg lista, gdje je negdašnji zapovjednik vukovarskog HOS-a iz ‘91. Zvonimir Ćurković pokrenuo inicijativu da se s ploče u Jasenovcu iz poštovanja prema žrtvama logora ukloni sporni natpis te da se ploča potom vrati u čast poginulim suborcima.

Klemm nije upućen

Koliko je u takvom razmišljanju usamljen i jesu li branitelji spremni na bilo kakvu vrstu kompromisa, pokušali smo doznati u razgovoru s predsjednicima najvećih braniteljskih udruga, no nismo naišli na puno rječitih sugovornika. Đuro Dečak, šef vrlo brojne Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, nije odgovorio na naš poziv, a o mogućem rješenju za nemilu situaciju s pločom u Jasenovcu nije želio govoriti ni Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. “Nisam upućen, na godišnjem sam odmoru”, kratko nam je rekao.

Nešto rječitiji bio je šef Hvidre Josip Đakić, najmnogoljudnije među udrugama. – Hvidra je uvijek uz sve hrvatske branitelje i ne dvojimo da je ikome u primisli bio fašizam ni ustaštvo ni agresija na bilo koga. Sloboda, suverenost i Europa bili su naši ciljevi, a danas oni koji nisu stvarali ni podržavali, a kamoli voljeli Hrvatsku bacaju blato na sve što je iznijelo Domovinski rat. Jasno nam je da im nikada nije ni mila ni draga iako u njoj blaguju. Nikad se nećemo odreći svojih istinskih ratnika ni njihovih zakonom dopuštenih obilježja – kaže Đakić.

To je stvar HOS-a

O eventualnom kompromisnom rješenju koje obuhvaća uklanjanje grba, ali ne i ploče razgovarali smo i s Miljenkom Kolobarićem, predsjednikom Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi. – To je stvar udruge HOS-a, a mi iz Garde podržat ćemo ih što god oni odlučili. Što se tiče odluke Vlade, apeliram da se ne rješava samo pitanje ploče u Jasenovcu, nego da se “u istom paketu” riješe i četnička obilježja kakvih ima ponajviše u Slavoniji. Potrebna su nam trajna rješenja, neka rade svoj posao i neka vlast i oporba prestanu s praksom uvlačenja branitelja u svoje političke igre – poručio je šef Zbora gardijskih brigada Miljenko Kolobarić.

Puno rječitijima branitelji su se ovom prilikom pokazali u neformalnoj komunikaciji. Uvjeravaju nas da čekaju rasplet situacije na političkoj sceni da bi se o idućim potezima Vlade mogli očitovati konkretnije. Kompromisima, čini se, nisu ni najmanje skloni. – Pa nije li sam premijer neki dan na pitanje novinara rekao da se zakoni moraju provoditi? A kako nijedan zakon trenutačno ne omogućuje da se ploča ukloni, s nestrpljenjem čekamo da vidimo tko će to iz HDZ-a predložiti izmjene postojećeg ili donijeti novi zakon, a onda ga izglasati. Dotad, misle li micati ploču nezakonito i jednostranim odlukama, to im neće proći – kažu branitelji. 

Komentara 63

BK
branko-kockica
08:15 30.08.2017.

Ne brinite, Plenković, Pupovac i Božinović su našli rješenje. Pupovac je preko svog brata nabavio Zakon o memorijalnim oveležjima SAO Krajine po kojem je zabranjeno postavljati ustaška obeležja, Božinović je pronašao svoje stare Upute za rad Službe državne bezbednosti za borbu protiv neprijateljske emigracije, a Plenkoviću je ćale poslao Poslovnik CK SKH. Dakle, sve je pokriveno važećim zakonima i propisima.

GO
Gomila
08:43 30.08.2017.

Plenkovicu gdje vodis hrvatsku

SO
SoloHan
08:30 30.08.2017.

Uskoro se očekuje presica na kojoj će Plenki i Pupi objasniti Gde su bili 91

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije