Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA Tema emisije Radija FBiH izazvala brojna reagiranja

Hercegovačka mafija je podvala Hrvatima iz BiH

26.04.2009.
u 23:00

Tko čini hercegovačku mafiju?”, bila je jedna od tema radijske emisije “Crno, bijelo, sivo” Radija Federacije BiH.

Zanimljivu temu, koja je aktualizirana nakon nedavne otmice nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, sa zanimljivim sugovornicima istražila je novinarka Mirjana Topić-Landeka.

Tvrdnje iz Zagreba
Dok postojanje mafije, u tom pravom smislu riječi, negiraju u BiH, drukčijeg mišljenja je novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista Gordan Malić.

- U Zagrebu postoji nekoliko etničkih ili regionalnih bandi ili zločinačkih mafija kao što su posavska, albanska, romska, hercegovačka koju bih ja nazvao hercegbosanska koja je proizišla iz bivših parapolitičkih organizacija proizišlih iz rata, odnosno vojnih i političkih struktura koja je narasla na političkim, vojnim i poslovnim vezama što je nezgodna kombinacija, komentirao je Malić.

Kaže da je upravo Jelavićeva otmica znak da je u “tijeku sređivanje njihovih računa” te da se uskoro može očekivati i “nastavak priče koja još nije završila”. Malić postojanje tzv. hercegovačke mafije povezuje s nekadašnjim časnicima HVO-a, prvenstveno bivšim pripadnicima nekadašnje Kažnjeničke bojne.

No, Živko Budimir, general HVO-a i vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, nije u potpunosti dijelio Malićevo mišljenje.

Naime, on smatra da lokalni mediji s mafijom neopravdano češće povezuju časnike HVO-a nego ostale.

Kriminalni milje
- Ne isključujem mogućnost da je možda netko i od generala HVO-a imao dodir s kriminalnim radnjama ili s nekim organiziranim kriminalom. Ipak, sve su nagađanja jer nemamo nikakve potvrde od bh. institucija o tome, kaže Budimir. Tako se, ističe, s kriminalnim miljeima mogu povezati i političari, suci, itd. Dr. Nino Raspudić, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, kaže da su, kada se govori o tzv. hercegovačkoj mafiji, Hercegovci odlično zamijenili - Srbe.

Hercegovci su odlično poslužili unutar dnevnopolitičke propagande kao dobra zamjena za Srbe koji su postali simbolički istrošeni. Neke političke elite su to jeftino iskoristile kako bi pridobile glasove birača i da postoji taj ciljni kolektivitet koji je od Hercegovaca pravio žrtvenog jarca na kojeg se može prebaciti krivnja za sve, kaže Raspudić. Večernjakov novinar Zoran Krešić drži da je u Bosni i Hercegovini na snazi institucionalna mafija koja, koristeći svoje političke pozicije, nelegitimnim sredstvima nastoji zadržati političku vlast.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije