Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Helmutu Kohlu milijun eura za ujedinjene Njemačke

Priznanje se Kohlu dodjeljuje za “životno političko djelo čiji vrhunac predstavlja ujedinjenje Njemačke i njena integracija u ujedinjenu Europu”.
21. veljače 2010. u 16:10 10 komentara 4 prikaza
kohl
Foto: AFP

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl dobio je za zasluge u ujedinjenju Njemačke nagradu Zaklade Roland Berger vrijednu milijun eura. Kohl je nagrađen za državnička dostignuća i zaštitu ljudskih prava, prenosi Deutsche Welle. U obrazloženju o dodjeli nagrade navedeno je da se priznanje Kohlu dodjeljuje za “životno političko djelo čiji vrhunac predstavlja ujedinjenje Njemačke i njena integracija u ujedinjenu Europu”.

– Helmut Kohl ostvario je njemačko jedinstvo u trenutku kada se za to pružila povijesna prilika. Time su osigurani život u slobodi i ljudsko dostojanstvo za 17 milijuna njemačkih građana iz bivše nepravedne države DDR”, ističe se u obrazloženju. Nagrada Zaklade Roland Berger za ljudsko dostojanstvo i poticanje mirnog suživota u svijetu dodjeljuje se pojedincima, institucijama ili zajednicama koje se zalažu za ljudsko dostojanstvo i razumijevanje među narodima, za tolerantnost i slobodno i mirno društvo. Prošle godine nagrada je dodijeljena organizaciji “Reporteri bez granica” i iranskoj aktivistici u borbi za ljudska prava Shirin Ebadi.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar mliniški
  mliniški:

  Dao mu Bog dobro zdravlje i sreću u obitelji.Taj gospodin uz Gorbačova je zaslužan za sadašnju modernu Europu.

 • ▄▀▄▀:

  i Hrvatska bi ga morala nagraditi sa još milijun € za zasluge pri rasturanju YUGOSLAVIJE

 • autoritet:

  Danke Helmut, i u ime Hrvatske