Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudni propisi

Hoće li EU zabraniti djeci da pušu balone?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
06.05.2014.
u 19:00

U Bruxellesu su skloni donositi neobične zakone koji utječu na naše živote, iako ih mediji ponekad samo pogrešno prezentiraju

Europska unija mora biti velika u velikim stvarima i mala u malim stvarima, izjavio je u rujnu 2013. u svom govoru o stanju EU predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a ta se poruka sada čuje i među kandidatima za Barrosova nasljednika koji će se birati nakon europskih izbora. Što ta fraza zapravo znači?

To znači da EU želi prestati davati povoda da je građani percipiraju kao birokratsku mašineriju koja se miješa u nebitne, male stvari poput stupnja zakrivljenosti banana i krastavaca. Velike su stvari odluke poput ukidanja roaminga u mobilnoj telefoniji unutar EU, a male su stvari odluke poput pokušaja zabrane točenja maslinovih ulja iz staklenki koje nisu označene etiketama, od čega je Bruxelles ipak odustao nakon negativne reakcije javnosti. U svibnju prošle godine list Daily Telegraph otkrio je da Europska komisija predlaže uredbu po kojoj bočice s maslinovim uljem koje nalazimo na svakom stolu u nekim restoranima moraju biti tvornički punjene i označene etiketom. No, nakon zgražanja koje je takav prijedlog izazvao diljem Europe, Barroso je intervenirao da se prijedlog povuče jer je besmislen. Barrosov otac, inače, bio je mali proizvođač maslinova ulja, a predložena uredba uništila bi upravo takve, od kojih mnogi vlasnici restorana kupuju ulje jer je “domaće” i kvalitetnije od industrijskog.

Priznali pogrešku

– Više nego ikad prije moramo paziti da europski propisi ne promaše smisao. Da nužna pravila budu što jasnija, a da izbjegavamo nepotrebno ili neuravnoteženo zakonodavstvo – rekao je Barroso.

Primjer bizarne ideje o uniformiranju bočica maslinova ulja stvaran je primjer u kojem je Europska komisija nešto predložila, britanski mediji na to upozorili, a Komisija zatim priznala pogrešku i reterirala. No, u puno drugih primjera, koji se često “otkrivaju” u britanskim tabloidima i odatle šire ponavljanjem u drugim zemljama Europe, često se ispostavi da su informacije netočne. Takvih je primjera toliko puno da ih Europska komisija ne stigne ni demantirati te oni nastavljaju živjeti u medijskom prostoru vjerojatno i zbog činjenice da publika bizarne propise doživljava kao nešto “normalno” čime se EU neprestano bavi, pa publici ni demantiji ne zvuče toliko uvjerljivo kao, primjerice, (netočna) tvrdnja da “EU zabranjuje djeci mlađoj od osam godina da pušu balone bez nadzora roditelja”.

Komisija je u listopadu morala izdati priopćenje sa štampano otisnutim slovima “NE zabranjujemo djeci puhanje balona” i objasnila da na balonima od lateksa samo treba pisati upozorenje kojim se preporučuje nadzor roditelja jer su zabilježeni slučajevi gušenja. Ista preporuka (ne zabrana) postoji i u Americi već gotovo dva desetljeća.

Križarski rat protiv EU

Još jedan bizaran primjer – možda ne toliko primjer zabrane koji su smislili eurobirokrati, nego primjer bizarne mašte britanskih tabloidnih urednika i političara u kampanji protiv EU – je vijest Daily Maila iz lipnja 2013. o tome da će srednjovjekovne crkve koje su preživjele ratove i burna stoljeća morati biti zatvorene zbog propisa EU koji štite šišmiše kao ugroženu vrstu. Kad šišmiši pretvore neku staru crkvu ili zgradu u svoje stanište, pisao je Daily Mail, nemoguće ih je otjerati jer je uništenje staništa šišmiša prema europskim propisima kazneno djelo za koje se može dobiti šest mjeseci zatvora! Europska komisija reagirala je objašnjenjem da lokalne vlasti imaju ovlasti zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga proglasiti iznimku od tog europskog propisa, ali taj demantij za tabloidne urednike zvuči puno manje atraktivno od velike fotografije šišmiša i naslova “Bizaran propis EU prijeti našim crkvama”!

