Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDAJU SE UPOZORENJA

Hladnoća se širi većim dijelom Europe: Temperature padaju, ponegdje i do -40 °C

Heavy snowfall in Norway
Foto: NTB/REUTERS
1/4
02.01.2024.
u 17:30

Nikkaluokta, malo selo u sjevernoj Švedskoj, zabilježilo je temperaturu od minus 41,6 °C rano u utorak

Nakon uglavnom blagog dosadašnjeg dijela zime, hladno će se vrijeme kasnije ovog tjedna proširiti većim dijelom Europe. Kako prenosi Bloomberg, minimalne temperature past će ispod nule u Berlinu i Parizu tijekom vikenda. Također, britanski meteorološki ured izdao je upozorenje jer oluja Henk donosi jaku kišu i jake vjetrove - s udarima do 113 kilometara na sat u južnim dijelovima zemlje. Predviđa se da će se hladnoća produžiti na sljedeći tjedan. 

Ledene temperature iznad Skandinavije će se zadržati, s najmanje -18,5 °C u Helsinkiju tijekom sljedeća dva dana. U Oslu će u petak i subotu biti -20,5 °C, a hladnoća će biti umjerena sljedeći tjedan.

Finska i Švedska, kako navodi AP News, danas su zabilježile svoje najniže temperature ove zime - čak oko minus 40 Celzijevih stupnjeva. Hladnoća i snijeg poremetili su prijevoz u cijeloj regiji, uključujući i Norvešku gdje je glavna autocesta na jugu zatvorena zbog vremena, a trajektne linije obustavljene. Švedski željeznički operateri rekli su da je hladnoća izazvala znatne probleme u željezničkom prometu.

VEZANI ČLANCI:

Nikkaluokta, malo selo u sjevernoj Švedskoj, zabilježilo je temperaturu od minus 41,6 °C rano u utorak. "Ovo je najniža temperatura koju smo dosad imali ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno", rekao je meteorolog Nils Holmqvist

Švedski meteorološki i hidrološki institut izvijestio je o temperaturama od minus 30 °C na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj i izdao upozorenje na snijeg i vjetar za središnji i južni dio zemlje. 

U susjednoj Finskoj zabilježen je rekord hladnoće ove zime u sjeverozapadnom gradu Ylivieska gdje su temperature pale na minus 37,8 °C rano u utorak, a prognostičari su rekli da će temperature biti niže od minus 40 °C u dijelovima zemlje tijekom tjedna.

VIDEO Kakva nas zima očekuje? Vakula: 'Nastavak iznadprosječno toplih mjeseci, ne znam da li bi se itko usudio tvrditi da će biti snijega'

Komentara 22

KR
KriviZooM
17:37 02.01.2024.

drama...u eri globalnog zatopljenja zima se širi kontinentom...i to još u zimi. Tko preživi, pričat će....

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
17:41 02.01.2024.

Nije dobro..... očekuje se hladnoća i snijeg usred zime? Ma ljudi moji je li to moguće?

GE
geler203
18:21 02.01.2024.

Kako li su išli na posao oni s električnim automobilima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije