Naslovnica Vijesti Hrvatska

HGSS pronašao izgubljene Poljake na Biokovu, muškarac teže ozlijeđen

Muškarac je imao više ozljeda na glavi dobivenih pri padu, a njegova je prijateljica bila vrlo prestrašena.
07. svibnja 2018. u 07:54 1 komentara 1076 prikaza
HGSS
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pronašli su dvoje poljskih turista koji su se sinoć (6. svibnja) izgubili na Biokovu, mladića koji je pao i teško ozlijedio glavu i nogu i njegovu djevojku, koja nije ozlijeđena, te su ih nakon pet sati noćnog spuštanja po nepristupačnom terenu i lošem vremenu predali Hitnoj pomoći.

biokovo 20-ak ljudi u akciji Potražna akcija na Biokovu za poljskim turistima

U izrazito teškim uvjetima, 22 člana Hrvatske gorske službe spašavaja Stanice Makarska i jedan član Stanice Split uspješno su završili akciju koja je počela u večernjim satima, izvijesto je HGSS. 

U nedjelju, 6. svibnja u 19,25 sati od Centra 112, kojega su turisti zvali, zaprimljen je poziv u pomoć. Na predjelu ispod vrha Štropac na 1200 metara nadmorske visine dok su se spuštali, došlo je do nesreće i 25-godišnji mladić je zadobio teške ozljede glave i desne noge. 

Prva ekipa spašavatelja, među kojima je bio i doktor Stanice Makarska, do unesrećenog je došla u 22 sata. Nepristupačan teren, velika nadmorska visina i noć spašavateljima nisu išli na ruku pa je trebalo nešto više od 5 sati da unesrećenog spuste do Velikog Brda i predaju djelatnicima Hitne medicinske pomoći, objavio je makarski HGSS na facebooku.

Dvoje Poljaka, 25-godišnjak i njegova 21-godišnja djevojka nađeni su nedaleko od puta što od Biokovskog predjela Lokva vodi prema makarskom prigradskom naselju Veliko Brdo. Liječnik je prije spuštanja imobilizirao mladića, njegova prijateljica je zatečena vrlo prestrašena, doznaje se od pročelnika makarske stanice HGSS-a Tončija Lalića, koji je vodio akciju. 

- Vrijeme je bilo hladno, oko 10 Celzijevih stupnjeva uz prilično jak vjetar, put vrlo loš i strm, rekao je Lalić.

Beta POSTAVILI MAMAC Potražna kuja HGSS-a otrovana tijekom redovitog treninga Planinarski dom Paklenica Na Paklenici HGSS spašavao britanskog dječaka koji je ozlijeđen u tučnjavi HGSS U AKCIJI Izvukli 11 izletnika zametenih na Biokovu, među spašenima i petero maloljetnika
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Armagedon:

    sve to naplatiti iz njihovog osiguranja..... uvijek isto, balavurdija misli da je ovo video igra....a ne planina i opasnost