Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rodilje pozitivne na COVID-19 ići će na carski rez da se djeca ne inficiraju

Djeca i trudnice u ovoj pandemiji mahom prolaze s lakšim simptomima ili bez ikakvih, a ako je trudnica pozitivne na COVID-19, vaginalnim porođajem dijete se može zaraziti, zato se ide na carski rez
06. travnja 2020. u 06:58 3 komentara 2374 prikaza
Dr. Ante Ćorušić: KBC Zagreb trebao bi imati skuplje dijagnostičko-terapijske postupke
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Tržnice će se ponovno otvoriti uz poštovanje svih mjera za suzbijanje infekcije COVID-19, zadržimo li jednak linearni rast novooboljelih te ako ne bude pogoršanja epidemiološke situacije, najavio je ministar Davor Božinović rekavši da je o Odluka o ponovnom otvaranju tržnica praktički gotova.

Krunoslav Capak 'TESTIRANJE' NACIJE Capak: Radit ćemo veliko istraživanje da vidimo je li netko prehodao koronavirus

Poslodavci koji nisu naveli sve podatke za e-propusnice zaposlenima to će moći učiniti još danas, poručili su iz Stožera civilne zaštite iznijevši jučer da je ukupno 1182 ljudi u Hrvatskoj oboljelo od COVID-19 i da je dvoje preminulo. Prosječna dob oboljelih je 48,19 godina i 52% su muškarci. Oboljelo je 26 djece u dobi do deset godina i 33-oje u dobi od 10 do 20, dok je oboljelih starijih od 70 godina ukupno 143, a najviše onih između 50 i 60 godina. Djeca i trudnice u ovoj pandemiji mahom prolaze s lakšim simptomima ili bez ikakvih, a ako je trudnica pozitivne na COVID-19, vaginalnim porođajem dijete se može zaraziti, zato se ide na carski rez, naveo je prim. Krunoslav Capak citirajući prof. Antu Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb.

Ćorušić nam je to i potvrdio kazavši da je kao predsjednik Hrvatskoga ginekološkog društva inicirao smjernice za postupanje kod infekcije koronavirosom i sumnje na nju kod trudnica.

- Do sada nismo imali nijednu rodilju pozitivnu na COVID-19, bila je jedna suspektna. U literaturi su opisani slučajevi nekoliko pozitivnih trudnica i sve su rodile carskim rezom. U jednom britanskom slučaju zabilježen je vaginalni porođaj pozitivne majke i u tom je slučaju dijete inficirano, vjerojatno je inficirano u porođajnom kanalu - kazao je prof. Ćorušić.   

Koronavirus KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Varaždinskoj županiji prvi pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti

Dr. Gordan Zlopaša sa Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a  Zagreb objašnjava postupak:

- Dođe li trudnica u terminu, uzme joj se bris i testira na COVID-19. Ako je negativna, porađa se  normalno, a ako je pozitivna, učinit će se carski rez. Testiranje traje pet-šest sati pa u slučaju da porođaj brzo napreduje pa se ne može čekati rezultat testiranja ili nema vremena za uzimanje brisa, tretirat će se kao da je pozitivna, dakle carski  rez i uz zaštitnu opremu za zdravstveno osoblje. Bilo je ovih dana trudnica s infekcijom COVID-19, ali nisu bile u terminu za porođaj. No, po dosadašnjim iskustvima, ovaj koronavirus malo je poštedniji za trudnice i novorođenčad, nema spontanih pobačaja ni prijevremenih porođaja. Samo su dvije studije, kineske, na 18 trudnica i sve osim dvije rodile su carskim rezom. Ishodi su bili dobri, djeca su rođena s visokim apgarima - opisuje dr. Zlopaša.

Prim Capak kazao je i da s više adresa dolaze vijesti o početku kliničkih studija cjepiva protiv ovog koronavirusa, no da za kliničke i studije primjene na populaciji treba od šest do osam mjeseci da bi se dokazalo da su sigurna.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

UGRADNJA PREMOSNICA
Kićo Slabinac na respiratoru nakon rutinskog kirurškog zahvata na srcu
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
 • Avatar abakus
  abakus:

  Molim..? Carski rez nije nimalo bezazlen zahvat i ostavlja trajne posljedice... Žene slati na carski rez samo zato što su pozitivne na ovaj virus, a vrlo vjerojatno nemaju nikakvih ili vrlo blagih simptoma (prehlade) i rodile bi najnormalnije bez ikakvih ... prikaži još! problema? Pa ovdje više ne znaš tko je luđi..! Štite djecu? Ma nemojte me nasmijavati, pa djeca kroz ovo prolaze bez ikakvog problema. Imaju li te žene pravo odbiti carski rez ili je i to pod muss, kao u Kini pobačaji, valjda će ih vezati dok im ga rade...

 • hegedus:

  Ja ne vjerujem što čitam. Tjerati trudnice na carski rez samo zbog ovog virusa, pa onda i zbog streptokoka možete raditi isto? Ovo prelazi u lodost. COVID za djecu je potpuno bezopasan, pa ne postoji nijedan slučaj da je dijete ... prikaži još!e imalo ozbiljnih repiratornih problema zbog njega. Da li tjerate na carski trudnice s HIV-om?

 • Draš:

  I hajde ti onda vjeruj da ovi sve ovo rade za "naše dobro" nakon svega.