List Daily Express ponosi se činjenicom da su to prve britanske nacionalne novine koje se pokrenule kampanju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Kampanja je preblaga riječ, oni sami koriste izraz “križarski rat”. A jedan od plotuna ispaljenih u tom svetom ratu bio je i članak o tome kako će regulativa EU o kontroli vibracija kojima je radnik izložen na radnom mjestu natjerati seljake da voze traktor samo pola sata dnevno! U traktorskoj kabini, posebno u starijim modelima i posebno za teškog oranja njive, nemoguće je izbjeći konstantno vibriranje tijela vozača, ali Europska je komisija u reagiranju na članak Daily Expressa objasnila da se propis primjenjuje, primjerice, i u Francuskoj i u Njemačkoj te da uopće nije smišljen kako bi ograničio vožnju traktora na 30 minuta dnevno.

Ponekad Europska komisija u svojim demantijima bizarnih izvještaja u britanskim tabloidima jednostavno napiše – ta je vijest smeće! Ali prilika za takvu optužujuću reakciju ukazuje se vrlo rijetko, primjerice kad je Daily Mail u rujnu 2011. pisao o tome kako se zli eurobirokrati miješaju ljudima u njihovo smeće. “Drakonska” pravila Europske unije natjerat će “svakoga u ovoj zemlji” da sortira svoj kućni otpad u čak “devet kanti za smeće”, pisao je Daily Mail. Već do kraja tog teksta brojka devet spala je na četiri, ali koga briga. “Ova potpuno netočna priča visoko je plasirana po tome koliko je puta reciklirana u drugim medijima. Ali ponavljanje je ne čini istinitom”, priopćila je Europska komisija, no smeće iz prvotnog članka već je bilo razasuto…

Britanski mediji često s punim pravom upozoravaju na činjenicu da institucije EU zapošljavaju vojsku skupo plaćenih birokrata koji ne ostavljaju dojam da rade išta učinkovito. No, kad bi službe za odnose s javnošću u institucijama EU počele pozorno pratiti i demantirati sve netočne vijesti koje se o europskim propisima pojavljuju u tabloidima, to bi zahtijevalo zapošljavanje još jedne “bojne za specijalna (protutabloidna) djelovanja”.

Velika Britanija upravo se približava vrhuncu političke, medijske i društvene inicijative za referendumsko odlučivanje o izlasku iz EU. Jean-Claude Juncker, kandidat europskih pučana za Barrosova nasljednika na mjestu predsjednika Europske komisije, obećava u kampanji da će mu jedan od prioriteta biti “dati odgovor na pitanje Velike Britanije”.

– Nijedan razuman političar ne može ignorirati činjenicu da u sljedećih pet godina moramo naći rješenja za političku zabrinutost Velike Britanije. Moramo to učiniti ako Britaniju želimo zadržati u EU, što ja želim – rekao je Juncker. I on je u kampanji, kao i Barroso u svom posljednjem govoru o stanju EU, spomenuo da mu je cilj usmjeriti europsko zakonodavstvo da bude “veliko u velikim, a malo u malim stvarima”. Možda ipak ima nade za britanske nomade koji su protiv EU. Možda ipak, suprotno kataklizmičkim izvještajima, prežive i Europska unija i Velika Britanija, i crkve i šišmiši, i seljaci i traktori…

>> HNB zbog europskih propisa ne može u hrabru akciju koju predlaže Rohatinski

Komentara 4

XA
xaron
18:22 10.05.2014.

Za 10000 € mjesečno mogli su smisliti i nešto bolje od puhanja balkona.

GI
gismund
12:49 07.05.2014.

ta EU je totalno razočaranje za 80% hrvatskih građana

Avatar anticenzura
anticenzura
19:36 06.05.2014.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy: "Cijela Europa, uključujući Švicarsku, bit će uključene u Europskoj uniji. Čak i bez potpore njenih gradjana. " Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, u intervjuu za belgijski list De Standaard: "Cijela Europa, osim Rusije, ali i one koje još uvijek nisu clanice Europske unije, dugoročno će biti uključene u EU. Ovaj projekt će ići naprijed, čak i bez potpore javnog mnijenja. " ---- Ovo ni Stalin nije govorio. Svicarci su vec zaprijetili da ce ga tuziti. U toj kliki farabuta nema ni ''D'' od demokracije. Nova SSSR brrrrr. Danas je Marine Le Pen u intervjuu za ''Indipendent'' zaprijetila ako dobije na izborima, kao sto ce i dobiti, da ce im srusiti Evropsku uniju... ahahha... Kraljica. '' Blokirati ćemo novi europski zakon, sprijeciti bilo kakve daljnje europske integracije.'' U savezu sa Austrijom, Belgijom i Nizozemskom, zustaviti cemo bilo kakve daljnje mjere stednje, bilo kakav gubitak vlasti nad nasim suverenim drzavama''. To se zove Politicarka. Yessss. Marine for President.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije