Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usluge hgss-a

Hoće li i u nas neodgovorni turisti plaćati spašavanje?

HGSS
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
08.05.2018.
u 07:00

Najčešće se HGSS uključuje u akcije zbog domicilnog stanovništva, bilo da se radi o poplavama, potragama za dementnim osobama...

Najnovija, preksinoćnja akcija spašavanja dvoje stranih mladih turista na Biokovu opet je posvjedočila neprocjenjivu vrijednost Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Jer, akcija je trajala satima i u njoj je sudjelovalo oko 25 pripadnika HGSS-a. Ono što je najvažnije – životi unesrećenih su spašeni. No, i nakon ovog slučaja opet se nameće pitanje – trebaju li se usluge HGSS-a naplaćivati.

Upozorenja i signalizacije

Naime, često se događa, a pogotovo je to zamjetno kod stranih turista, da pojedinci krenu posve nepripremljeni i neadekvatno opremljeni u prirodu. I onda kada zbog njihova neodgovorna ponašanja nešto krene po zlu jedini su spas HGSS-ovci . Nije rijetkost da u pomoć kreću i helikopteri.

– Mi smo kao i hitna pomoć. Pomoći ćemo svakome neovisno o tome kakva je i kolika pogreška ili krivnja onoga tko je doveo do neke nesreće ili nezgode zbog koje je potrebna naša intervencija. Jer, naša je misija spašavanje. Mi spašavamo i spašavat ćemo svakoga tko zatreba našu pomoć. Da smo se htjeli baviti novcem ili naplaćivanjem svojih usluga, išli bismo u trgovce. Naravno da angažman ljudi i tehnike u nekoj akciji spašavanja, kao i sati provedeni u tome imaju i neku novčanu vrijednost, ali tim bi se pitanjem trebala baviti država. Ona bi trebala osigurati zakonske osnove da se to i financijski vrednuje.

A to pak mora iziskivati čitav jedan razrađeni sustav. To znači da bi se više ministarstava trebalo pozabaviti time i donijeti niz propisa, što uključuje i razna upozorenja, signalizacije itd., pa ako se netko zbog vlastitog propusta, neodgovornosti ili pogreške ipak ogriješi o te propise, da mu se onda trošak akcije spašavanja može naplatiti osiguranjem – kazao nam je jučer pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić ističući da intervencije zbog neopreznih turista ipak spadaju u manji dio njihova posla. Najčešće se HGSS uključuje u akcije zbog domicilnog stanovništva, bilo da se radi o poplavama, potragama za dementnim osobama...

Hrvatska je prepoznata kao vrlo atraktivna destinacija aktivnog turizma i turisti koji su željni takvog oblika turizma bogatiji su. Oni će rado platiti svoju sigurnost. Zato bi pitanje spasilačkih intervencija trebalo riješiti tako da se uredi sustav osiguranja pa da se te intervencije mogu naplatiti. Ali, naglašavam, naša je misija spasiti druge, pri čemu smo i sami izloženi opasnostima, a bilo kakvim naplatama trebaju se baviti neki drugi.

Sat helikoptera 60.000 kuna

Da bi se to pitanje pokušalo urediti, mi smo lani napravili sigurnosna pravila, no tržišta osiguranja očekuju da im se dostavi sigurnost kao gotov proizvod, a tu je onda i niz drugih ministarstava, helikopteri, ponuda vodičke službe i drugo. Inače, samo sat leta helikoptera stoji 60 tisuća kuna, ali kako to obavljaju državni helikopteri, to je praktički nenaplativo jer se država može baviti naplaćivanjem jedino ako se na tržištu registrira za davanje takvih usluga i uklopi u međunarodne propise. A to je izvan naše moći – kaže Prizmić. HGSS godišnje odradi oko tisuću intervencija, a da bi se uvijek bilo spremno, pripadnici HGSS-a skupe godišnje ukupno i 10 milijuna sati provedenih u pripravnosti.

– Kako god bilo, mi ćemo uvijek pomagati – zaključuje Prizmić.

Trebaju li se usluge HGSS-a naplaćivati?

Ključne riječi

Komentara 9

NO
nogogaz
07:42 08.05.2018.

Polako ali sigurno cemo izugit goste....nažalost. dizemo troskove u nebo a sad porucujemo gostima i da nisu sigurni. Bolje bi bilo da prvi informiramo goste o opasnostima kone jih cekaju u regionu koji su izabrali za odmor a ne daa jim prijetimo novcanim pa mozda i drugim kaznama... Najbolje da jih jos strpamo u zatvor!

DU
Deleted user
10:10 08.05.2018.

Naplata barem materijalnih troškova, barem u nekom dijelu, smatram da treba biti uvedena. Naravno da ju ne trebaju naplaćivati članovi HGSS nego država - policijske uprave koje ionako moraju imati podatke gdje je koji stranac ili sl. Jer postalo jee prebolesno kak se po Velebitu, Paklenici i sl. šeću u japankama, kratkim hlačama kao da su na šetnji po Maksimiru. Pa tak se nejde ni na Medvednicu.

Avatar nekakav
nekakav
08:30 08.05.2018.

u italiji, francuskoj, se ovo naplaćuje. nikome ne pada na pamet ići u planinu neopremljen, kao na izlet. ali, sve ovo što se događa kod nas, gdje česi, poljaci, pa i nijemci, odlaze na biokovo u sandalama, ili pak malim jedrilicama na otvoreno more, govori nešto drugo, čega se bi mi morali bojati. da stranci nas doživljavaju kao neku pustopoljinu, gdje možeš raditi što želiš. a to spašavanje na račun države, mora prestati. gss nije hitna pomoć, da se razumijemo. troškovi spašavanja su veliki, a treba ih platiti onaj koji je uzrokovao sve to. svojom glupošću. ajd vi odite u francuske alpe, pa odite stazom koja nije obilježena, pa vas mora helikopter spašavati. kolko francek računa to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije