Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice poreza

Hollande iz zemlje otjerao kralja mode Bernarda Arnaulta

'Exclusive. CEO of LVMH Bernard Arnault with his wife Helene Mercier and their son leave the Mercer Hotel in Soho, New York, NY on May 7, 2012. Photo: Press Association/PIXSELL'
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
25.01.2013.
u 18:49

Iako je Arnault, kralj visoke mode i luksuza, kazao da ne bježi zbog poreza, na kraju je ipak ispalo da je i to jedan od razloga

I Bernard Arnault, najbogatiji čovjek u Francuskoj, odlučio je prenijeti sve svoje bogatstvo vrijedno milijarde eura iz svoje domovine u susjednu Belgiju. On je vlasnik tvrtke LVMH koja okuplja brojne brendove modne i luksuzne robe poput Luisa Vuittona, Christiana Diora, Guerlaina, šampanjac Moët&Chandon i konjak Hennessy. Iako ovaj magnat visoke mode i luksuzne robe iz Francuske ne bježi iz potpuno istih razloga kao njegov sunarodnjak glumac Gerard Depardieu koji je to učinio u znak prosvjeda protiv drakonskih poreza za bogataše po stopi od 75 posto koje je uveo predsjednik François Hollande, indirektno i Arnault zapravo želi zaobići francusko zakonodavstvo i plaćanje znatno višeg poreza na nasljedstvo.

Spriječio prodaju dionica

Belgijsku putovnicu Arnault je dobio krajem prošle godine, a nedavno je izjavio da dio svoga golemog bogatstva ne seli u Belgiju zbog Hollandeova poreza, nego zato da bude siguran da će nakon njegove smrti kompanija LVMH ostati pod kontrolom njegove obitelji, odnosno da njegova djeca neće prodati svoje udjele u kompaniji nakon što on umre. On je zapravo stvorio čitavu poslovnu strukturu koja će onemogućiti da njegovih petero djece proda nasljedstvo, a ta njegova zamisao bila je neizvediva u Francuskoj zato što zakoni ne omogućavaju takav manevar.

On je prebacio 31 posto udjela u obiteljskom holdingu Groupe Arnault u Belgiju u kompaniju Pilinvest koju je sam tamo otvorio. Riječ je 6,5 milijardi eura. Svojoj je djeci dao 48,5 posto udjela u holdingu, a sebi je ostavio upravljačka prava i cjelokupan svoj dio također prebacio u Pilinvest. Nakon toga je u Belgiji osnovao fundaciju Protectinvest koja će nakon njegove smrti preuzeti upravljanje Pilinvestom u kojemu će biti 51,5 posto udjela u holdingu. Ta će fundacija upravljačka prava nad holdingom imati sve do 2023. godine.

U pozadini ipak porezi

Njegova će djeca primati dividende, ali neće moći prodati udjele koje je njihov otac vezao u ovom zamršenom poslovnom aranžmanu. Belgijska putovnica bila mu je neophodna kako bi svoje bogatstvo koje je prenio u Belgiju zaštitio od udara francuskog pravosuđa. Usto će nakon isteka roka koji je zacrtao njegova djeca u Belgiji platiti samo 3 posto poreza na nasljedstvo, a ne 11 koliko on iznosi u Francuskoj. Dodatni je plus i to što Belgija nema porez na bogatstvo, dok se u Francuskoj na bogatstvo veće od 10 milijuna eura plaća porez od 1,5 posto. Na kraju je Arnault priznao da je preseljenje bogatstva u Belgiju bilo dijelom motivirano i novim Hollandeovim porezom na dohodak koji godišnje prelazi milijun eura i to po stopi od 75 posto.

Francuski mediji, osobito oni skloniji ljevici, osuli su žestoku paljbu po Arnaultu. Tako ga je Liberation optužio da je zaboravio zemlju koja mu je omogućila da postane apsolutni kralj visoke mode i luksuza te opasnosti izložio egzistenciju svojih zaposlenika bez kojih njegovo carstvo ne bi opstalo.

>> Francuski ustavni sud poništio kontroverzni porez od 75%

Komentara 2

DU
Deleted user
19:18 25.01.2013.

Općeraširena je ta pojava da oni koji imaju iznimno visoke prihode, najteže plaćaju poreze i masovno se prijavljuju u državama koje se smatraju poreznim oazama. Zašto ne, kada im to zakoni dopuštaju? Sve silne riječi, maske, suosjećanje, "briga" za zaposlene", za gospodarstvo cijele države....bla-bla.....................padaju u vodu čim se dotakne novčanik. On je granica preko koje ne smije nijedan zaposleni, nijedna država............

AA
aabbcc
20:52 25.01.2013.

. Nikad nije kasno ali tribalo ga je i mnogo ranije otjerati, jer bilo bi danas manje sirotinje u Francuskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije