Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABAVA DJECE U VRIJEME IZOLACIJE

HGSS-ova bojanka o 'dragim turistima'

HGSS bojanka za djecu
Foto: HGSS/Nik Titanik/Filip Jalušić
1/6
18.04.2020.
u 13:21

– Kako bi naše poruke stigle do najmlađih, idemo i po školama i vrtićima skupa s vatrogascima, Crvenim križem i ravnateljstvom Civilne zaštite, tako da sudjelujemo u edukaciji klinaca i nižih razreda osnovnih škola od malih nogu.

Njihov posao nikada ne prestaje, a uz spašavanje ljudskih života obuhvaća i komunikaciju na društvenim mrežama koju obavljaju vrlo aktivno, na zabavan, a odnedavno i edukativan način.

Naime, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja na svim su svojim platformama – Facebooku, Instagramu, Twitteru i službenoj web-stranici – proteklih dana predstavili bojanku namijenjenu najmlađima.

“Djed Mraz, Zubić vila i svi čarobnjaci svijeta šapnuli su nam da ste ostali doma i pazili na svoje mame, tate, seku, brata, bake i djedove. I zato, vi ste za nas istinski heroji! Znamo da vam fale prijatelji, vrtić, škola, a onima većima i prve ljubavi. Iako smo veliki, mnogi od nas su i dalje u srcu zaigrana djeca. Ali pstttt! Nemojte nikome reći”, poručili su HGSS-ovci svim mališanima, ali i kreativcima svih uzrasta, koji bojanku najprije mogu skinuti na nekoj od društvenih mreža pa je potom obojiti i onda poslati na adresu multimedija@hgss.hr, a njihove će crteže naposljetku uvrstiti u svoju zbirku i objaviti na platformama.

Pritom, zabava je zajamčena: dovoljno je baviti pogled na šaljive ilustracije Nika Titanika i Filipa Jalušića, koji su se rado odazvali akciji, a HGSS ni ovom prilikom, uz pomoć bojanke, nije propustio priliku poslati poruku svima onima koji planine kreću osvajati u japankama i sa selfie-štapovima.

Crtež lokota na japankama

Kako su se i zašto odlučili one najmanje, a i one velike, razveseliti bojankom, pitali smo Jadrana Kapovića, pročelnika Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, koja je ujedno i zadužena za web i društvene mreže.

– S obzirom na to da dosta nas ima djecu i da izolacija traje već neko vrijeme, razmišljali smo kako ćemo ih zabaviti pa smo skužili da bismo mogli napraviti nekakvu bojančicu i tako zabaviti našu i neku drugu djecu. Kontaktirali smo Nika Titanika koji se odmah odazvao, kao i Filipa koji nam je napravio dvije skice, a iskoristili smo i neke svoje sličice koje već imamo te ih malo doradili i tako složili jednu finu priču da malo uljepšamo ove tmurne dane dječici i da ih pritom zabavimo – kazao je Jadran, 39-godišnjak iz Opuzena, član HGSS-a od 2011. godine nakon što je kolega spasilac zapazio njegove zavidne planinarske aktivnosti.

Godinama se Kapović bavi i sportskim penjanjem, vodi i avanturistički klub koji promovira razne aktivnosti u prirodi i organizira izlete, a najšira javnost za njega je doznala zbog šaljivih poruka koje je na Twitteru upućivao “dragim turistima”, koje su postale hit na društvenim mrežama, a njemu donijele titulu “Komunikatora godine” u izboru Hrvatske udruge za odnose s javnošću 2016. godine. I bojanka je, otkriva nam, zapravo još jedna u nizu poruka građanima.

– U principu, koliko god se želimo riješiti urbanog mita da spašavamo turiste u japankama, to nam ne polazi za rukom. Na kraju smo zaključili: ako ih ne možemo pobijediti, onda ćemo im se pridružiti – smije se Jadran pa dodaje:

– Lokot na japankama koji se nalazi na jednoj od ilustracija, koliko god je zabavan, isto toliko znači da se ne treba ići u planine nepripremljen. Taj lokot mora postati sinonim za sve one koji u planine odlaze nespremni, nevezano samo za obuću, nego općenito. Djeci od malih nogu sugeriramo da se u planinama ponašaju odgovorno...

Potom otkriva kako je omjer preventivnih aktivnosti i akcija u HGSS-u otprilike isti: 800 akcija i isto toliki broj preventivnih aktivnosti, bilo da je riječ o sastancima, vježbama, edukacijama ili tečajevima.

– Kako bi naše poruke stigle do najmlađih, idemo i po školama i vrtićima skupa s vatrogascima, Crvenim križem i ravnateljstvom Civilne zaštite, tako da sudjelujemo u edukaciji klinaca i nižih razreda osnovnih škola od malih nogu. I bojanka je nastavak te priče te želje da im približimo HGSS i da im suptilno i zabavno prenesemo neke poruke jer vjerujemo da će i roditelje, kada budu crtali, pitati: “Pa tko su ti HGSS-ovci, što oni rade?” i tako će onda nešto i saznati o svim našim aktivnostima, i na kraju, imat će i neku zadovoljštinu jer ćemo im objaviti radove. Kao da ih već čujem: “Mama, vidi mene na Fejsu!” Stvarno želimo da djeca vide i nešto svoga veselja u svemu tome – kaže Jadran Kapović koji skupa sa svojim kolegama neumorno radi na društvenim mrežama, ali isto tako i na terenu.

Pored svojih redovitih zadaća, radi i u sklopu Stožera civilne zaštite na saniranju posljedica potresa u Zagrebu, ali i pandemije koronavirusa.

1700 “skidanja” bojanki

U samo nekoliko dana za njih se čulo kada su pomogli unesrećenom planinaru sa sjeverne strane Mosora iznad Dugopolja, koji se ozlijedio i obilno krvario, potom i na karlovačkom području, gdje su ih dozvali uznemireni stanovnici Belavića koji su s mosta iznad Mrežnice ugledali poveću količinu metaka u rijeci, a doprinos su dali i gašenju velikog požara na Dinari gdje su uspješno obranili dva planinarska skloništa od vatrene stihije, no na žalost sklonište na Lišanjskom vrhu sasvim je izgorjelo, što ih je beskrajno rastužilo. Pa ipak, smogli su snage prezentirati prvu HGSS-ovu bojanku.

“Obojite naše spašavatelje najvedrijim bojama proljeća, docrtajte na papir planine, sunce, sebe i svoje prijatelje! Izazovite svoje ukućane u šareni dvoboj. Igrajte se, sanjajte, dajte mašti na volju. Što zna želja što je nemoguće”, poručili su u svojoj objavi, a reakcije nisu izostale. U samo nekoliko sati građani su “skinuli” više od 1700 bojanki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije